Πολιτική

Γιώργος Κατρούγκαλος: Ζήτησα ενημέρωση για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών

Γιώργος Κατρούγκαλος: Ζήτησα ενημέρωση για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Να ενημερωθεί για τους λόγους που οδήγησαν το υπουργείο Εξωτερικών να απελάσει 12 Ρώσους διπλωμάτες ζήτησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών αποτελεί άλλο ένα “αγκάθι” στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζητά να ενημερωθεί για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα τονίζει πως η απέλαση είναι η ύστατη λύση!

«Η απέλαση διπλωματών είναι η έσχατη επιλογή στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις και πρέπει να πραγματοποιείται με προσοχή και με τρόπο που να μην οδηγεί σε κλείσιμο όλων των διπλωματικών διαύλων», αναφέρει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέτρα προστασίας της κυριαρχίας της Ελλάδας όταν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία ότι παραβιάστηκε η Σύμβαση της Βιέννης, όχι όμως αδιακρίτως -στο πλαίσιο μιας οριζόντιας πρωτοβουλίας πολλών πρόθυμων χωρών- και κατά παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Το πρωί της Τετάρτης (06.04.2022), το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσίας, που είναι διαπιστευμένα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζονται πλέον ως «ανεπιθύμητα πρόσωπα» (personae non gratae).

Στη συνέχεια, η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, με ανάρτησή της προειδοποίησε ότι η απέλαση διπλωματών από την Ελλάδα θα έχει συνέπειες! «Στις 6 Απριλίου 2022, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ εκλήθη στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση της Αθήνας να κηρύξει 12 διπλωμάτες της Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη personae non gratae», τονίζει η ρωσική πρεσβεία, προσθέτοντας ότι «εκφράσαμε την κατηγορηματική διαμαρτυρία για αυτό το αδικαιολόγητο και συγκρουσιακό βήμα που έχει στόχο την ακόμη χειρότερη καταστροφή του συνόλου των διμερών μας σχέσεων. Οι ενέργειες αυτές δεν θα είναι χωρίς συνέπειες».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X