Διεθνή

Βρέθηκαν μικροπλαστικά ακόμη και στην Αρκτική

Βρέθηκαν μικροπλαστικά ακόμη και στην Αρκτική
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σωματίδια πλαστικού εντοπίστηκαν από ερευνητές σε μεγάλες ποσότητες και στο αρκτικό χιόνι, είναι τελικά παρόντα παντού. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλα κενά γνώσης όσον αφορά τις διαδρομές τους προς τα πιο απομακρυσμένα μέρη του Βορρά.

Για να εκτιμήσουν οι ερευνητές εάν η ατμοσφαιρική μεταφορά παίζει ρόλο, ανέλυσαν δείγματα χιονιού από πάγους στο Stram Stram. Για λόγους σύγκρισης, ερευνήσανε και  δείγματα χιονιού από απομακρυσμένες περιοχές των Ελβετικών Άλπεων έως και την Αρκτική, αλλά και κατοικημένες περιοχές όπως η Βρέμη και το Παρίσι.

Τα MPs που ταυτοποιήθηκαν με απεικόνιση υπέρυθρης μετασχηματισμού Fourier σε 20 από τα 21 δείγματα.  Η σύνθεση ποικίλει έντονα, αλλά κυριαρχούσαν στα δείγματα τα βερνίκια, το καουτσούκ, το πολυαιθυλένιο και το πολυαμίδιο.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι μια άλλη μελέτη είχε εκτιμήσει ότι οι άνθρωποι τρώνε τουλάχιστον 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο.

Αποτέλεσμα εικόνας για μελανι bergman institute germany

Αυτή η μελέτη με επικεφαλής τη Melanie Bergmann του γερμανικού Ινστιτούτου Alfred Wegener Κέντρο Helmholtz για τις πολικές και θαλάσσιες έρευνες AWI – Τμήμα Βιοεπιστημών, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν» και το «New Scientist», περιέχει τα πρώτα δεδομένα σχετικά για τη μόλυνση του χιονιού.

Οι συγκεντρώσεις MP στο χιόνι ήταν πολύ υψηλές, υποδεικνύοντας σημαντική μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Σε αγρόκτημα κοντά στη Μόσχα προσγειώθηκε αεροσκάφος με 233 επιβαίνοντες – 74 τραυματίες (vid)

ΕΝΦΙΑ: Ξεκινά η… εκκαθάριση! «Νεκρή» αύριο η εφαρμογή Ε9

Ο Νικολαϊδης άφησε «κενή» τη θέση του στο OPEN και ο αντικαταστάτης βρέθηκε

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X