Οικονομία

Τριγμοί στις ευρωαγορές! Στο “κόκκινο” οι δείκτες

Τριγμοί στις ευρωαγορές! Στο “κόκκινο” οι δείκτες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης λαϊκιστών – ακροδεξιάς να αψηφήσει τις επιταγές της Κομισιόν και να κινηθεί προς αύξηση του ετήσιου ελλείμματος στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 οδηγεί την αρνητική “κούρσα” στις ευρωαγορές σήμερα, Παρασκευή 28.09.2018.

Η νευρικότητα των επενδυτών ενισχύεται από τις πληροφορίες ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στη Ρώμη άσκησαν πιέσεις στον τεχνοκράτη υπουργό Οικονομικών της χώρας Τζοβάνι Τρία να παραιτηθεί. Παρά το γεγονός ότι εκπρόσωπος του Ιταλού ΥΠΟΙΚ διέψευσε τις πληροφορίες, ο ιταλικός Τύπος επιμένει, σημειώνοντας μάλιστα ότι εκείνος  ο οποίος έπεισε τον υπουργό να παραμείνει στη θέση του είναι ο αρχηγός του κράτους Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να μη δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας γύρω από την Ιταλία και την Ευρωζώνη στις διεθνείς αγορές.

Τα Πέντε Αστέρια

Η κυβέρνηση του λαϊκιστικού, “αντισυστημικού” Κινήματος Πέντε Αστέρια και της εθνικιστικής δεξιάς Λέγκα όρισε ως στόχο για μέσο έλλειμμα του προϋπολογισμού την τριετία 2019-2021 το 2,4% του ΑΕΠ.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα αδιέξοδα του Brexit, καθώς ο χρόνος για συμφωνία ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου αρχίζει να στενεύει επικίνδυνα. Ο αντιευρωπαϊστής πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από την πρωθυπουργό Μέι να αποσύρει τη δέσμη προτάσεών της γνωστή ως “σχέδιο Τσέκερς”, λίγες ημέρες πριν το ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές – Σε υψηλό οκτώ μηνών ο Nikkei

Αναταράξεις δημιουργούν και οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, με τον εκλεκτό του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, δικαστή Brett Kavanaugh, να εμφανίζεται ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, εν μέσω κατηγοριών εναντίον του για σεξουαλική παρενόχληση.

Η ψήφος…

Η Επιτροπή αναμένεται να ψηφίσει σχετικά με τον διορισμό του εντός της ημέρας, σε μια διαδικασία που ο ίδιος χαρακτήρισε “εθνική ντροπή”.

Εξάλλου, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των εταίρων και αντιπάλων της, μεταξύ άλλων του Καναδά και της Κίνας, συνεχίζονται και οξύνονται.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η Greencore αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει αποτελέσματα, ενώ οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στην Thyssenkrupp, που ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα σπάσει σε δύο εταιρείες. Η μία εκ των δύο θα ασχολείται αποκλειστικά με πρώτες ύλες, ενώ η άλλη με κεφαλαιουχικά αγαθά. Η δε Ryanair αντιμετωπίζει εντός της ημέρας απεργιακές κινητοποιήσεις του προσωπικού της σε έξι ευρωπαϊκές χώρες.

Εντός της ημέρας αναμένεται η ανακοίνωση στοιχείων ΑΕΠ για σειρά ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και του δείκτη του πληθωρισμού για την Ευρωζώνη.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 σημειώνει πτώση 0,84 μονάδων (-0,22%) στις 385,59 μονάδες, ενώ ο EuroStoxx 50 υποχωρεί κατά 0,60%, στις 3.428,55 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά κατά 0,55%, στις 12.369 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC έχει απώλειες της τάξης του 0,42%, στις 5.516. Ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει οριακή πτώση 0,05%, στις 7.540 μονάδες.

Ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 2,47%, στις 20.990 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 “χάνει” 0,78%, στις 9.449 μονάδες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X