Πολιτική

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Ο Πρωθυπουργός να ζητήσει από τις ΗΠΑ να πάρουν θέση για την Τουρκία»

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Ο Πρωθυπουργός να ζητήσει από τις ΗΠΑ να πάρουν θέση για την Τουρκία»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με φόντο την ραγδαία αύξηση των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, o τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας «Στο Κόκκινο» χαρακτήρισε «σταθερά αναθεωρητική» της στρατηγική της Τουρκίας, την οποία όμως «δεν την προβάλλει λόγω των συνθηκών στην Ουκρανία».

«Όσο η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ ούτε κόκκινες γραμμές θέτει, ούτε έναν ουσιαστικό διάλογο προωθεί, αλλά αντιθέτως κατασκευάζει εικονικές πραγματικότητες -είτε περί απομόνωσης της Τουρκίας είτε μιας κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν- στην πραγματικότητα δεν θέτει τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπενθύμισε πως «πολύ πριν τον πόλεμο, η Τουρκία αποκατέστησε τις σχέσεις της με το Ισραήλ και τα Αραβικά Εμιράτα», ενώ σημείωσε πως «μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης η αναβάθμιση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής είναι ιδιαίτερα σημαντική. Προβάλλεται ως διαμεσολαβητής. Είναι ιστορική ειρωνεία να ζητείται από τον πρόεδρο Ερντογάν να παίξει ρόλο εγγυήτριας δύναμης, όταν αυτή ήταν η χώρα που παραβίασε το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης και ξεκίνησε τον πρώτο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε «ανατροπή του πάγιου δόγματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα ίσων αποστάσεων, ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο, αλλά είναι και χώρα που θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στο πολιτικό της σπίτι, την ΕΕ και τις άλλες μεγάλες χώρες».

«Η ΝΔ έχει την πολιτική που είχε η Δεξιά την περίοδο του εμφύλιου πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου, την Ελλάδα ως προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης. Και έτσι είδαμε σαν πλειοδοσία πίστης στην Ουάσιγκτον να στέλνουμε πυραύλους Patriot και στρατιώτες στην Σαουδική Αραβία, να υπογράφει ο κ. Μητσοτάκης μια συμφωνία που πάντα την ζητούσαν οι Αμερικανοί, αλλά κανείς πρωθυπουργός δεν την έδινε, την επ’ αόριστον παραμονή των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα» πρόσθεσε. Και επισήμανε πως «θα πρέπει να ξαναγυρίσει η πολιτική μας στα ελληνοτουρκικά σε σταθερή βάση, δηλαδή απόκρουση της τουρκικής επιθετικότητας, κόκκινες γραμμές αλλά και επιδίωξη διαλόγου, ώστε να έχουμε και ύφεση και λύση».

Όσον αφορά, δε, το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επέμεινε ότι πρέπει «να ζητηθεί ξεκάθαρα από τους Αμερικανούς να πάρουν θέσεις. Δεν γίνεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ζητά επανάληψη των πωλήσεων όπλων στην Τουρκία και ιδιαίτερα των F-16. Ο πρωθυπουργός πρέπει να θέσει αυτά τα θέματα στην επίσκεψή του στην Αμερική».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X