Πολιτική

Φρεγάτες: Πάνε να «φάνε» τις κορβέτες οι Αμερικανοί, λένε ότι διόρθωσαν τις LCS

Φρεγάτες: Πάνε να «φάνε» τις κορβέτες οι Αμερικανοί, λένε ότι διόρθωσαν τις LCS
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φρεγάτες: Οι Αμερικανοί λένε ότι διόρθωσαν τις LCS οι οποίες θα μπορούσε να εμφανιστούν ως ελαφρές φρεγάτες – κορβέτες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού αμυντικού τύπου, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ «έχει επιδιορθώσει σχεδόν τα μισά πολεμικά πλοία του παράκτιου τύπου Freedom».

«Οκτώ πλοία δεν έχουν ακόμη επισκευαστεί, συμπεριλαμβανομένων τριών που το Ναυτικό θέλει να αποσυρθεί σε δύο χρόνια», αναφέρει το defenseone.com.

Το πρόβλημα ήταν «ένα θέμα σχεδιασμού στο γρανάζι που δεν θα έπρεπε ποτέ να υπάρχει», δήλωσε ο Αμερικανός Αντιναύαρχος Κάσεϊ Μότον, κατά τη διάρκεια ακρόασης της υποεπιτροπής Εποπτείας και Λογοδοσίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό και η ναυπηγική εταιρεία Lockheed Martin πληρώνουν ισόποσα για τις επισκευές, αν και το κόστος «συνεχίζει να διαπραγματεύεται μεταξύ του Ναυτικού και της Lockheed Martin», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι στιγμής, επτά πλοία έχουν επισκευαστεί ή έχει προστεθεί βελτιωμένος εξοπλισμός. Το πρώτο που επιδιορθώηκε ήταν το Minneapolis-Saint Paul το 2021, ακολουθούμενο από το Cooperstown πέρυσι. Το Sioux City, το St. Louis, το Marinette και το Nantucket έχουν επίσης επισκευαστεί, ενώ στο Κλίβελαντ εγκαταστάηκε νέος εξοπλισμός.

Το 2025 οι ΗΠΑ σκοπεύουν να παροπλίσουν τέσσερα πλοία κλάσης Freedom «και να τα καταστήσουν διαθέσιμα για στρατιωτικές πωλήσεις στο εξωτερικό».

Το αν θα συμβεί αυτό εξαρτάται από το Κογκρέσο. Όταν το Πολεμικό Ναυτικό πρότεινε να αποσυρθεί ολόκληρη η τάξη Ελευθερίας, οι Αμερικανοί νομοθέτες απαγόρευσαν στο Ναυτικό να αποσύρει περισσότερα από τέσσερα πλοία.

Μία πιθανή εμπλοκή της Ελλάδας στις συγκεκριμένες πωλήσεις των τεσσάρων αμερικανικών πλοίων θα μπορούσε να πάει πίσω το πρόγραμμα των 3+1 νέων ελληνικών κορβετών.
Πηγή: geostratigika.gr/

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X