Οικονομία

Οργή ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για τη μείωση των μισθών

Οργή ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για τη μείωση των μισθών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πυρ ομαδόν κατά της μείωσης των μισθών κατά 50% λόγω κορονοϊού και Γιάννη Βρούτση από το ΣΥΡΙΖΑ και τι ΚΙΝΑΛ. Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης με οργισμένες ανακοινώσεις ζητούν να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Πιο συγκεκριμένα Ο ΣΎΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ  τονίζουν: “Βάζουμε πλάτη αλλά υπάρχουν και όρια» είναι η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δύο αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου:

– Τη εξάμηνη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εργάζονται οι εργαζόμενοί τους εκ περιτροπής, τις δύο από τις τέσσερις εβδομάδες του μήνα, με το 50% των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών.

– Την καταβολή από τον ΕΟΠΥΥ διπλάσιας αποζημίωσης στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα (από 800 ευρώ σε 1.600 ευρώ ημερησίως) που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα.υ

Ειδικά για την πρώτη απόφαση υπήρξε αντίδραση και από το ΚΙΝΑΛ: «Αποκαλύπτει την πολιτική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Ότι το μάρμαρο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι», τονίζει στην ανακοίνωσή του, και ζητά την άμεση ακύρωση της απόφασης.

Σε καμία άλλη χώρα δεν έγινε αυτό

Τα βέλη στρέφονται στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος σχολιάζοντας την ΠΝΠ που υπέγραψε, παραδέχθηκε ότι «γράφει νέο Εργατικό Δίκαιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι σε καμία άλλη χώρα δεν προχώρησαν οι κυβερνήσεις σε τέτοια απόφαση, ενώ, αντιθέτως, διαθέτουν το 10-20% του ΑΕΠ τους για να παραμείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις, μέχρι να περάσει η μπόρα του κορωνοϊού, αναλαμβάνοντας το μισθολογικό κόστος.  «Τα μεγάλα ‘πακέτα’ ενισχύσεων δίνονται τώρα ακριβώς για να ανακόψουν την πορεία των χωρών στο γκρεμό», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Γιώργος Τσίπρας, παραπέμποντας στη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών που αποφάσισε ακόμα και η ΕΕ. «Αν οι επιχειρήσεις κλείσουν, δεν θα ανοίξουν πάλι μετά και αν οι εργαζόμενοι εξοντωθούν δεν θα υπάρξει επανεκκίνηση όταν θα τελειώσει όλο αυτό που ζούμε», πρόσθεσε.

Η τομεάρχης Εργασίας και πρώην υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, επισήμανε ότι η εν λόγω απόφαση του κ. Βρούτση επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επιβάλλουν μονομερώς την εκ περιτροπής εργασία και μείωση μισθού, ανεξάρτητα από το εάν έχουν περιορισμό δραστηριοτήτων ή όχι. «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα», προειδοποίησε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X