Παρασκήνιο

«Ακτίνες» στην αμυντική συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν! Τα πρώτα καίρια ερωτήματα

«Ακτίνες» στην αμυντική συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν! Τα πρώτα καίρια ερωτήματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι δηλώσεις των προέδρων Ελλάδας και Γαλλίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμανουέλ Μακρόν αντίστοιχα, σίγουρα ανέδειξαν την πρόθεση των δυο χωρών να συνεργαστούν στενά σε όλα τα επίπεδα, ώστε να διασφαλίσουν ισχυρή άμυνα και προστασία των διμερών συμφερόντων, αλλά και των Συμμαχικών (ΝΑΤΟ)  (δείτε εδώ όσα σας μετέφερε ζωντανά ο eretikos.gr).

Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές άφησαν κάποια αναπάντητα ερωτήματα που χρήζουν διευκρίνισης.

Μητσοτάκης Μακρόν

Φωτογραφία: Eurokinissi

Μητσοτάκης Μακρόν

Φωτογραφία: Eurokinissi

Μητσοτάκης Μακρόν

Φωτογραφία: Eurokinissi

Φρεγάτες Belharra και άμεσα – Κορβέτες Gowind τελικά;

Αρχικά, από τις δηλώσεις απουσίαζε κάθε αναφορά για τις κορβέτες Gowind η προμήθεια των οποίων επίσης εμφανιζόταν ως δεδομένη και μάλιστα τρεις, με δικαίωμα προαίρεσης για άλλη μία (option). Αυτό έχει κομβική σημασία, καθώς επίσης και ο προσδιορισμός του τελικού ύψους της σύμβασης που θα υπογραφτεί.

Φρεγάτες Belharra: Ιδού η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν! Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται, ότι η αναφορά για τις συγκεκριμένες κορβέτες έχει γίνει στο πλαίσιο της αποκαλούμενης ως “ενδιάμεσης λύσης”, διότι ένα σημείο στο οποίο έπασχε η γαλλική προσφορά ήταν εκεί, με την πρόταση για δυο φρεγάτες κλάσης Cassard, οι οποίες δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι πληροφορίες που διαρρέονται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ότι τεχνικές επιτροπές από τις δυο πλευρές θα συναντηθούν για να δουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Για να ανταποκριθούν στον χαρακτήρα της “ενδιάμεσης λύσης”, οι Γάλλοι δεσμεύονται -κατά πληροφορίες- να παραδώσουν την πρώτη κορβέτα Gowind μέχρι τα τέλη του 2023.

Μητσοτάκης Μακρόν

Φωτογραφία: Eurokinissi

Τι σημαίνει η ρήτρα;

Το δεύτερο και ουσιαστικό σημείο όπου εγείρονται ερωτήματα τα οποία χρήζουν απάντησης, είναι αυτό της περίφημης “ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής“. Παρότι ο Γάλλος ηγέτης έκανε λόγο για συνδρομή της Ελλάδας σε περίπτωση που απειληθεί, οι διατυπώσεις που επελέγησαν δεν διαφοροποιούνται και πολύ από προγενέστερες αναφορές στο θέμα.

Εν κατακλείδι, φαίνεται ότι η διμερής ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία είχε έντονο το στοιχείο του συμβολισμού, υπό την έννοια της διευκρίνισης της “τάσης” που επικρατεί στην Ελλάδα, αναφορικά με τις επιλογές της στον τομέα της άμυνας. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε διαπραγματεύσεις προσεχώς ανάμεσα στις δυο πλευρές, σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο.

φρεγάτες Belharra

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Μόνο με Γαλλία; Ή και όχι;

Μένει να αποδειχθεί εάν η απουσία αναφοράς στις δηλώσεις στις κορβέτες Gowind αφήνει ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας και με δεύτερο προμηθευτή, κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί σχετικά σύντομα. Φαίνεται πως η ελληνική και η γαλλική πλευρά συμφώνησαν ώστε η ανακοίνωση να δώσει τέλος, ή τουλάχιστον να κατευνάσει, την “παραφιλολογία” αναφορικά με την ελληνική επιλογή. ωστόσο, ίσως και να έπεται συνέχεια…

Θα φανεί εξάλλου και ποια θα είναι η πορεία στην υπογραφή πενταετούς διμερούς αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες (MDCA), καθώς στη διαπραγμάτευση φαίνεται να έχουν προκύψει δυσκολίες. Η δε αναφορά των ηγετών ότι όλες οι πρωτοβουλίες είναι απολύτως συμβατές με τις υποχρεώσεις στο  ΝΑΤΟ, απλώς προδιαγράφει και επισήμως ένα κατά τα άλλα γνωστό πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν αφελής η τοποθέτηση ότι με την ανακοίνωση για την προμήθεια 3+1 φρεγατών του οποιουδήποτε τύπου, αντιμετωπίζονται τα προβλήματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού…

Οι διευκρινίσεις που δίνονται σε όλα αυτά τα ζητήματα από “κυβερνητικούς κύκλους”, έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον,καθότι αναφέρεται ότι ΡΗΤΡΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 2. Διαβάστε τις αναλυτικά εδώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X