Πολιτική

Γεωργιάδης: Δεν χρησιμοποίησα δημόσιο αξίωμα για προσωπικό όφελος

Γεωργιάδης: Δεν χρησιμοποίησα δημόσιο αξίωμα για προσωπικό όφελος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρθηκε στη συζήτηση που διεξάγεται στη βουλή αναφορικά με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

«Ύστερα από 10 χρόνια στη Βουλή, έφθασε η μέρα που καλούμαι να υπερασπιστώ την Τιμή και την Υπόληψη μου έναντι μίας άθλιας συκοφαντίας. Σας υπόσχομαι ότι μετά την ομιλία μου δεν θα έχετε καμία αμφιβολία, ότι ποτέ δεν χρησιμοποίησα Δημόσιο Αξίωμα για προσωπικό όφελος», έγραψε στο tweet του ο κ. Γεωργιάδης.

Δείτε την ανάρτηση του Γεωργιάδη:

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν ότι η Novartis έδωσε στον τότε υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, το ποσό το 2 εκατ. ευρώ ως αντάλλαγμα για την επίσπευση της καταβολής οφειλόμενων ποσών του Δημοσίου στην εταιρεία.

Ειδικότερα, οι μάρτυρες καταγγέλλουν ότι στους πρώτους μήνες του 2014 το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε 65 εκατ. ευρώ στην ελβετική εταιρεία και από αυτά τα χρήματα προήλθε – σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες – το ποσό που δόθηκε στον κ. Γεωργιάδη.

Ο τότε υπουργός Υγείας καταγγέλλεται επίσης ότι αποκάλυπτε στοιχεία για την πολιτική του claw-back με ενημερωτικά σημειώματα προς τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Κώστα Φρουζή.

Στις 4 Φεβρουαρίου η μάρτυρας Κατερίνα Κελέση κατέθεσε για τον Αδωνι Γεωργιάδι.

Οι επαφές Γεωργιάδη-Φρούζη
«… ‘Οπως σας έχω αναφέρει σε προηγούμενη κατάθεσή μου, ο κ.Φρουζής είχε πολύ στενή σχέση με τον κ.Αδωνι Γεωργιάδη και είχε πολύ συχνές συναντήσεις, τόσο με τον πιο πάνω Υπουργό, όσο και με άλλους κρατικούς αξιωματούχους, οι οποίοι προωθούσαν τα συμφέροντα της Νοβάρτις.

Γνωρίζω, συγκεκριμένα ότι ο κ.Φρούζης συναντήθηκε με τον Αδωνι Γεωργιάδη την 9/9/2013 στο υπουργείο Υγείας και την επόμενη ημέρα (10/9/2013) είχε συνάντηση επίσης στο Υπουργείο με τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Ιωάννη Στουρνάρα. Επίσης συνάντηση με τον κ.Γεωργιάδη ο κ.Φρούζης είχε και την 30/9/2013, όπως προκύπτει από σχετικές σημειώσεις του κ.Φρούζη, όπου σε αυτές ανέφερε ότι έκλεισε ραντεβού με τον Γεωργιάδη 30/9 μισή ώρα μετά από την κανονική.

Η σημείωση αυτή σήμαινε ότι η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα μισή ώρα μετά την κύρια συνάντηση του Υπουργού με τον Φρούζη και με εκπροσώπους άλλων φαρμακευτικών εταιρειών, με σκοπό σε αυτήν να βρίσκεται μόνος του με τον Υπουργό, ώστε να μπορέσει να του παραδώσει τα χρήματα που είχε μαζί του στο βαλιτσάκι, όπως σας έχω ήδη καταθέσει.

Σημειώνω ότι ο Φρούζης σε ιδιόχειρες του αναφέρει συνάντηση 30 λεπτών και με τον Ιωάννη Στουρνάρα, Κι εδώ δηλαδή φαίνεται η ίδια τακτική του Φρούζη, όπως και με τον Γεωργιάδη, για την παράδοση των χρημάτων δωροδοκίας, όπως σας έχω καταθέση ήδη. Θέλω επίσης να σας αναφέρω, ότι στις αρχές του έτους 2014, ο κ.Γεωργιάδης παρέδωσε στον Φρούζη εμπιστευτικό ανεπίσημο έγγραφο, με το οποίο τον ενημέρωνε για τις δαπάνες που θα έκανε το Υπουργείο Υγείας το πρώτο τετράμηνο του 2014 στον χώρο του φαρμάκου, για τα ποσά του rebate και του clow back των φαρμακευτικών εταιρειών, για τις συμμετοχές των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων, για τις συνταγογραφήσεις των γενοσήμων φαρμάκων και για τα φάρμακα υψηλού κόστους, ήτοι πληροφορίες για ενέργειες του Υπουργείου, που δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ.Φρούζης. …»

Τι αναφέρει για χρηματισμούς Αδωνι

Σε όλο σημείο της κατάθεσής της αναφέρει 
«…Γνωρίζω όρι ο Φρούζης έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος. Στην περίπτωση όμως του Αδωνι Γεωργιάδη, γνωρίζω ότι εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρούζης; τον χρημάτισε απευθείας (χέρι με χέρι), σε τρεις περιπτώσεις, τα χρήματα έλαβε για λογαριασμό του Γεωργιάδη η ιδιαιτέρα γραμματέας του Βασιλική Κατραβά, εντός κίτρινων φακέλων, μια φορά εντός του ξενοδοχείου Λίντρα Μάριοτ όπου η ανωτέρω έλαβε το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του Αδωνι Γεωργιάδη, και τις άλλες δύο φορές εντός του Υπουργείου Υγείας, όπου έλαβε 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ, αντίστοιχα, περίπου…»

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X