Αναλύσεις

Πάλι ξέχασαν την Ανακεφαλαιοποίηση των  Ασφαλιστικών Ταμείων 

Πάλι ξέχασαν την Ανακεφαλαιοποίηση των  Ασφαλιστικών Ταμείων 
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

*Του Νότη Μαριά

Παρότι η δρομολόγηση της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση, εντούτοις οι διάφορες πλευρές ξέχασαν το πιο σημαντικό. Την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης του ίδιου του Ασφαλιστικού Συστήματος προκειμένου έτσι να αναπληρωθούν οι ζημίες που υπέστησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία λόγω PSI.

Ξέχασαν λοιπόν ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία ζημιώθηκαν τουλάχιστον κατά 12,5 δις ευρώ λόγω PSI συν 1,5 δις ευρώ ζημιά λόγω της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Πως μπορεί λοιπόν άραγε να μιλά η κυβέρνηση για αποκατάσταση των αδικιών στις συντάξεις χωρίς να θίγει το πιο βασικό; Δηλαδή την ανακεφαλαιοποίηση του ίδιου του ασφαλιστικού συστήματος για τις ζημιές που υπέστη λόγω των αποφάσεων της τρόικας τις οποίες εκτέλεσαν ασμένως η Ελληνική Βουλή και η Ελληνική κυβέρνηση; 

Ήδη από το 2015 έχω καταθέσει τις προτάσεις μου, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού και για την ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Με παρεμβάσεις μου στην Ευρωβουλή, με δημόσιες ομιλίες, με συνεντεύξεις, αλλά και με αρθρογραφία, έχω διαμηνύσει ότι υπάρχουν άμεσες λύσεις, για το μεγάλο αυτό κοινωνικοοικονομικό ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτό είχα προτείνει 14 δις ευρώ από τα 24 δις ευρώ που περίσσευαν από το τρίτο δανειακό πακέτο των 86 δις ευρώ να δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητά του. Αυτή η ρευστότητα επενδυόμενη σε δεκαετή ομόλογα του Αμερικανικού δημοσίου με επιτόκιο 3%, θα μπορούσε να αποδίδει 420 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για μια δεκαετία, προσφέροντας έτσι καθοριστική χείρα βοηθείας στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι παραμονές του PSI, η ΕΚΤ φρόντισε να εξαιρεθούν από το «κούρεμα» όσα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου διακρατούσε η ίδια. Έριξε έτσι όλο το κόστος από το «κούρεμα» του PSI στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στα Ελληνικά πανεπιστήμια, στους χιλιάδες μικρούς ιδιώτες ομολογιούχους και στα άμοιρα Ασφαλιστικά Ταμεία που είχαν εναποθέσει, με πολιτική κυρίως εντολή, τις εισφορές των εργαζομένων στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Και ενώ οι Τράπεζες σώζονται κάθε τρεις και λίγο με αλλεπάλληλα προγράμματα ανακεφαλαιοποίησης τα τελευταία χρόνια, το μάρμαρο του PSI συνεχίζουν να το πληρώνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Έλληνες συνταξιούχοι.

Τις παραπάνω προτάσεις μου για ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος επανέλαβα και στα τέλη Μαρτίου 2016 με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα δωδεκαμελούς επιτροπής Ευρωβουλευτών στην οποία και συμμετείχα και η οποία πραγματοποίησε διήμερη διερευνητική αποστολή και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργούς, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα κ. D. Costello, στον οποίο είχα την ευκαιρία να επισημάνω ότι το μνημόνιο απέτυχε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέλος της τρόικας έπρεπε  να αλλάξει ρότα. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινα ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με 14 δις ευρώ τα οποία μπορούσαν να προέλθουν από τα κονδύλια που περίσσεψαν κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσαν επιτέλους να καλυφθούν οι ζημιές που υπέστησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το PSI  και την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πλην όμως ο «πολύς» Costello απέρριψε την εν λόγω πρότασή μου εμμένοντας στη ληστρική πολιτική της τρόικας που διέλυσε τα Ασφαλιστικά Ταμεία και αυτό με το επιχείρημα ότι αφενός μεν δεν είχε προταθεί κάτι τέτοιο από την Ελληνική κυβέρνηση και αφετέρου διότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα επιδοτούσαν δήθεν το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα!!! αποκρύπτοντας επιμελώς ότι τα παραπάνω ποσά που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν δόθηκαν ως χάρισμα από τους Ευρωπαίους αλλά προέρχονταν από το δάνειο του τρίτου μνημονίου που βαρύνει την Ελλάδα. 

Την ίδια στάση κράτησαν τότε τόσο ο Τσίπρας όσο και οι Τσακαλώτος, Σταθάκης και Στουρνάρας.  

Αλλά και στη συζήτηση στην Ευρωβουλή στις 12 Σεπτεμβρίου 2018 για το μέλλον των συντάξεων και το ασφαλιστικό στην ΕΕ είχα επαναφέρει το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων. 

Πλην όμως παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μου για ανακεφαλαιοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέταγε τη μπάλα στην εξέδρα. 

Κι΄ ας είχε στη διάθεσή της το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δις ευρώ από το οποίο εξόφλησε πρόωρα το ΔΝΤ. 

Από το κονδύλι λοιπόν αυτό ακόμη και σήμερα θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Γιατί πρόκειται για πράξη αποκατάστασης δικαιοσύνης έναντι των συνταξιούχων και συνάμα κίνηση ενίσχυσης της ρευστότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Την πρόταση λοιπόν αυτή επαναφέρω και σήμερα ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του νέου ασφαλιστικού που υποτίθεται ότι αποκαθιστά τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου.

Όμως η αδικία του PSI πότε τελικά θα αποκατασταθεί;

Ως πότε λοιπόν η εκάστοτε κυβέρνηση θα αρνείται την Ανακεφαλαιοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος;

  • Ο Νότης Μαριάς είναι Πρόεδρος του Κόμματος  ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ,  Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε.  στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X