Χωρίς Κατηγορία

Ανοησίες των πολιτικών

Ανοησίες των πολιτικών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η αβάσταχτη ελαφρότητα των πολιτικών οδηγεί σε ανοησίες και σε αποφάσεις που πλήττουν τους πολίτες. Πάρτε για παράδειγμα την τελευταία ετυμηγορία της Κριστίν Λαγκάρντ για τις συντάξεις των Ελλήνων στο Νταβός.

Τί είπε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ; Με στόμφο άλλη μία φορά υποστήριξε ότι οι συντάξεις των Ελλήνων ήταν υψηλές και έπρεπε να κοπούν.

Το ότι υπήρχαν συντάξεις δυσανάλογες με τις εισφορές, αδικίες και στρεβλώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα κανείς δεν το αμφισβητεί. Αλλά δεν μιλά γι΄ αυτές η Λαγκάρντ και γι΄αυτό έχει άδικο.

Αν δούμε λοιπόν πως έχει το ζήτημα. Το ΔΝΤ και διάφοροι άλλοι φωστήρες εξετάζουν τη δαπάνη για τις συντάξεις ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Και ποιο είναι αυτό; Το επίσημο. Είναι, όμως, το πραγματικό; Οχι ασφαλώς αφού στην Ελλάδα η παραοικονομία είναι 25% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη μετριοπαθέστερη εκδοχή και 45% ως 50%, σύμφωνα με πολλές άλλες εκτιμήσεις.

Τί θα έπρεπε να κάνει μία σωστά σκεπτόμενη και πράττουσα κυβέρνηση;  Να περιορίσει την υπερβολική παραοικονομία και να εισπράξει ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. Είναι εφικτό; Βεβαίως, αλλά πολύ πιο δύσκολο από την περικοπή των συντάξεων. Και εξάλλου, η κυρία Λαγκάρντ δεν ενδιαφέρεται για τους συνταξιούχους, αλλά για τους αριθμούς.

Αν λοιπόν η παραοικονομία περιοριζόταν στο 10 ως 15% του ΑΕΠ, όπως σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αυτομάτως άλλαζε η σχέση της δαπάνης για συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι ας δούμε και τη φοροδιαφυγή (με την συγχέουμε με την παραοικονομία) και γενικώς τις απώλειες εσόδων του Δημοσίου.

Αυτές υπολογίζονται στα 30 δισ. ευρώ το χρόνο. Από τη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τις έρευνες, το Δημόσιο χάνει περί τα 15 δισ. ευρώ το χρόνο, την εισφοροδιαφυγή περίπου 12 δισ. και το λαθρεμπόριο από 2 ως 3 δισ.

Αν από αυτά εισέπραττε το 30% για παράδειγμα δεν θα υπήρχε πρόβλημα με τα έσοδα του Δημοσίου και των ταμείων και θα υπήρχε επιπροσθέτως η δυνατότητα να μειωθούν σημαντικά οι φόροι και να αυξηθούν οι συντάξεις.

Συνεπώς ο συνδυασμός μείωση της παραοικονομίας και πάταξη της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να αποτρέψει τη μεγάλη μείωση των συντάξεων και την υπερφορολόγηση. Δύσκολο θα πείτε. Ε, αν δεν κάνω λάθος οι κυβερνήσεις για τα δύσκολα εκλέγονται.

Και να προσθέσουμε μία παράμετρο ακόμα. Την ανάπτυξη. Οταν η οικονομία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, αυξάνονται τα έσοδα Δημοσίου και ασφαλιστικού συστήματος και αλλάζει η σχέση συνταξιοδοτικής δαπάνης με το ΑΕΠ.

Τουτέστιν Αλέξη, ιδού τα τρία μεγάλα καθήκοντα που έχεις. Να μειώσεις την παραοικονομία, να πατάξεις τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή και να αυξήσεις το ΑΕΠ. Τότε θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερες συντάξεις και υψηλότερους μισθούς.

Αντί να ζητήσει αυτό η κυρία Λαγκάρντ, προτίμησε να βάλει τις συντάξεις στη λαιμητόμο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X