Πολιτική

Κατρούγκαλος: Ο Μητσοτάκης ανατρέπει τους πάγιους προσανατολισμούς της διπλωματίας της χώρας μας

Κατρούγκαλος: Ο Μητσοτάκης ανατρέπει τους πάγιους προσανατολισμούς της διπλωματίας της χώρας μας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Παραδοσιακά, από τότε που ο Καραμανλής επισκέφθηκε τη Μόσχα το 1979, ως δόγμα εξωτερικής πολιτικής εννοούμε ότι η χώρα μας είναι και γέφυρα ανάμεσα στο πολιτικό μας σπίτι που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις άλλες δυνάμεις. Αυτό το θέμα το εγκατέλειψε πανηγυρικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την Ελλάδα ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης», είπε Στο Κόκκινο και στον Γιώργο Τραπεζιώτη ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η δική μας επιλογή είναι να στηρίξουμε το σχέδιο μιας ευρωπαϊκής άμυνας με χαρακτηριστικά αυτονομίας από το ΝΑΤΟ και μιας εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχει τη δική της φωνή και δεν θα είναι εξάρτημα της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ευθυγράμμιση με την Ουάσιγκτον όπως κάνουν οι Βαλτικές χώρες, η Πολωνία κ.α. Αυτό αποτελεί ένα μέτρο σύγκρισης της πολιτικής των δύο κομμάτων, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το 2017 τον Λευκό Οίκο είχε θίξει τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την Τουρκία. Η διαφορά με τον κ Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα. Η στάση τότε του Αλέξη Τσίπρα, δείχνει ακριβώς πώς μπορεί να ασκηθεί εξωτερική πολιτική, ακόμα και μεταξύ χωρών που έχουν διαφορετική ισχύ, αν προϋπόθεση των σχέσεων είναι η ισοτιμία. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ουσιαστικά ότι εμείς διεκδικούμε τη θέση του πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας για την περιοχή μας. Για να μπορέσουμε όμως να διαδραματίσουμε αυτό το ρόλο, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε και εγγυήσεις απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Στην παρούσα συγκυρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έθεσε καθόλου το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας παρότι είχε ένα λόγο παραπάνω να το κάνει, λόγω της στροφής των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στην Τουρκία. Δεν είναι μόνο η απόσυρση της εμπιστοσύνης από τον αγωγό EastMed, είναι και ότι η προεδρία Μπάιντεν, θέλει να πείσει το Κογκρέσο να επαναλάβει τις πωλήσεις όπλων και δη F-16. Επομένως δεν μπορεί αυτό το θέμα να μην το θέτει ο πρωθυπουργός ακριβώς γιατί άπτεται άμεσα, όχι των ελληνοτουρκικών αλλά των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στο βαθμό που συνιστά υπαναχώρηση της υπερδύναμης από διακηρυγμένες θέσεις που ήταν υπέρ των δικών μας συμφερόντων.

Η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση ακολουθούσε μία ακραία λαϊκίστικη υπονομευτική πολιτική των εθνικών μας συμφερόντων ασκώντας τη δημαγωγική κριτική για τη συμφωνία των Πρεσπών Εμείς αντιθέτως έχουμε διαχρονικά μια πολιτική αρχών. Κατά τη διακυβέρνησή μας, τα χαρακτηριστικά της πολιτικής μας ήταν αυτά της ενεργητικής και πολυδιάστατης διπλωματίας συνεχίζοντας τις γενικές θεμελιώδεις επιλογές της Ελληνικής διπλωματίας, τις οποίες τώρα ο Μητσοτάκης επιδιώκει να ανατρέψει.

Την μεταφορά του προκεχωρημένου φυλακίου, την χρησιμοποιούσε η ελληνική Δεξιά την περίοδο του Εμφυλίου και του Ψυχρού Πολέμου. Δεν τη χρησιμοποιούσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά ο Παπάγος. Άρα η κριτική μας δεν είναι άνευ αντικειμένου αλλά αναφέρεται στην σαφή επιλογή του Κ. Μητσοτάκη να ανατρέψει τους πάγιους προσανατολισμούς της διπλωματίας μας».

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X