Θέμα

Σεισμός τώρα: Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Εύβοια – Αισθητός σε όλη την Αττική

Σεισμός τώρα: Ισχυρή σεισμική δόνηση στην Εύβοια – Αισθητός σε όλη την Αττική
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν από τις 8:30 το πρωί την περιοχή της βόρειας Εύβοιας.

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 6 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας, σημειώθηκε πριν από λίγο. Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν 5 χιλιόμετρα.

Λέκκας : Πιθανότατα είναι η οροφή

«Είναι νωρίς για να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Με βάση το ιστορικό δεδομένο δεν έχουμε μεγάλους σεισμούς στην περιοχή. Πιθανότατα αυτός ο σεισμός να είναι η οροφή, αλλά ας περιμένουμε», σημείωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Οι κάτοικοι πρέπει να αποφεύγουν τις κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς στις κατολισθήσεις. Για το τι θα ακολουθήσει θα το δούμε στη συνέχεια με βάση τις καταγραφές», υπογράμμισε.

Στους δρόμους μαθητές και πολίτες, εκκενώνονται τα σχολεία

Πανικός επικράτησε στην Εύβοια μετά τον ισχυρό σεισμό τον 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Μαντούδι και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική.

Μια κάτοικος του Μαντουδίου μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open ανέφερε πως «είχε μεγάλη διάρκεια και βοή. Περίπου στα 30 δευτερόλεπτα. Ήταν αρκετά δυνατός. Φοβηθήκαμε. Δεν έπεσαν αντικείμενα στον χώρο που βρισκόμουν. Ο κόσμος φοβήθηκε, βγήκε στο δρόμο. Ελπίζουμε να ήταν ο κύριος».

Παράλληλα, ένας φαρμακοποιός στο Προκόπι Ευβοίας μιλώντας στο ethnos.gr περιέγραψε: «Ήταν πολύ δυνατός, δεν είχε μεγάλη διάρκεια. Δεν έγιναν ζημιές. Μένουμε ψύχραιμοι. Όλα είναι καλά».

Κάτοικοι αλλά και μαθητές έχουν βγει στους δρόμους, όπως ανέφερε και στο evima.gr o αντιδήμαρχος Μαντουδίου Γιάννης Καντζούρας.

«Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι έχουν βγει στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού. Φοβάμαι πως θα έχουμε πολλές ζημίες» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή γίνεται καταγραφή των ζημιών.

Τι αναφέρει ο Ευθύμης Λέκκας για τον σεισμό

Για το σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή Μαντουδίου – Λίμνης, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. ‘Οπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

 

Σεισμός στην Εύβοια: Φοβάμαι πως θα έχουμε πολλές ζημιές

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X