Πολιτική

Αντιδράσεις και στην Τουρκία για την Αγιά Σοφιά

Αντιδράσεις και στην Τουρκία για την Αγιά Σοφιά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο λόγος για τρεις φιλελεύθερους μουσουλμάνοιυς θεολόγους στην Τουρκία, που  προβάλλουν δημοσίως τη δυσαρέσκειά τους για την παραπάνω απόφαση, την οποία μάλιστα δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν «σοβαρό και ανεπανόρθωτο λάθος», όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Αναλυτικότερα, θεωρούν ότι αυτή η κίνηση θα λειτουργήσει ως «λάδι στη φωτιά» για όσους δεν ασπάζονται τον μουσουλμανισμό και επιπλέον θα αυξήσει το ποσοστό της ισλαμοφοβίας.

Ωστόσο -όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο- οι αντιδράσεις εκ μέρους των εν λόγω θεολόγων -Nazif Ay, Mehmet Ali Öz και Yusuf Dülger- αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από τους επικριτές τους αφού ανήκουν στους λεγόμενους «Κεμαλιστές» θεολόγους, οι οποίοι αντικατοπτρίζουν το όραμα του πατέρα της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ, που μετέτρεψε τη χριστιανική βασιλική -που χρησιμοποιείτο ως τζαμί από το 1453- σε μουσείο.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν, επίσης ότι «η Αγία Σοφία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “πολιτικό εργαλείο” και το άνοιγμα στη λατρεία μίας θρησκείας είναι ένα σοβαρό και ανεπανόρθωτο σφάλμα.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αγνοώντας τις καθολικές της αξίες, είναι μια απόφαση που καταστρέφει το μήνυμα συμφιλίωσης και δικαιοσύνης του Ισλάμ, η έννοια του οποίου στο λεξικό είναι “ειρήνη”».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X