Παρασκήνιο

«Ανασχηματισμός» γενικών γραμματέων με «άρωμα» εκλογών: Από το ΔΝΤ στη… διαχείριση του δημοσίου χρέους!

«Ανασχηματισμός» γενικών γραμματέων με «άρωμα» εκλογών: Από το ΔΝΤ στη… διαχείριση του δημοσίου χρέους!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η εκλογολογία… παίρνει φωτιά στη δημόσια σφαίρα μετά τις δεκατρείς αλλαγές στις θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματειών που ανακοινώθηκαν χθες ξαφνικά. Δημιουργούνται παράλληλα τρεις νέες γενικές γραμματείες: Γενική Γραμματεία Δασών, Γενική Γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης και Ειδική Γραμματεία Δημοσιονομικών Ελέγχων.

Οι προβολείς στρέφονται στη μετακίνηση της Ειρήνης Αγαπηδάκη στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, καθώς αντικαθιστά τον Παναγιώτη Πρεζεράκο, που διέψευσε τους ισχυρισμούς του Μαξίμου ότι είναι ο παραλήπτης της λίστας Τσιόδρα – Λύτρα. Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είχαν προεξοφλήσει την αντικατάσταση πριν δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο της έρευνας.

Η πρώην, πλέον, ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων έχει εξαπολύσει πρωτοφανείς ύβρεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ γράφοντας μεταξύ άλλων το 2016: «Ας πούμε ένα σύνθημα που όλους τους ενώνει – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. – δολοφόνοι. Το φασίστας δεν κάνει καλή ρίμα, ακολουθώ την κυβερνητική γραμμή».  Έναν χρόνο αργότερα αποκάλεσε «εγκληματικά ανήθικο» τον Αλ. Τσίπρα.

Με προίκα τις ομαδικές απολύσεις

Η θητεία της Μαριαλένας Αθανασοπούλου -που τοποθετείται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους- στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει το στίγμα της νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης των σαρωτικών παρεμβάσεων. Από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προέρχεται άλλωστε και η Ελένη Γιώτη, που τοποθετείται στη Γενική Γραμματεία Ενίσχυσης της Απασχόλησης.

Συν τοις άλλοις, τη Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων (υποσύνολο της υφιστάμενης Γ.Γ. Εργασίας) αναλαμβάνει η  Άννα Στρατινάκη. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2011-2014 είχε συνδέσει το όνομά της με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε δημοσιευτεί το 2015 στο Hot Doc, η ίδια είχε στείλει εμπιστευτικό e-mail στο πρωθυπουργικό γραφείο του Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο πρότεινε την υιοθέτηση νομικής φόρμουλας που θα καθιστούσε δυνατές τις ομαδικές απολύσεις χωρίς να αλλάξει το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Η Νικολάου ψάχνει έδρα

Παράλληλα, αντικαθίσταται η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, που έχει εκφράσει την πρόθεση να πολιτευτεί. Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εναντίον της για σειρά συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών για τις φυλακές της χώρας, με την κατηγορία για ζημιά του Δημοσίου που ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ. Αντικαθίστανται επίσης για να πολιτευτούν η γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής Βίκυ Λοΐζου και η γ.γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα.

Εσωκομματικά μαχαιρώματα στη ΝΔ για τον Μόσιαλο

Στον σκληρό επιτελικό πυρήνα ανήκει και ο νέος ειδικός γραμματέας Δημοσιονομικών Ελέγχων. Ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος ήταν ο υπεύθυνος του περιβόητου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) για την Παρακολούθηση και Αξιολόγηση του Κυβερνητικού  Έργου.

Από το ίδιο περιβάλλον προέρχεται και ο γενικός γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Εμμανουήλ Μαστρομανώλης. Παράλληλα ο νέος γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης -στη θέση του Κωνσταντίνου Αραβώση- είναι σύμβουλος του υπουργού Κώστα Σκρέκα.

ΣΥΡΙΖΑ: Να παίρνει σειρά κι ο Μητσοτάκης

“Μια και οι γενικοί γραμματείς έκαναν την αρχή, καλούμε τον κ. Μητσοτάκη, μέρες που είναι, να τους ακολουθήσει και να παραιτηθεί μια ώρα αρχύτερα για να σώσουμε ό,τι σώζεται και στην πανδημία, και στην κρίση της ακρίβειας» είναι το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση συμπεραίνει μάλιστα ότι η προεκλογική υπόσχεση για αποκομματικοποίηση και κυβέρνηση «αρίστων» εξελίχθηκε σε μετεκλογικό ρεσάλτο των «φιλελεύθερων» και «αντικρατιστών» γαλάζιων παιδιών σε κρατικές θέσεις και δημόσιο χρήμα, με αποκορύφωμα τη Σ. Νικολάου, που σε δύο χρόνια κατέρριψε όλα τα ρεκόρ απευθείας αναθέσεων εκατομμυρίων σε εταιρείες «φαντάσματα». Διαμηνύει δε με νόημα προς την κυβέρνηση «ότι όλα αυτά θα διερευνηθούν μέχρι τελευταίου ευρώ».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X