Αναλύσεις

H τουρκική προκλητικότητα, o Παυλόπουλος, το δίκτυο NATURA και στο βάθος … ο Λαλιώτης

H τουρκική προκλητικότητα, o Παυλόπουλος, το δίκτυο NATURA και στο βάθος … ο Λαλιώτης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Υψηλού συμβολισμού η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας χθες στο Πεντάγωνο. Αυστηρό ήταν για ακόμη μία φορά το μήνυμα στην Άγκυρα.

Τη σημασία του δικτύου «Natura 2000» της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος, ως μέρους του νομικού οπλοστασίου της Ελλάδας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε. οι περιοχές του «Δικτύου NATURA 2000», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος για την ΑΟΖ, εν όψη της Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος .

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα λέγοντας ότι «οι Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 καθορίζουν, επακριβώς και χωρίς κανένα ερμηνευτικό πρόβλημα, τα σύνορα, το έδαφος και την επ’ αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, δίχως ν’ αφήνουν ίχνος «γκρίζας ζώνης» ιδίως στη θάλασσα, και δίχως να υπόκεινται, από την φύση τους, σε αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Γι’ αυτό και το μόνο «ανοιχτό» ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας.»

  • Πάνος Καμμένος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήρε τη στάση του κ. Παυλόπουλου λέγοντας ότι «ίσως είστε ο μόνος πρόεδρος που έχετε επισκεφτεί τις μονάδες όλων των σωμάτων. Σκεπάζετε με την αγκαλιά σας το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, που δίνουν την καθημερινή τους μάχη με τις δικές τους οικογένειες για την ασφάλεια όλων των Ελλήνων».

  • Βραχονήσιδων των Ιμίων

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στις 31 Μάρτη η ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμπερίληψη από την Ελλάδα των βραχονήσιδων των Ιμίων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ, «Natura 2000» στον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι σε ερώτηση δημοσιογράφου ήταν η αφορμή να απαντήσει εκνευρισμένα ότι:

Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά προγραμμάτων της ΕΕ με πολιτικό κίνητρο και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια.

Προφανώς λοιπόν και δεν ήταν τυχαία η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ομιλία του στην Σύμη στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 73 χρόνων από την παράδοση της Δωδεκανήσου , έχοντας εκτιμήσει προφανώς, ότι το επιχείρημα αυτό πραγματικά «ενοχλεί» και «εκνευρίζει» τη τούρκικη πλευρά.

Και μάλιστα όπως έγινε γνωστό ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν καλά διαβασμένος από συνοπτικό ενημερωτικό σημείωμα του γνωστού πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη όπου ενημέρωσε αναλυτικά για την ένταξη βραχονησίδων στο Αιγαίο αλλά και περιοχές της Θράκης στο δίκτυο NATURA 2000 μετά το 1996 και την κρίση των Ιμίων.

Απέναντι στην τούρκικη επιθετικότητα και προκλητικότητα κανένα διπλωματικό ή άλλο όπλο δεν πρέπει να υποτιμάται.

Και ακόμα περισσότερο αυτά τα «όπλα» θα πρέπει να παρέχονται στους επίσημους εκπροσώπους της Ελλάδας για να τα αξιοποιήσουν ασχέτως πολιτικών διαφορών. Στα εθνικά θέματα είναι γνωστό ότι δε χωρούν πολιτικές διαφορές, αυτές είναι για τη Βουλή και τα κανάλια.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

WWF: Η Ελλάδα διευρύνει το δίκτυο περιοχών Natura

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X