Πολιτική

Fake news Γεωργιάδη κατά Ρούσσου- Εκβιαστικές μεθοδεύσεις του Μαξίμου: Αν δεν ψηφίσετε τον δικό μας, ο δήμος θα χάσει το νέο ΕΣΠΑ

Fake news Γεωργιάδη κατά Ρούσσου- Εκβιαστικές μεθοδεύσεις του Μαξίμου: Αν δεν ψηφίσετε τον δικό μας, ο δήμος θα χάσει το νέο ΕΣΠΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Fake news Γεωργιάδη κατά Ρούσσου: Την τακτική του εκφοβισμού και των fake news ακολούθησε το Μαξίμου και στο Χαλάνδρι κατά του Σίμου Ρούσσου, που διεκδικεί την επανεκλογή του έναντι της γαλάζιας Κρίστης Αγαπητού. Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως «ο δήμος αυτός θα χάσει όλες τις ευκαιρίες του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης αν για τα επόμενα πέντε χρόνια μείνει με αυτόν τον δήμαρχο».

Εμμένοντας μάλιστα στο μοτίβο των συκοφαντιών, ισχυρίστηκε πως ο Σ. Ρούσσος «δεν έχει έρθει να πάρει ένα ΕΣΠΑ, ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων». Ο δήμαρχος του έδωσε πληρωμένη απάντηση ότι «το 70% των χρηματοδοτήσεων για τα έργα που έγιναν ή είναι σε εξέλιξη εξασφαλίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, την Περιφέρεια Αττικής και το Πράσινο Ταμείο». Αντιθέτως, όπως τονίζει, «το 2014, όταν ανέλαβε η σημερινή διοίκηση, η εικόνα ήταν εντελώς αντίστροφη. Το 80% της χρηματοδότησης των έργων προερχόταν απευθείας από ίδιους πόρους του δήμου και μόλις το 20% από άλλες πηγές». Ο Ά. Γεωργιάδης επανήλθε απειλώντας ουσιαστικά ότι αν ξαναεκλεγεί ο Σ. Ρούσσος, ο δήμος θα βρεθεί ενώπιον οικονομικής ασφυξίας.

Τα γαλάζια αντάρτικα

Στον φακό του Μαξίμου βρίσκονται και οι περιφέρειες όπου οι εκλεκτοί της Ν.Δ. αναμετρώνται με γαλάζιους αντάρτες, καθώς οι περιφερειάρχες καλούνται να διαχειριστούν κοινοτικά κονδύλια της τάξης των 8 δισ. ευρώ και ο στενός πρωθυπουργικός πυρήνας επιδιώκει την εκλογή «έμπιστων» στελεχών. Ενδεικτικά:

* Στη Δυτική Μακεδονία, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Αμανατίδης (35,54% στον πρώτο γύρο), που αναμετράται με τον υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. Γιώργο Κασαπίδη (34,23%), έχει διαγραφεί από τον Κ. Μητσοτάκη.

* Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Ρόδη Κράτσα (27,41% στον πρώτο γύρο), που διαθέτει το γαλάζιο χρίσμα, αντιμετωπίζει στο δεύτερο γύρο τον Γιάννη Τρεπεκλή, που έχει επίσης νεοδημοκρατική προέλευση και βρίσκεται σε θέση ισχύος (32,54%).

* Ένσημα στη γαλάζια παράταξη έχει κολλήσει ο Πέτρος Τατούλης (31,86%), που καλείται να κάνει την υπέρβαση απέναντι στον εκλεκτό των Μητσοτάκη και Σαμαρά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό (42,61%). Ο Π. Τατούλης έχει ισχυρά ερείσματα στην Αρκαδία.

* Τη στήριξή του στον Χρήστο Μέτιο (42,30% στον πρώτο γύρο) προσέφερε περιοδεύοντας στον Έβρο ο Κ. Μητσοτάκης. Καθώς η αντάρτικη υποψηφιότητα του Χριστόδουλου Τοψίδη έλαβε 35,34%, κάλεσε τους ψηφοφόρους να αφήσουν στην άκρη τις διαφορές.

* Από τη θέση του γ.γ. Λιμενικής Πολιτικής είχε υπηρετήσει την κυβέρνηση Σαμαρά ο αντίπαλος του Αλκιβιάδη Στεφανή (39,98% στον πρώτο γύρο) στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, ανεξάρτητος υποψήφιος Κώστας Μουτζούρης (33,81%).

Ανησυχία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετωπίζει η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Ζέρβα, που επικράτησε στον πρώτο γύρο στον Δήμο Θεσσαλονίκης του Στέλιου Αγγελούδη με μόλις 1.520 ψήφους διαφορά. Τέλος, στο Μαξίμου κάθε άλλο παρά σιγουριά νιώθουν για την επικράτηση του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων. Μετά την ανοιχτή στήριξη Ζαχαριάδη και το ντιμπέιτ, δημοσκόπηση της R.P. Realpolls LTD για την Kontra News δείχνει το 57,8% να ψηφίζει Δούκα έναντι 37,9% Μπακογιάννη. Στην ερώτηση, που εμπεριέχει την επιλογή της αποχής, ο Δούκας προηγούνταν με 46,4%, έναντι 35,5% του απερχόμενου δημάρχου.

Οι εκβιαστικές μεθοδεύσεις του Μαξίμου οδήγησαν τους εκλεγμένους συμβούλους της γαλάζιας Τζανακούλη, που τελικά στήριξε Αγοραστό, να εξεγερθούν

Με ωμούς εκβιασμούς των ψηφοφόρων και τερατώδη ψεύδη που εξαπέλυσαν προβεβλημένοι υπουργοί και η -κατά Μητσοτάκη- «δημαρχάρα» Βόλου Αχιλλέας Μπέος προσήλθε η Ν.Δ. στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθιστώντας το σημερινό αποτέλεσμα σε Θεσσαλία, Χαλάνδρι και αλλού στοίχημα ανθεκτικότητας της Δημοκρατίας. Πόσο μάλλον μετά την ανταρσία των υποστηρικτών της Ελευθερίας Τζανακούλη, που μίλησαν ακόμα και για «μαφίες» στηρίζοντας Κουρέτα.

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συστήματος Μαξίμου στη Θεσσαλία μεγάλωναν όσο αυξανόταν η προοπτική να συσπειρώσει τον προοδευτικό κόσμο της πόλης ο Δημήτρης Κουρέτας, που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και έλαβε στον πρώτο γύρο 34,16%. Ο πρωθυπουργός βρέθηκε την Παρασκευή στο πλευρό του Κώστα Αγοραστού (που πήρε 41,17%) και, προσπερνώντας το γεγονός ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν πραγματοποιήθηκαν, διαμήνυσε: «Αυτό που θέλω το βράδυ της Κυριακής είναι ο Κ. Αγοραστός και η ομάδα του να συνεχίσουν το έργο τους». Κουβέντα για την παραδοχή Αγοραστού την Παρασκευή ότι υπάρχει μυστική αλληλογραφία του με τον τότε υπουργό Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή για τα αντιπλημμυρικά. Ο Νίκος Παππάς ζήτησε να δοθούν οι επιστολές στη δημοσιότητα πριν από τις εκλογές, «για να δούμε αν ανταποκρίθηκε ο κ. Καραμανλής ή όχι. Αν άργησε, αν έχει ευθύνη. Και αν αυτές οι επιστολές είναι η συγκολλητική ουσία των συνυπεύθυνων της καταστροφής στη Θεσσαλία, των κυρίων Αγοραστού και Μητσοτάκη. Ο λαός της Θεσσαλίας αξιώνει απαντήσεις. Μια περιοχή (ξανα)πνίγηκε και η Δεξιά του Μητσοτάκη “πνίγει” τον τόπο στις πολιτικές συναλλαγές και στην ομερτά» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Στο μεταξύ, ο ωμός εκβιασμός του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, που συνέδεσε τις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες με την επανεκλογή Αγοραστού («το αποτέλεσμα της κάλπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που εξαγγέλθηκαν») προκάλεσε πολιτικό σάλο και στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. στη Θεσσαλία, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν σχετικά με το «πώς σχολιάζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση εκβιάζει τους ψηφοφόρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους». Ρωτά επίσης αν η Ε.Ε. θα ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Βαριές καταγγελίες

Η μάχη της Θεσσαλίας προκάλεσε ενδονεοδημοκρατικούς τριγμούς μετά τη συνέχιση των εκβιασμών με πρωταγωνιστή τον στενό συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη Σ. Παπασταύρου. Ο νεοδημοκράτης πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης βρέθηκε ένα βήμα από τη διαγραφή και την εξώθηση σε παραίτηση από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια διότι δεν αναλάμβανε να συνετίσει την ανιψιά του Ε. Τζανακούλη. Τελικά, την Πέμπτη το βράδυ η Ε. Τζανακούλη ανακοίνωσε προσωπικά ότι στηρίζει Αγοραστό, με αποτέλεσμα οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της παράταξής της να την κατηγορήσουν ότι φέρθηκε «σαν κοινή πολιτική απατεώνας», προχωρώντας μάλιστα σε στήριξη του Δ. Κουρέτα λίγο πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη – «σόου» χαρακτηρίστηκε από τους εκεί πολίτες.

«Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον συνδυασμό Πρωτοβουλία με υποψήφιο περιφερειάρχη τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα, ελπίζοντας η Περιφέρεια Θεσσαλίας να αλλάξει για το καλό των Θεσσαλών» ανακοίνωσαν επτά σύμβουλοι της Ε. Τζανακούλη, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «αφήνουμε τη νεαρά Ε. Τζανακούλη στη χλεύη της ιστορίας που ξεχάστηκε ήδη από χθες» (σ.σ.: την Πέμπτη). Στην κοινή ανακοίνωσή τους, οι Ό. Τσιαμίτα, Απ. Αξάης, Αν. Κωστάκης, Δ. Τσοπανούδης, Β. Κουκουμτζής, Ευ. Τσιρώνη και Δ. Τσιτσές υπογράμμισαν ότι έχουν αρχές και δεν υποτάσσονται «σε κομματικές επιλογές και αντίδωρα». Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι κατηγορούν την Ε. Τζανακούλη πως «ζήτησε και πήρε τη βοήθεια υποψηφίων με τον συνδυασμό της που δεν υποτάχθηκαν σε κόμματα (και άλλες μαφίες) του πολιτικού χώρου», «αλλά αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ότι η νεαρά Ε. Τζανακούλη εκπροσωπεί άριστα τα κακώς κείμενα της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X