Πολιτική

Φούσκα η τροπολογία του Άδωνι για πλαφόν στο ποσοστό κέρδους

Φούσκα η τροπολογία του Άδωνι για πλαφόν στο ποσοστό κέρδους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κατατέθηκε σήμερα, από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, η τροπολογία για το πλαφόν κέρδους σε καύσιμα, προϊόντα που είναι απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση και την ασφάλεια του καταναλωτή.

«Σταγόνα στον ωκεανό  χαρακτήρισε τη ρύθμιση ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας «επουδενί μπορεί να αντιμετωπίσει την δομική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

«Δεν θέλω να υποσχεθώ στον ελληνικό λαό ότι με την παρούσα διάταξη, δεν θα αυξάνονται οι τιμές. Οι τιμές θα αυξάνονται, υποχρεωτικά, κατά το μέτρο που αυξάνεται η τιμή της πρώτης ύλης αναπόφευκτα. Αν μπει διατίμηση σε τιμή κάτω από το κόστος, αυτό που θα γίνει είναι έλλειψη αγαθών και μαύρη αγορά. Πολύ απλά» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην Ολομέλεια της Βουλής καταθέτοντας την τροπολογία, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι η τροπολογία του είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης.

Τι αναφέρει η τροπολογία

Με ρύθμιση που έχει ισχύ έως τις 30 Ιουνίου 202 , θα απαγορεύεται και θα τιμωρείται με πρόστιμο, το ποσοστό κέρδους από την πώληση οποιασδήποτε υπηρεσίας ή προϊόντος να είναι μεγαλύτερο από αυτό που ήταν την 1η Σεπτεμβρίου του 2021.

Επιτρέπονται δηλαδή οι ανατιμήσεις στα προϊόντα, παραμένει ο υψηλός φόρος, δεν μειώνεται το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, εν μέσω μεγάλων αυξήσεων λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία και την κρίση που δημιουργεί η στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, και απαγορεύονται οι «αθέμιτες» ανατιμήσεις, ούτως ώστε κάποιος να βγάλει περισσότερος κέρδος εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία. Ορίζεται πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 για την περίπτωση παραβίασης του πλαφόν.

Όπως προβλέπει η τροπολογία «για την χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του παρόντος εως και την 30η.6.2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1.9.2021».

Σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στη διάταξη ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και διαπίστωση των οικείων παραβάσεων, τη διενέργεια ελέγχου και την επιβολή κυρώσεων, παρέχεται η νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με υπουργική απόφαση της διαδικασίας του ελέγχου και της επιβολής των αναφερόμενων κυρώσεων της κλιμάκωσης των προστίμων καθώς και ανώτατης τιμή πώλησης στους καταναλωτές για τα προαναφερόμενα αγαθά και υπηρεσίες.

Αλέξης Χαρίτσης: «Σταγόνα στον ωκεανό η κυβερνητική ρύθμιση»

Η ελληνική κοινωνία εδώ και μήνες πληρώνει βαρύ λογαριασμό εξαιτίας των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησης στην κρίση της ακρίβειας, σημειώνει σε δήλωση ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης. Αναφέρει ότι σήμερα «υπό το βάρος της συντριπτικής πραγματικότητας, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για επιβολή πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των επιχειρήσεων σε βασικά είδη. Υπογραμμίζει ότι «η διάταξη αυτή είναι ελλιπής, ανεπαρκής και εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί».

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνει ότι «με αίσθημα ευθύνης θα την υπερψηφίσει γιατί στηρίζουμε κάθε μέτρο που μπορεί έστω και κατ’ ελάχιστο να προστατεύσει το εισόδημα των καταναλωτών σε αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες». Ωστόσο όπως τονίζει «θα παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση και θα ελέγχουμε κάθε βήμα εφαρμογής της».

Εκφράζει παράλληλα την άποψη ότι θα «πρέπει να είναι όμως απολύτως σαφές ότι η ρύθμιση αυτή είναι σταγόνα στον ωκεανό. «Επουδενί μπορεί να αντιμετωπίσει την δομική κρίση που αντιμετωπίζουμε. Η μάχη κατά της ακρίβειας απαιτεί άμεση μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια, ρύθμιση των τιμολογίων, αποφασιστική πάταξη της αισχροκέρδειας και ουσιαστική στήριξη ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» καταλήγει ο Αλέξης Χαρίτσης.

Δείτε αναλυτικά την τροπολογία εδώ

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X