Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Κουρελιάζοντας το κυβερνητικό αφήγημα της εύρωστης οικονομίας

Κουρελιάζοντας το κυβερνητικό αφήγημα της εύρωστης οικονομίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Στη χώρα της “φαιδράς πορτοκαλέας” δεν προκαλεί κατάπληξη η κυβέρνηση να προβάλει το αφήγημα της εύρωστης οικονομίας και οι πολίτες ζώντας σε ένα δυστοπικό οικονομικό περιβάλλον να αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Δυστυχώς όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να καλλωπίσει το αφήγημά της η σκληρή πραγματικότητα είναι εδώ παρούσα και το αποδομεί. Ωστόσο η ισχύς της στο επικοινωνιακό πεδίο έχει σαν αποτέλεσμα να μην υφίσταται τις συνέπειες της κακής οικονομικής κατάστασης πολύ μεγάλης μερίδας των πολιτών. Μιας κατάστασης που απορρέει από το συνδυασμό της ακρίβειας με τις χαμηλές αμοιβές, που κάνει τη ζωή εξαιρετικά δύσκολη, όπως μαρτυρά και το εύρημα έρευνας σύμφωνα με το οποίο  για ένα σημαντικό αριθμό νοικοκυριών τα χρήματα φτάνουν για 19 μέρες το μήνα.

Οι πολίτες σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης κατατάσσουν την ακρίβεια ως το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα και μάλιστα με διαφορά από το δεύτερο. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πριν από 10 μέρες το 94% έλεγε πως έχει αλλάξει τη ζωή του εξαιτίας της ακρίβειας. Την περασμένη Πέμπτη σε άλλη δημοσκόπηση, το 87% υποστήριζε πως η κυβέρνηση μπορεί να πάρει και άλλα μέτρα για τον περιορισμό της ακρίβειας, αλλά, όπως συνάγεται, δεν τα παίρνει, παρά τον επικοινωνιακό ορυμαγδό για εύρωστη οικονομία.

Η προαναφερόμενη διαπίστωση είναι ενδεχομένως η πιο επικίνδυνη για την κυβέρνηση, γιατί αυτό το 87% της καταλογίζει εμμέσως ευθύνες για τα μέτρα που μπορεί να πάρει, αλλά δεν παίρνει.

Το κυβερνητικό αφήγημα κουρελιάζεται κυριολεκτικά και από τα στοιχεία που ήρθαν στο φως από την Εργάνη. Σύμφωνα με αυτά:

-1 στους 3 μισθωτούς παίρνει λιγότερα από 800 ευρώ το μήνα.

-1 στους 8 αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ.

-Αν τον πήχη τον τοποθετήσουμε στα 1.000 ευρώ θα δούμε πως οι μισοί μισθωτοί παίρνουν κάτω από το όριο αυτό.

-1 στις 3 νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης με αμοιβές 300 ως 400 ευρώ το μήνα.

Το κυβερνητικό αφήγημα αποδομείται και από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους  και τους αγρότες αφού εκατοντάδες χιλιάδες (σε 700.000 υπολογίζονται με τα προστατευόμενα μέλη) θα βρεθούν από την 1 Μαρτίου χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί αδυνατούν σε μία…εύρωστη οικονομία να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές και να έχουν το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα στην περίθαλψη.

Κι΄ αν αυτό είναι το παρόν των ελεύθερων επαγγελματιών το μέλλον τους προοιωνίζεται χειρότερο, αφού εξαιτίας της σημερινής οικονομικής τους αδυναμίας οι 9 στους 10 θα πάρουν σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ. Γιατί; Διότι αδυνατούν να πληρώσουν εισφορές που εξασφαλίζουν καλύτερες συντάξεις.

Ωστόσο δεν είναι μόνο η ακρίβεια, οι μισθοί και οι συντάξεις που κουρελιάζουν το αφήγημα. Είναι και οι εξαγωγές οι οποίες το 2023 υποχώρησαν στα 50 δισ. από 55  δισ. το 2022. Μάλιστα στις αρχές του προηγούμενου χρόνου κάποιοι αιθεροβάμονες προέβλεπαν άλμα των εξαγωγών στα 70 δισ. ευρώ, αλλά δυστυχώς προσγειώθηκαν ανώμαλα. Η υποχώρηση αυτή ερμηνεύεται ως αδυναμία του οικονομικού μοντέλου και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας σε ένα δύσκολο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Και ασφαλώς δεν συνάδει με την κυβερνητική προπαγάνδα για εύρωστη οικονομία.

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X