Οικονομία

Ξεκινά η 4η αξιολόγηση! Αυτά είναι τα μεγάλα “αγκάθια”

Ξεκινά η 4η αξιολόγηση! Αυτά είναι τα μεγάλα “αγκάθια”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Και επίσημα ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 26.02.2018, η 4η αξιολόγηση των 88 προαπαιτούμενων. Θα υπάρξουν διά ζώσης διαπραγματεύσεις στην Αθήνα μεταξύ των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών και του ελληνικού επιτελείου. Οι επαφές αναμένεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη και να δοθεί… ραόρτο στην συνεδρίαση του EWG, στο οποίο επίσημο θέμα είναι το χρέος, αλλά θα μεταφερθεί το κλίμα από τις επαφές στην Αθήνα και η πρόοδος για τη δόση των 5,7 δις ευρώ.

Τι έχει σήμερα το… μενού για την 4η αξιολόγηση

Το σημερινό πρόγραμμα επαφών περιλαμβάνει 3 διαδοχικές συναντήσεις: Ξεκινά, σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΟΙΚ, με τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, ακολουθεί μία συνολική αποτίμηση της κατάστασης/επισκόπηση προγράμματος (σ.σ. με επίκεντρο τις δημοσιονομικές επιδόσεις, την ανάπτυξη και τα μεγάλα ανοικτά μέτωπα) και εν συνεχεία θα εισαχθεί στην συζήτηση των ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το… αιώνιο ερώτημα: Τι θα πει το ΔΝΤ;

Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι θεωρείται πάρα πολύ κρίσιμη η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ αναφορικά με την (σ.σ. δυσμενή μέχρι στιγμής) πρόβλεψή του για το ΑΕΠ και τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας. Ο λόγος για προβλέψεις που αφήνουν ανοικτή την “ανάγκη” για μείωση του αφορολογήτου από το 2019 (έναν χρόνο νωρίτερα).

«Το κρυπτονόμισμα της Βενεζουέλας είναι ένα αστείο»

Μένει να φανεί και το πώς θα επαναπροσδιορισθεί και το σχέδιο των διαβουλεύσεων με το Ταμείο αφού εκκρεμεί σύμφωνα με πληροφορίες από τον Ιανουάριο η αποστολή της επικαιροποιημένης ελληνικής επιστολής Προθέσεων. Από ελληνικής πλευράς έμφαση αναμένεται να δοθεί στις πολύ καλές δημοσιονομικές επιδόσεις και του 2017 για να αποτραπεί αυτή η δημοσιονομική πίεση.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι θεσμοί της ΕΕ αναμένεται να ασκήσουν έντονες πιέσεις στην ελληνική πλευρά για εμπροσθοβαρή ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων. Και τούτο για να υπάρξει ένα περιθώριο ασφαλείας για να καλυφθούν “παραφωνίες” σε προαπαιτούμενα και να μην εκτροχιαστεί το χρονοδιάγραμμα.

Τα 88 προαπαιτούμενα για την 4η αξιολόγηση

Η 4η αξιολόγηση έχει ως πιο μεγάλο αντίπαλο τον χρόνο και τις “αδυναμίες” του κρατικού μηχανισμού. Τα 88 προαπαιτούμενα, που περιλαμβάνουν από τον νέο πολυετή Προϋπολογισμό (με τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων) και τις νέες αντικειμενικές αξίες (που μπορεί να φέρουν αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ) έως δεκάδες παρεμβάσεις στις τράπεζες, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά ενέργειας, στη δημόσια διοίκηση, στο δικαστικό σύστημα, στην υγεία στην παιδεία και σε πολλούς άλλους τομείς, πρέπει να λήξουν μέχρι και τον Μάιο, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Παπαδημητρίου: Κερδίζουμε το στοίχημα των επενδύσεων

Και τούτο, για να μη δημιουργήσει η Αθήνα “προσκόμματα” στον μεγάλο στόχο της διαπραγμάτευσης για το χρέος και την επόμενη ημέρα.

Ο χρόνος… πιέζει

Η συνολική συμφωνία πρέπει να γίνει εφικτή το αργότερο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου (σ.σ. όπως διαμήνυσε ξεκάθαρα ο επίτροπος Μοσκοβισί στην τελευταία σύνοδο), για να προλάβει μετά να εγκριθεί ομαλά από τα Κοινοβούλια και τα όργανα της Ε.Ε. και να έρθουν οι δόσεις και το “μαξιλάρι” διαθεσίμων τον Ιούλιο.

Το τέλος χρόνου είναι αργότερα, στις 20 Αυγούστου (όταν λήγει το 3ο πρόγραμμα), αλλά, όπως αναφέρουν διαπραγματευτικές πηγές, “ένα νέο θρίλερ χρονοκαθυστέρησης και συμφωνίας στο παρά… ένα, δεν είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσει προς τις αγορές“.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X