Πολιτική

Εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά! Επικοινωνία Μπορέλ-Τσαβούσογλου

Εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά! Επικοινωνία Μπορέλ-Τσαβούσογλου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε, το πρωί της Δευτέρας, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, με αφορμή τουρκικά δημοσιεύματα που παρουσίασαν φωτογραφίες με «Έλληνες στρατιώτες να αποβιβάζονται στο Καστελόριζο», εξέδωσε ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ, καλώντας την Ελλάδα να… σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, ενώ «ξεκαθαρίζει» ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει «αλλαγή καθεστώτος στο Καστελόριζο».

«Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δημοσιεύθηκαν πληροφορίες για στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδας στο Καστελόριζο. Το Καστελόριζο τελεί υπό καθεστώς απόστρατικοποίησης, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Παρισιού το ’47. Αν οι πληροφορίες αληθεύουν, αυτό είναι μια νέα ένδειξη της αδιαφορίας της Ελλάδας για τους νόμους, αλλά και των πραγματικών προθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν αποδεχόμαστε τυχόν παράνομες αλλαγές στο καθεστώς του νησιού. Δεν θα επιτρέψουμε σε μια τέτοια πρόκληση να πετύχει τον σκοπό της ακριβώς απέναντι από τις ακτές μας. Τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν θα βοηθήσουν καθόλου την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή, θα ηττηθεί. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη μέχρι τέλους να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Στο πλευρό της Αθήνας η ΕΕ – Τα μηνύματα στον Ερντογάν

Στη γωνία φαίνεται να στριμώχνεται πλέον η Τουρκία μετά και το ‘Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του Βερολίνου («Gymnich») και τη νέα τοποθέτηση της Καγκελαρίου Μέρκελ υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου. Εξίσου σαφές είναι ακόμη ότι η διπλωματική προσπάθεια αποκλιμάκωσης – σε συνδυασμό με την απειλή για νέες κυρώσεις – θα συνεχιστεί από την πλευρά του Βερολίνου και των Βρυξελλών με ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης Σεπτεμβρίου.

Ως «κάτι περισσότερο από επιβαρυμένες, λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», περιέγραψε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μέχρι πρόσφατα φρόντιζε να κρατά ίσες αποστάσεις, τουλάχιστον στις δημόσιες τοποθετήσεις του. «Προϋπόθεση για τον διάλογο με την Ε.Ε. είναι η απομάκρυνση της Τουρκίας από μονομερείς ενέργειες», είχε πει την Παρασκευή από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ ήταν σαφής η ομοθυμία των εταίρων σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και την ανάγκη επιβολής βαρύτερων κυρώσεων σε περίπτωση αποτυχίας της διαμεσολαβητικής προσπάθειας.

«Όλοι στην Ε.Ε. έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε την Ελλάδα, όπου έχει δίκιο», συμπλήρωσε λίγο αργότερα η Άνγκελα Μέρκελ, δίνοντας με τον πιο επίσημο τρόπο τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η ίδια δέχθηκε τελευταία – τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό – δριμεία κριτική για τις ισορροπίες που εμφανίστηκε αποφασισμένη να τηρήσει, ακόμη και για την επιείκειά της απέναντι στις πρακτικές της ‘Αγκυρας.

Το βέβαιο είναι ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θεωρείται για το Βερολίνο κρίσιμο και αποφασιστικής σημασίας. Η συμπεριφορά της Τουρκίας θα κρίνει για τους Γερμανούς, εάν μπορούν να εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν την συνέχιση της ευρωτουρκικής σχέσης «ως έχει» ή εάν θα υποχρεωθούν να δεχθούν μια ευρύτερη εξέταση της προοπτικής της – κάτι που θα ήθελαν να αποφύγουν, ιδίως κατά την διάρκεια της προεδρίας τους. «Τώρα είναι η ώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Χάικο Μάας, «ας δώσουμε μια ευκαιρία στην διπλωματία». Για μια επιτυχή διαμεσολάβηση ωστόσο χρειάζεται η έντιμη και καλή διάθεση τουλάχιστον τριών πλευρών…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X