Παρασκήνιο

Θράκη: Τα επικίνδυνα μικροπολιτικά παιχνίδια του Μαξίμου

Θράκη: Τα επικίνδυνα μικροπολιτικά παιχνίδια του Μαξίμου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο Μαξίμου έχουν εδραία την πεποίθηση πως μπορούν να διαχειριστούν τα πάντα με όρους επικοινωνίας. Λογικό θα πείτε από τη στιγμή που με τόσες πολιτικές αβελτηρίες την πρώτη τετραετία όχι μόνο δεν υπέστησαν φθορά, αλλά ενισχύθηκαν κιόλας. Ωστόσο οφείλουν να γνωρίζουν ότι από τη στιγμή που περάσουν την κρίσιμη νοητή γραμμή, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Έχοντας λοιπόν αυτή την πεποίθηση έχουν επιδοθεί σε επικίνδυνη εργαλειοποίηση του ζητήματος της Θράκης που ξεκίνησε πριν από τις εκλογές και συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετά την συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που -κατά τον ίδιο- έθεσε το ζήτημα στον Τούρκο πρόεδρο. Το Μέγαρο Μαξίμου επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να απαντήσει στον τελευταίο, που προχώρησε σε αποκαλυπτικές δηλώσεις για τις μεταξύ τους συζητήσεις. Και είναι αυτή η στάση αποτέλεσμα της αλαζονείας και της πεποίθησης που προαναφέραμε.

«Ας μην ανησυχεί, συνεπώς, η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε ασφαλή χέρια» ήταν η κατακλείδα της χθεσινοβραδινής διαρροής του Μεγάρου Μαξίμου στα ερωτήματα που διατυπώνονται για το περιεχόμενο των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους αναφορικά με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας που η Νέα Δημοκρατία έκανε «σημαία» στην προεκλογική περίοδο.

Οι διπλωματικές πηγές που επικαλέστηκε το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου ανέφεραν πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στη Ροδόπη κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο», ενώ κατά την ίδια διαρροή αναφέρεται πως ο Κυρ. Μητσοτάκης «ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας» αναφορικά με το «ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που διαχρονικά θέτει η τουρκική πλευρά».

Εάν η απάντηση αυτή αφορούσε κάποιο ζήτημα εσωτερικής κατανάλωσης από εκείνα στα οποία είναι μετρ της στρεψοδικίας το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού, αναμφίβολα η σχετική αναφορά θα έκλεινε το βράδυ της Παρασκευής την συζήτηση. Τα προβλήματα όμως ξεκινούν από το γεγονός πως λίγες ώρες νωρίτερα, εκτός από τις εξηγήσεις που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν ο ίδιος ο Τουρκος πρόεδρος που μίλησε δημόσια για το ζήτημα, αναφερόμενος ουσιαστικά σε «συμφωνία» μεταξύ των δύο ηγετών.

«Το βασικότερο θέμα που του έθεσα είναι σχετικά με τα προβλήματα της Δυτικής Θράκης. Θέλουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά… Να ξεπεράσουμε το θέμα με τους μουφτήδες. Και οι πρεσβευτές μας θα κάνουν συναντήσεις, θα κάνουν τις προετοιμασίες όπως και οι υπουργοί Εξωτερικών μας, και αργότερα οι δυο ηγέτες θα συναντηθούμε και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, δίνοντας επί της ουσίας έναν ορίζοντα προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών σε ανώτατο επίπεδο.

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται έπειτα από δύο απανωτές αρνήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη να δώσει ο ίδιος εξηγήσεις για το τι διημείφθη κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν για το ζήτημα. Έξω από τη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους, λίγο μετά τη συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέκρουσε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα με την αποστροφή πως «βεβαίως ετέθησαν και τα ζητήματα αυτά. Αλλά προφανώς και δεν θα μπω σε εξονυχιστική λεπτομέρεια στο τι συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες με τον πρόεδρο Ερντογάν».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X