Πολιτική

Αναστάτωση στη ΝΔ από τη δήλωση Σαμαρά για τους μετανάστες – Οργή στο Μαξίμου – Παρέμβαση Άδωνι

Αναστάτωση στη ΝΔ από τη δήλωση Σαμαρά για τους μετανάστες – Οργή στο Μαξίμου – Παρέμβαση Άδωνι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση στην ΚΟ της ΝΔ προκάλεσε η αντίδραση Σαμαρά για την τροπολογία που δίνει το δυνατότητα τριετούς άδειας διαμονής σε παράτυπους μετανάστες. Ομοβροντία πυρών μετά το «αντάρτικο».

Η παρέμβαση Σαμαρά και η σφοδρή κριτική του προς την κυβέρνηση για την επίμαχη τροπολογία, την οποία χαρακτηρίζει λανθασμένη και ζητάει την απόσυρσή της, καθώς η χώρα «θα γίνει φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», έβαλε κυριολεκτικά φωτιά στο γαλάζιο στρατόπεδο.

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να καταπραΰνει τις αντιδράσεις, ενώ ο Δημήτρης Καιρίδης σχολίασε πως «τροποποιήσαμε ρύθμιση της κυβέρνησης Σαμαρά του 2014», υπενθυμίζοντας πως και η κυβέρνησή του είχε φέρει αντίστοιχη ρύθμιση. Από την πλευρά του, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως πρόκειται για μια διάταξη που θα εφαρμοστεί εφάπαξ. «Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής. Παραμένουν τα επτά έτη».

Στο Μαξίμου είναι έξαλλοι με τον πρώην πρωθυπουργό και ξεκαθαρίζουν πως δεν σκοπεύουν να αποσύρουν την τροπολογία, ενώ τα αρμόδια υπουργεία διευκρινίζουν πως η άδεια θα δίνεται μόνον σε όσους έχουν προσφορά εργασίας. Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στην αντιπολίτευση η μετωπική Σαμαρά.

 

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί  “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, δηλώνοντας «αδυναμία» να κατανοήσει γιατί η κυβέρνηση ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες, «ακόμη και σε αυτούς  που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα».

Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι η  ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού «κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου  όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους.  Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται  ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών!  Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».

Είχε προηγηθεί η απολογία του Άδωνι Γεωργιάδη προς το ακροδεξιό ακροατήριο του στην αρμόδια επιτροπή επιτροπή της Βουλής.

 

Ο υπουργός Εργασίας σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν έχει αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε πως  «δεν θα πάρουν άδεια εργασίας και δεν θα πληρώνουν ΕΦΚΑ οι μαχητές Χεζμπολάχ, της Φατάχ και της Χαμάς» και πως η τροπολογία «συνεχίζει να μας κρατά στις σκληρές χώρες σε σχέση με το μεταναστευτικό».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε τη ρύθμιση σωστή και ισορροπημένη που  ‘διατηρεί τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική και βάζει τάξη στο χάος» με τον Χρήστο Κατσώτη από το ΚΚΕ να αναρωτιέται αν «είναι πολλοί αυτοί που αντιδρούν στη ΝΔ». «Σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούμε παράνομους μετανάστες», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης και πρόσθεσε οτι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση «δεν  παρέχεται κανένα άλλο δικαίωμα στους ωφελούμενους, ούτε αυτό της οικογενειακής επανένωσης, ούτε της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, ούτε βεβαίως της ιθαγένειας».

 

Αναλυτικά η δήλωση Σαμαρά

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!

Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

 

Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ… Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών.

Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο να ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα.»

 

Άδωνις Γεωργιάδης: Καμία αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής

Να καταπραΰνει τις αντιδράσεις του Αντώνη Σαμαρά θέλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια λίγο μετά τη σκληρή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι δεν αντιδικεί με τον κ. Σαμαρά και διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει η μεταναστευτική πολιτική της χώρας.

«Με προβληματίζει η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά και είναι σεβαστή,  έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα εθνικής ταυτότητας και είναι λογικό να εκφράζει την ανησυχία και την άποψή του», είπε για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το καλό του λαού.

 

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε άδικο να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως οπαδός των ανοιχτών συνόρων και διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν αντιδικεί με τον κ. Σαμαρά και ότι είναι στη διάθεσή του προκειμένου να συζητήσουν για τη ρύθμιση.

«Σήμερα στους 6 μήνες οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να πάρουν άδεια και να δουλεύουν, τώρα μπορούν στους 2 μήνες», ανέφερε υπεραμυνόμενος της τροπολογίας και σημείωσε ότι δίνεται μια άπαξ ευκαιρία σε όσους έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια παράνομης διαμονής, που έχουν βεβαία διαμονή να πάρουν άδεια διαμονής και άδεια εργασίας, που συνδέεται με το ότι έχουν εργασία.

 

«Αν πάψουν να έχουν εργασία, ανακαλείται η άδεια διαμονής και άδεια εργασίας», είπε. «Με την υπερψήφιση της τροπολογίας, λύνεται το πρόβλημα της παράνομης διαμονής και εργασίας, με τη φοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή, ενώ δεν στερούνται εργατικά χέρια από την οικονομία, ενώ εστίασε και στην ανάγκη να υπάρξουν εργάτες γης», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας πλέον οι αρχές θα έχουν εικόνα για όλους κι ο μετανάστης δεν θα παράνομος και γκρίζος. «Η  χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Δεν ισχυρίζομαι ότι η διάταξη θα λύσει το πρόβλημα. Μια ασπιρίνη είναι. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με μόνιμες μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό με χώρες που θα συνάψουμε διακρατικές συμφωνίες», ανέφερε ακόμη και εξήγησε ότι η ρύθμιση αφορά περίπου 28.000 άτομα.

 

Στη συνέχει μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως δεν αντιδικεί με τον Αντώνη Σαμαρά για προφανείς λόγους. Όπως είπε, του έχει «μεγάλη λατρεία», ενώ σχετικά με την τροπολογία εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης «λαθρομεταναστών». Σε επισήμανση του Νίκου Χατζηνικολάου για την μη αναφορά του κ. Γεωργιάδη σε παράτυπους μετανάστες, απάντησε πως «και ο λαθρεπιβάτης είναι άνθρωπος και ο λαθρέμπορος είναι άνθρωπος». Επιπλέον σημείωσε πως ο Αντώνης Σαμαράς «έχει μια ευαισθησία στα εθνικά θέματα».

Απάντηση Μαρινάκη

Από την πλευρά του, ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ALPHA, σημείωσε πως πρόκειται για μια διάταξη που θα εφαρμοστεί εφάπαξ. «Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής. Παραμένουν τα επτά έτη», τονίζει, σημειώνοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο καταγράφονται και ταυτοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται στη χώρα μας και δεν είναι καταγεγραμμένοι, κάτι που βοηθάει στην ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη».

 

«Γίνεται σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, έχει γίνει και πολλές φορές και στη χώρα μας για πολλούς περισσότερους ανθρώπους και όχι με τόσο αυστηρά κριτήρια», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι η ρύθμιση αφορά σε περίπου 28.000 μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X