Πολιτική

Εκλογές 2023 -Από σήμερα τυπικά στην προεκλογική περίοδο: Στην ΠτΔ ο Μητσοτάκης – Η διάλυση της Βουλής

Εκλογές 2023 -Από σήμερα τυπικά στην προεκλογική περίοδο: Στην ΠτΔ ο Μητσοτάκης – Η διάλυση της Βουλής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και τότε θα ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδος για τις κάλπες της 21ης Μαΐου

Σήμερα Σάββατο 22 Απριλίου στις 11 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής.

Στη συνέχεια αναμένεται να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και θα θυροκολληθεί στη Βουλή, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές 2023. Ουσιαστικά η Βουλή δεν έχει λόγο να ανοίξει ξανά, παρά μόνο για τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυσή της. Αυτό μπορεί να γίνει 22-30 μέρες πριν τις εκλογές, δηλαδή το διάστημα 22-28 Απριλίου.

Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, τυπικά ακολουθεί ένα 10ήμερο διερευνητικών εντολών, ωστόσο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί και να είναι μικρότερο, ανάλογα με τον χρόνο που θα τις κρατήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο 10ήμερο μετά τις κάλπες, που θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων από δικαστήρια και θα έχουν επικυρωθεί οι εκλεγμένοι βουλευτές, θα συγκληθεί η νέα Βουλή. Σημειώνεται, όμως, ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο αν θα γίνει παράλληλα με τις διερευνητικές ή μετά. Το πιθανότερο είναι να συγκληθεί αρχές Ιουνίου.

Τυπικά η Βουλή θα χρειαστεί δύο συνεδριάσεις, δηλαδή δύο ημέρες: μία για την ορκωμοσία της νέας Βουλής και μία για την εκλογή του νέου προεδρείου. Αμέσως μετά η Βουλή μπορεί να διαλυθεί στις αρχές Ιουλίου για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, αν αυτές χρειαστούν.

Με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα σημάνει και δύο αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα: αυτήν του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Φθιώτιδα, και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, καθώς θα τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός ο οποίος θα αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών.

Το ενδιαφέρον, βέβαια, στρέφεται στην επόμενη ημέρα των εκλογών, εφόσον φυσικά δεν προκύψει κυβέρνηση μετά την πρώτη Κυριακή. Μέσα σε δέκα ημέρες από τη διεξαγωγή των εκλογών θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών (τα τρία πρώτα κόμματα έχουν δικαίωμα να λάβουν από μια εντολή), ωστόσο δεν αποκλείεται να απαιτηθεί και λιγότερος χρόνος. Κι αυτό διότι δεν αποκλείεται οι αρχηγοί των κομμάτων να επιστρέψουν σε μικρότερο χρόνο την εντολή από την κυρία Σακελλαροπούλου, δεδομένου ότι τα περιθώρια συνεργασίας είναι μάλλον στενά.

Στο ίδιο διάστημα, πάντως, τα αρμόδια δικαστήρια θα έχουν επικυρώσει τους εκλεγμένους βουλευτές και παράλληλα θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Βουλή. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο αν αυτό θα γίνει παράλληλα με τις διερευνητικές ή μετά.

Το πιθανότερο σενάριο θέλει τη νέα Βουλή να συγκαλείται στις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να συνεδριάσει και στη συνέχεια να… διαλυθεί, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Οι δύο συνεδριάσεις που τυπικά απαιτούνται αφορούν την ορκωμοσία της νέας Βουλής και την εκλογή του νέου προεδρείου. Αμέσως μετά η Βουλή μπορεί να διαλυθεί στις αρχές Ιουλίου για τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών, αν αυτές χρειαστούν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X