Πολιτική

Απειλή για έκρηξη στο πολιτικό σκηνικό από τα απόρρητα έγγραφα Λοβέρδου

Απειλή για έκρηξη στο πολιτικό σκηνικό από τα απόρρητα έγγραφα Λοβέρδου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παραλίγο να πάρει φωτιά το πολιτικό σκηνικό με αφορμή απόρρητα έγγραφα για την υπόθεση της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, που κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το μείζον πολιτικό ζήτημα αποφεύχθηκε χάρη στην εμπειρία του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος αντιλήφθηκε την κρισιμότητα και τον απόρρητο χαρακτήρα και έσπευσε να τα βάλει σε φάκελο τον οποίο σφράγισε και παρέδωσε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου διαπιστώθηκε ο απόρρητος χαρακτήρας των εγγράφων και ο φάκελος παραδόθηκε στο γενικό γραμματέα της κυβέρνησης.

Πρόκειται για πρακτικά αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ, τα οποία αποχαρακτηρίζονται ύστερα από την παρέλευση 30 χρόνων.

Ο πρώτος που έσπευσε να ζητήσει τα απόρρητα έγγραφα ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ μάλιστα έσπευσε να καταγγείλει πως δεν του τα παραδίδουν όπως ζήτησε, αδιαφορώντας αν πρόκειται για διαβαθμισμένα έγγραφα, που απαγορεύεται η δημοσιοποίησή τους. Έκανε μάλιστα λόγο για «κουκούλωμα», την ώρα που το σύνολο των Προέδρων στη Διάσκεψη, από όλα τα κόμματα, αναγνώρισαν την «γκάφα» (;) Λοβέρδου, και έκαναν λόγο για άριστο χειρισμό από τον Νικήτα Κακλαμάνη και τον Νίκο Βούτση.

Οταν το υπουργείο Εξωτερικών ενημερώθηκε για το ζήτημα, εξέδωσε ανακοίνωση διαμηνύοντας πως η δημοσίευση απόρρητου υλικού αποτελεί παραβίαση ποινικού κώδικα και τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη. Κάλεσε δε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα» σχετικά με δημοσίευση απόρρητου υλικού, επισημαίνοντας ότι στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων παραβιάζουν ακόμη και τον ποινικό κώδικα.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του το Υπ. Εξωτερικών επισημαίνει: 

«Σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, «Όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ»,

Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004.

Με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Όμως τώρα πλέον βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλούμε δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα.»

Οι δηλώσεις Βούτση

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα  της Κυβέρνησης, ανακοινώνει πως επιστρέφει τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος, μόλις διαπίστωσε οτι πρόκειται για απόρρητα έγγραφα της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Ο κ. Βούτσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής έθεσε θέμα για την κατάθεση απόρρητων εγγράφων στην Ολομέλεια από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο. «Υπάρχει μια προδιάθεση από ορισμένες πλευρές, η σημερινή και η αυριανή ημέρα να σκιαστούν με ένα πέπλο συζητήσεων, μη σύννομων, για απόρρητα έγγραφα», είπε και προσέθεσε:

«Πραγματικά εξεπλάγην χθες, όταν εκτός Ημερήσιας Διάταξης, έγινε η κατάθεση απόρρητων εγγράφων – κατά δήλωση του κ. Λοβέρδου. Ο προεδρεύων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, με την εμπειρία που έχει, έβαλε όλα αυτά τα έγγραφα σε ένα φάκελο, τα σφράγισε και στη συνέχεια τα παρέδωσε στη γενική διευθύντρια της Βουλής και κρατήθηκαν σε φυλασσόμενο χώρο, χωρίς να τα δει κανείς. Τα έγγραφα αυτά, αφορούν ενδεχομένως -και τώρα είμαι πλέον σίγουρος- την συγκεκριμένη συζήτηση», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τη γενική διευθύντρια της Βουλής, η οποία έδωσε τον φάκελο ενώπιον όλων των μελών της Διάσκεψης, όπου διαπιστώθηκε ότι τα έγγραφα έφεραν τις σαφείς ενδείξεις απορρήτου. Στη συνέχεια, όπως υπαγορεύει ο νόμος, ο φάκελος διαβιβάστηκε στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης για να ενεργήσει κατά νόμον. «Γνωρίζετε όλοι, πολλώ δε μάλλον ένας έγκριτος συνταγματολόγος, ότι ο αποχαρακτηρισμός εγγράφων απαιτεί κατ΄ ελάχιστον 30 χρόνια», σημείωσε ο κ. Βούτσης. Επί του ζητήματος αυτού, ουδείς εκπρόσωπος κόμματος έθεσε ένσταση.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι από σήμερα το πρωί, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, για διαφορετικούς λόγους, πίεσαν τις υπηρεσίες της Βουλής να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα. «Συνεπώς, δεν υπήρξε από όλες τις πλευρές η διάθεση να μην χρησιμοποιηθούν αυτά τα έγγραφα στη συζήτηση της επερώτησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξε σχεδιασμός ώστε να εμφανιστεί ότι η ίδια η Βουλή, διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα. Ο πρόεδρος της Βουλής, κληθείς να σχολιάσει την κατάθεση απόρρητων εγγράφων εκ μέρους του κ. Λοβέρδου, έκανε λόγο για «τουλάχιστον ακατανόητη» ενέργεια, ιδίως επειδή προήλθε από έναν γνώστη του συνταγματικού και διοικητικού δικαίου. Σε ερώτηση δημοσιογράφων τι θα συμβεί αν τελικά υπάρξει διαρροή εγγράφου, είπε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα ευθύνεται εκείνος στον οποίο θα καταλήξει η Δικαιοσύνη στον ανώτατο βαθμό, όταν θα το διερευνήσει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X