Πολιτική

Κυρανάκης: Mεταβίβαση ακινήτων ψηφιακά σε μία ημέρα από το 2024

Κυρανάκης: Mεταβίβαση ακινήτων ψηφιακά σε μία ημέρα από το 2024
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από την αρχή της νέας χρονιάς θα λειτουργήσει ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων και οι μεταβιβάσεις θα διεκπεραιώνονται σε μία ημέρα, είπε στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Επίσης, προανήγγειλε και «την πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση» στο Gov Wallet, με την οποία ο πολίτης θα εξουσιοδοτεί επιχείρηση ή εταιρεία, ώστε να διαχειριστεί για λογαριασμό του την υπόθεση, χωρίς γραφειοκρατία.

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας για τον «ψηφιακό βοηθό» είπε, ότι «θα είμαστε το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που θα δώσει στους πολίτες το βοήθημα τεχνητής νοημοσύνης και δε χρειάζεται εξοικείωση αφού θα είναι σαν την αποστολή μηνύματος από το κινητό».

Η εκκίνηση θα γίνεται μέσω συμβολαιογράφου, χωρίς πιστοποιητικά και pdf, αφού θα αρκεί το «φορολογικά ενήμερος», είπε ο κ. Κυρανάκης, περιγράφοντας, στη συνέχεια, αναλυτικά, τη διαδικασία που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου στον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτων.

Πλέον ο συμβολαιογράφος γίνεται εγγυητής, ενώ ο μηχανικός εκδίδει την ταυτότητα του κτηρίου. Τρία πιστοποιητικά χρονοβόρα στην έκδοση, το πιστοποιητικό περί μη οφειλής ΤΑΠ, το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος και η παρουσία στο κτηματολόγιο για τη μεταγραφή, παρακάμπτονται. Τελευταίο ψηφιακό βήμα είναι η αυτόματη καταχώριση των πληροφοριών που χρειάζεται το Κτηματολόγιο.

Θεωρούμε ότι εφόσον έχουν καλή χρήση των συμβολαιογράφων θα περιοριστεί και ο νομικός έλεγχος του Κτηματολογίου, πρόσθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει €200 εκατομμύρια για να ψηφιοποιηθούν τα αρχεία που υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο παλιούς τόμους των υποθηκοφυλακίων. «Να γιατί δε θέλουμε άλλο χαρτί», πρόσθεσε.

Πηγή: ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X