Οικονομία

Υψηλές τιμές για το πετρέλαιο «βλέπουν» οι μεγάλοι… πετρελαιάδες

Υψηλές τιμές για το πετρέλαιο «βλέπουν» οι μεγάλοι… πετρελαιάδες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τιμών τετραετίας κινείται η τιμή που καταγράφει το πετρέλαιο σήμερα, Δευτέρα 01.10.2018.

Όλα αυτά εν αναμονή της εφαρμογής των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν τον επόμενο μήνα, ενώ οι πετρελαϊκοί όμιλοι θεωρούν ότι θα εξακολουθήσει να κινείται σε αυτά τα επίπεδα η τιμή του «μαύρου χρυσού».

Πώς κινείται το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent διαμορφώνονται στα 83,24 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 51 σεντς ή 0,3%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου σημειώνουν άνοδο κατά 37 σεντς ή 0,5% στα 73,62 δολάρια το βαρέλι.

Το κλίμα πάντως που επικράτησε στο συνέδριο Asia Pacific Petroleum Conference (APPEC) το οποίο διοργανώθηκε πρόσφατα στη Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι είναι αναπόφευκτη η αύξηση των τιμών βραχυπρόθεσμα λόγω των ζημιών εφοδιασμού από το Ιράν.

Τι λένε οι μεγάλοι “παίκτες”

Οι πετρελαϊκοί όμιλοι Mercuria και Trafigura εκτιμούν ότι οι παγκόσμιες απώλειες παραγωγής θα φθάσουν τα περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και 1,5 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα, απώλειες οι οποίες σχετίζονται κυρίως με το Ιράν. Η γαλλική Total βλέπει την τιμή του πετρελαίου να σκαρφαλώνει στα 100 δολάρια.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με το βλέμμα στο… προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Ο διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Patrick Pouyanne, μιλώντας στο Bloomberg ανέφερε ότι είναι πιθανό να φθάσει η τιμή σε αυτά τα επίπεδα, ωστόσο δεν έδειξε βέβαιος ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική. «Δεν είμαι βέβαιος ότι είναι ένα καλό νέο», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «ακόμη και για τη βιομηχανία πετρελαίου, επειδή ξέρετε, όταν η τιμή σημειώνει άνοδο, τότε ανοίγει η πόρτα στον ανταγωνισμό ενώ ταυτόχρονα η ζήτηση μπορεί να μειωθεί.

Αν και ο ΟΠΕΚ δείχνει φειδωλός στο θέμα αύξησης της παραγωγής, εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση στην αγορά για το θέμα της προσφοράς και της ζήτησης.

Η Σαουδική Αραβία φοβάται ότι θα δημιουργηθούν μεγάλες πλεονασματικές ποσότητες καθώς η αγορά θα δει μια εποχιακή βουτιά στη ζήτηση το χειμώνα ενώ παραμένει για το Ριάντ ο κίνδυνος μιας κρίσης εφοδιασμού το τέταρτο τρίμηνο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X