Οικονομία

Τσιπούρα και λαβράκι… made in Greece κερδίζουν τους Ιταλούς!

Τσιπούρα και λαβράκι… made in Greece κερδίζουν τους Ιταλούς!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης εμφανίζει η ελληνική υδατοκαλλιέργεια με την παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού στη χώρα μας να αντιπροσωπεύει σήμερα περισσότερο από το 60% της παραγωγής της Ε.Ε. και κοντά στο 30% της παραγωγής των Μεσογειακών χωρών.

Το ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας.

Η Ελλάδα είναι δεύτερη στην ΕΕ ως προς τον όγκο και την αξία της παραγωγής από υδατοκαλλιέργειες. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2018 δείχνουν ότι η παραγωγή τσιπούρας-λαβρακιού ανήλθε σε 117.000 τόνους, ενώ ο όγκος πωλήσεων (το τελικό προϊόν, μετά από την όποια μεταποίηση, ανήλθε στους 106.500 τόνους, αξίας περίπου 502.465 ευρώ. Παράλληλα η αύξηση της παραγωγής συνοδεύτηκε από οριακή αύξηση της αξίας πωλήσεων (κοντά στο 1%), λόγω της μειωμένης τιμής και για τα δύο είδη.

Άκτιο – Αμβρακία: Στον «πάγο» τα σχέδια για νέο διαγωνισμό

Συνολικά, περίπου το 80% της ελληνικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας εξάγεται, ενώ μόνο το 20% απορροφάται  από την εγχώρια αγορά.  Σημειώνεται ακόμη πως τα Μέλη της ΕΛ.Ο.Π.Υ αντιπροσωπεύουν περισσότερο από 80% της συνολικής παραγωγής της Ελλάδας.

Η Ιταλία είναι η μεγαλύτερη αγορά για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας καθώς εκεί εξάγεται το 45% του συνολικού αριθμού των εξαγωγών τσιπούρας-λαβρακιού.  Συγκεκριμένα το 2018 στην Ιταλία εξήχθησαν 42.934 τόνοι.

Ενδεικτικά, το 2018, το 72% των πωλήσεων έγινε προς χώρες τις Ε.Ε. ενώ το 7% προς τρίτες χώρες. Το ελληνικό ψάρι εξάγεται συνολικά σε 32 χώρες του κόσμου ενώ εκτός από την Ιταλία άλλες σημαντικές αγορές είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Βόρεια Αμερική.

Ο τουρκικός ανταγωνισμός για την τσιπούρα

Για «συστηματική προσπάθεια της τουρκικής ιχθυοκαλλιέργειας να αυξήσει τα μερίδιά της σε βάρος της ελληνικής, με χαμηλές τιμές και επιδοτήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό, που αφορά ειδικά την αγορά της Ιταλίας» έκανε λόγο μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ, Απόστολος Τουραλιάς στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, βασικός πυλώνας ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες.

Η Ελλάδα πρέπει να μπορέσει να επιτύχει ετήσια αύξηση του κλάδου κατά 4%, φθάνοντας στους 185.000 τόνους ως το 2030, προϊόντος αξίας περί τα 900 εκατ. ευρώ, επισήμανε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΕΛΟΠΥ, Γιάννης Πελεκανάκης. Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο ίδιος επισήμανε ότι με πολύ μικρότερες θαλάσσιες εκτάσεις, μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε με την πολιτική που ακολουθεί, να παράγει παραπάνω από ότι όλες μαζί οι ευρωπαϊκές χώρες που ασχολούνται με την ιχθυοκαλλιέργεια.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία, που είχε παρουσίασε πρόσφατα η ΕΛ.Ο.ΠΥ, η Τουρκία κατέγραψε αλματώδη αύξηση στην παραγωγή ψαριών καθώς το 2002 παρήγαγε μόλις 20.0000 τόνους ενώ το 2018 έφτασε περίπου στους 190.000 τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της μάλιστα, πάνω από 100.000 τόνους, κατευθύνεται σε χώρες της ΕΕ με τον πρόεδρο της ΕΛΟΠΥ να επισημαίνει  μάλιστα ότι η Τουρκία είχε το πλεονέκτημα, να διαθέτει τα προϊόντα αυτά στην αγορά της Ε.Ε χωρίς δασμούς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X