Η Αθήνα απαντά με θέσπιση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο 

Η Αθήνα επιδιώκει να απαντήσει στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο με συμφωνίες χάραξης υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ ξεχωριστή σημασία θα έχει το ταξίδι του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουϊτζι ντι Μάγιο την Τρτίη στην Αθήνα. Τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών εδώ και μήνες επεξεργάζονται σχετικά σχέδια και σχετικές συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο.

Το καλό σενάριο είναι να υπάρξει συμφωνία με τη Ρώμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ υπενθυμίζεται πως υπάρχει συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα από το 1977 με την Ιταλία η οποία παραμένει στο συρτάρι, αφού τα δικαιώματα αλιείας που έχουν Ιταλοί αλιείες εδώ και εκτοαντάδες χρόνια στο Ιόνιο φρενάρου την υπογραφή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον υπάρξει μιας μορφή πολιτική δήλωση από ελληνικής πλευράς που θα καλύπτει την Ιταλία, ότι δηλαδή ότι κάποιες πάγιες πρακτικές αλιείας των Ιταλών μπορούν να συνεχιστούν στην ελληνική ΑΟΖ, μπορεί να έχουμε και υπογραφή σύντομα.

Στο κακό σενάριο η Ρώμη δεν θα κάνει αποδεκτές της ελληνικές προτάσεις και τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να εργάζονται για μια συμφωνία των δυο πλευρών. Η Αίγυπτος είναι πιο σύνθετη περίπτωση, καθώς στην περιοχή εμπλέκονται ακόμη η Τουρκία, η Κύπρος και Ισραήλ. Και εκεί υπάρχουν συνομιλίες που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούν πως εάν υπάρξει περίπτωση συμφωνίας, αυτή θα αφορά τμηματική οριοθέτηση και όχι πλήρη συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών.

Δείτε ακόμη:

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Στους 181 οι νεκροί -Kατέληξε 72χρονος στο «Σωτηρία»