Οικονομία

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέο φορο-καθεστώς με χρεώσεις και πρόστιμα

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Νέο φορο-καθεστώς με χρεώσεις και πρόστιμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Tο νέο φορολογικό καθεστώς που διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, από 1 Ιανουαρίου 2024, είναι αισθητά πιο αυστηρό για τους ιδιοκτήτες, προβλέποντας μεταξύ άλλων επιβολή πρόσθετων φόρων αλλά και αυστηρών ποινών για τους… απείθαρχους.

Μέσω των σημαντικών αλλαγών που έγινα στον πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, το οικονομικό επιτελείο  επιδιώκει να εξομοιώσει τα εν λόγω ακίνητα με τα ξενοδοχειακά ακίνητα, στο μέτρο βεβαίως που αυτό είναι εφικτό. Την… ανάγκη για φορολογική δικαιοσύνη, άλλωστε, είχαν επισημάνει εμφατικά οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού κλάδου, που πίεζαν για αυστηροποίηση των φορο-κανόνων για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Σημείο αναφοράς των ρυθμίσεων αποτελεί η υποχρέωση των φυσικών προσώπων που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο). Αυτοί οι ιδιοκτήτες, λοιπόν, υποχρεούνται να γίνουν επιτηδευματίες για την εφορία, κάνοντας έναρξη εργασιών, αποδίδοντας ΦΠΑ και γενικά να λειτουργούν (λογιστικά) όπως οι επιτηδευματίες αφού θα τηρούν βιβλία της εφορίας.

Επίσης αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Το νέο πρόστιμο ορίζεται, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ. Μέχρι πρότινος το πρόστιμο που επιβαλλόταν σε περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ήταν οριζόντιο, ανερχόταν σε 5.000 ευρώ και αφορούσε τον διαχειριστή, είτε είναι κύριος ή επικαρπωτής ή τρίτος.

Επιπλέον θεσπίζεται ανώτατο όριο διάρκειας 60 ημερών σε κάθε βραχυχρόνια μίσθωση. Το όριο των 60 ημερών δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στο χρόνο (ρύθμιση που είχε συζητηθεί παλαιότερα) αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά. Έτσι, θα επιτρέπεται για παράδειγμα η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στη χρονιά με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες. Ο νέος ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμορφώνεται ως εξής: «Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των εξήντα (60) ημερών, και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων».

Στην περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

Οι υπόλοιπες αλλαγές

Ακόμη επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5 % επί των εσόδων, υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το τέλος παρεπιδημούντων εισπράττεται μέσω ειδικής πλατφόρμας, από όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.

Επιπροσθέτως καταργήθηκε ο φόρος διαμονής ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και αντικαθίσταται από το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 1,5 ευρώ την ημέρα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X