Ελλάδα

Εξωσωματική: Η καθυστέρηση της εμβρυομεταφοράς αυξάνει τα ποσοστά γονιμοποίησης

Εξωσωματική: Η καθυστέρηση της εμβρυομεταφοράς αυξάνει τα ποσοστά γονιμοποίησης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης, που δημοσιεύονται στο παγκοσμίου κύρους επιστημονικό περιοδικό «Fertility & Sterility», η επιλεκτική καθυστέρηση της μεταφοράς εμβρύων στην εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να δώσει βελτιωμένα ποσοστά επιτυχίας.

Η μελέτη είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί στο χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης με εβρυομεταφορά και έπειτα από κατάψυξη των εμβρύων και έγινε από τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ σε συνεργασία και με άλλα Ερευνητικά Κέντρα.

Αξιολογήθηκαν συνολικά 2.910 κύκλοι εξωσωματικής και σε κάποιους εξ αυτών έγινε άμεση εμβρυομεταφορά μετά τη γονιμοποίηση και σε κάποιους άλλους μετά από κατάψυξη των εμβρύων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εμβρυομεταφορά μετά από κατάψυξη, όπως διαφάνηκε, οδηγεί σε περισσότερες κυήσεις. Δηλαδή τα ποσοστά επιτυχίας ήταν 52% έναντι 45,3% με την άμεση εμβρυομεταφορά.

Ωστόσο, όπως είπαν, η μεγαλύτερη διαφορά στα ποσοστά επιτυχίας ανάμεσα στους κύκλους με κατεψυγμένα έμβρυα έναντι της άμεσης εμβρυομεταφοράς παρατηρήθηκε στις γυναίκες άνω των 35 ετών, οι οποίες είχαν υψηλά επίπεδα προγεστερόνης (πάνω από 1 ng/mL) την ημέρα της ωοληψίας.

Στις γυναίκες αυτές η κατάψυξη των εμβρύων και η μεταγενέστερη μεταφορά τους συσχετίσθηκε με αύξηση κατά 73% των πιθανοτήτων επίτευξης και συνέχισης μίας εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με την εμβρυομεταφορά αμέσως μετά τη γονιμοποίηση.

Επίσης, αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας, παρουσίασαν και οι νεότερες γυναίκες με υψηλή προγεστερόνη που έκαναν εμβρυομεταφορά έπειτα από κατάψυξη (είχαν 38% περισσότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με όσες έκαναν άμεση εμβρυομεταφορά).

Να σημειωθεί ότι η μέθοδος κατάψυξης των εμβρύων είναι γνωστή ως μέθοδος «Freeze All» και σύμφωνα με τα ευρήματα αυτής της νέας μελέτης, οι επιστήμονες έχουν πλέον μια πιο σαφή εικόνα για το ποια περιστατικά μπορούν να ωφεληθούν από αυτήν.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα ο χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCh, MMedSc, CCST, FRCOG, ειδικός στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και Ενδοσκοπική Χειρουργική, επισημαίνει ότι τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης την ημέρα της ωοληψίας μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στην εμφύτευση των εμβρύων στα τοιχώματα της μήτρας, πιθανώς λόγω πρόωρης ωρίμανσης του ενδομητρίου. Ωστόσο, η καλή κατάσταση του ενδομητρίου αποτελεί τον έναν από τους δύο κυριότερους παράγοντες επιτυχίας της εξωσωματικής, ενώ, ο άλλος είναι η ποιότητα των εμβρύων. Εάν λοιπόν σε μεταγενέστερο κύκλο καταφέρει ο ειδικός και δημιουργήσει ένα πιο κατάλληλο περιβάλλον εμφύτευσης, με μεγαλύτερη ορμονική ισορροπία, αυτό μπορεί να συμβάλλει στο θετικό αποτέλεσμα.

Όπως λέει, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικά λόγω του μεγάλου αριθμού περιστατικών που εξετάστηκαν, καθώς και του γεγονότος ότι η ηλικία άνω των 35 ετών σε μια γυναίκα αποτελεί πρόκληση ακόμα και για τον πιο έμπειρο ειδικό στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X