Θέμα

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» το νομοσχέδιο για την ίδρυσή τους -129 τα «όχι» και 11 δήλωσαν παρών

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» το νομοσχέδιο για την ίδρυσή τους -129 τα «όχι» και 11 δήλωσαν παρών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Πέρασε από τη Βουλή με 159 «ναι» το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Την διαδικασία καθυστέρησε επί σχεδόν δύο ώρες η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς διάβαζε μαζί με βουλευτές του κόμματός της ένα-ένα όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.
Ειδικότερα, με 159 «ναι» ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, μετά τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Τα «όχι» ήταν 129 και τα «παρών» 11.

Η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κορυφώθηκε την Παρασκευή (08/03), με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, βουλευτών αλλά και τις παρεμβάσεις του αρμόδιου Υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη. Φυσικά, δεν έλειψαν και οι εντάσεις, με αλληλοκατηγορίες ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση τόσο για τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου και την προοπτική αλλαγής του Άρθρου 16 του Συντάγματος, όσο και τοποθετήσεις από το βήμα της Βουλής που προκάλεσαν «θύελλα» αντιδράσεων για το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων».

«Μαραθώνια» ψηφοφορία λόγω… Κωνσταντοπούλου

Πρωτόγνωρη καθυστέρηση υπήρξε στην ψηφοφορία, ελέω… Πλεύσης Ελευθερίας. Συγκεκριμένα, για περισσότερο από μιάμιση ώρα μετά την αναγγελία της έναρξης της διαδικασίας από τον Πρόεδρο της Βουλής, η επικεφαλής του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι βουλευτές, Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καρεγεωργοπούλου, είχαν… ανοίξει τα χαρτιά στα γραφεία τους και διάβαζαν μία προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου, προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν.

Ψήφιση υπό τη «σκιά» άγριων επεισοδίων

Το μεσημέρι, έξω από τη Βουλή σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου και δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν εννέα πολίτες και επτά αστυνομικοί.

Μαζικότατο «όχι»

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε μαζικό συλλαλητήριο της εκπαιδευτικής κοινότητας στα Προπύλαια, όπου φοιτητές από όλη την Ελλάδα έφτασαν στην πρωτεύουσα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ. Μπροστά από τη Βουλή παραμένουν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που συμμετέχουν στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Με συνθήματα όπως «Πιερρακάκη ήρθαμε», «θα σας σαρώσουμε», «η γνώση είναι δικαίωμα, όχι ευκαιρία», αλλά και «κάτω τα χέρια από τη δημόσια εκπαίδευση», δεκάδες χιλιάδες φοιτητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο «νομοσχέδιο έκτρωμα», όπως το χαρακτήρισαν.

Απρόκλητη επίθεση στους φοιτητές που διαδήλωναν ειρηνικά έξω από τη Βουλή εξαπέλυσαν τα ΜΑΤ, ρίχνοντας χημικά και χτυπώντας κόσμο. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για 8 τραυματίες φοιτητές από την αστυνομική βία, με την εικόνα νεαρού γεμάτη αίματα στο κεφάλι, να είναι σοκαριστική.

Μεταξύ των τραυματισμένων προσώπων από την απρόκλητη επίθεση της ΕΛ.ΑΣ. είναι και ο δημοσιογράφος Σπύρος Χαλικιάς από το «Αθήνα 9,84». Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» για την παροχή πρώτων βοηθειών και είναι καλά στην υγεία του.

«Θα μείνουμε έξω από τη Βουλή όσο χρειαστεί» είπαν οι φοιτητές μετά την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν από τα ΜΑΤ στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. «Εδώ θα μείνουμε μέχρι το βραδάκι, έξω θα σε βγάλουμε Κυριάκο Πιερρακάκη» είναι ένα από τα συνθήματα που φώναξαν ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παραμένοντας μέχρι αργά έξω από τη Βουλή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X