Οικονομία

Τριάντα φορολογικές αλλαγές το 2024 ανατρέπουν τη ζωή μας

Τριάντα φορολογικές αλλαγές  το 2024 ανατρέπουν τη ζωή μας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το 2024 αναδεικνύεται σε έτος φορολογικών ανατροπών για εκατομμύρια φορολογούμενους. Το τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον για τις φορολογικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση να επικεντρώθηκε στον τεκμαρτό και άδικο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων, όμως δεν είναι η μόνη αλλαγή που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις.


Και δικαιολογημένα, για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι πως πρόκειται για ένα αναχρονιστικό και άδικο σύστημα και ο δεύτερος πως άλλα έλεγε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία και άλλα αποφάσισε μετεκλογικά η κυβέρνηση, εξαπατώντας τους εν λόγω φορολογούμενους.
Από το κανένας φόρος, περάσαμε σε τεκμαρτό φόρο, καθώς και στη φορολογική επιβάρυνση σε σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, μπύρες χωρίς αλκοόλ, αεριούχα νερά), αφού επανήλθαν στο συντελεστή 24% του ΦΠΑ, προκαλώντας αντιδράσεις στα καταστήματα εστίασης.

 


Πάντως, τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που έχουν ληφθεί και τα εφαρμοστούν το 2024 «ακουμπούν» εκατομμύρια φορολογούμενους.
Συνολικά σε 30 ανέρχονται οι αλλαγές στη φορολογία που φέρνει το 2024:
1. Νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα μπορεί να επιβάλει η Εφορία σε 735.000 επαγγελματίες με το νέο σύστημα φορολόγησης που εφαρμόζεται από τα εισοδήματα του 2023 τα οποία θα φορολογηθούν το 2024. Το τεκμήριο μειώνεται κατά 50% στις εξής περιπτώσεις:

 


• Για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 67-79%,
• Μονογονείς με ανήλικα τέκνα,
• Πολύτεκνους,
• Γονείς με εξαρτώμενα τέκνα που έχουν νοητική ή σωματική αναπηρία τουλάχιστον 67%,

 


• Για τους επαγγελματίες που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, καθώς και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους,
• Για τους επαγγελματίες που διαθέτουν μερίδιο μέχρι 25% σε ταξί.
Απαλλάσσονται πλήρως από το τεκμήριο:
• Όσοι έχουν αναπηρία από 80% και πάνω,

 


• Οι αγρότες,
• Οι επαγγελματίες που αμείβονται με μπλοκάκι και με έως 3 εργοδότες,
• Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι που συνεργάζονται με μέχρι 2 εταιρείες
• Τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.
Το ύψος του τεκμηρίου μεταβάλλεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης σε σχέση με το μέσο όρο του κλάδου.



2. Μείωση τέλους επιτηδεύματος κατά 50%. Το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ θα μειωθεί στα 325 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες. Για κάθε υποκατάστημα το τέλος μειώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ.

3. Αύξηση αφορολόγητο ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με παιδιά. Σε ετήσια βάση η ελάφρυνση κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 220 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Ολες οι φορολογικές αλλαγές στην εφημερίδα Κυριακάτικη kontra

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X