Παρασκήνιο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίθεση… γοητείας στο ΚΙΝΑΛ υπό τον φόβο αντιδεξιού μετώπου!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίθεση… γοητείας στο ΚΙΝΑΛ υπό τον φόβο αντιδεξιού μετώπου!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιασμό και νευρικότητα προκάλεσε στο πρωθυπουργικό επιτελείο το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση της κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών. Οι ένοικοι του Μαξίμου -θορυβημένοι απέναντι στην προοπτική να συσπειρωθούν οι αντιδεξιοί ψηφοφόροι γύρω από το «παραιτηθείτε, κ. Μητσοτάκη»- επιχειρούν να απαξιώσουν την κίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριμοδοτώντας ταυτόχρονα τη νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες, αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει την ομιλία του όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής μετά την ομιλία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το φόντο σέρβιρε το αφήγημα, υπό τα ηχηρά χειροκροτήματα των γαλάζιων βουλευτών, ότι ο κ. Τσίπρας ζητάει εκλογές λόγω των αναταράξεων στην κεντροαριστερή πολυκατοικία που -όπως ισχυρίστηκε- ενδέχεται να καταστήσουν την αξιωματική αντιπολίτευση τρίτο κόμμα. Τα χνάρια του ακολούθησε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου.

Ξορκίζει το ισπανικό μοντέλο

Το πρωθυπουργικό άγχος ωστόσο έναντι της προοπτικής συγκρότησης προοδευτικής διακυβέρνησης ήταν έκδηλο. Εξού και η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να αποδομήσει τις επιλογές της κυβέρνησης της Ισπανίας, Σοσιαλιστών – Podemos, στο μέτωπο της πανδημίας και της ακρίβειας, απευθυνόμενος «στους κυρίους του ΚΙΝ.ΑΛΛ.». Αξιόπιστοι κύκλοι αναφέρουν στην ΑΥΓΗ πως στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια έχει γίνει γνωστό ότι ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς είναι θετικά διακείμενος στη συγκρότηση κυβερνητικών συνασπισμών -στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη- με προοδευτικό πρόσημο. Υπό αυτό το πρίσμα, η νευρικότητα που επιχείρησε να καταλογίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα, λόγω της δημοσκοπικής ανόδου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ., αφορά τον ίδιο τον πρωθιερέα της κυβέρνησης.

Αλέξης Τσίπρας: Συνεχίζει το… πρεσάρισμα και ζητά εκλογές «χθες» (video)

Πονοκεφάλους στη Ν.Δ. προκαλούν και τα ποιοτικά δημοσκοπικά ευρήματα. Οι πολίτες ιεραρχούν ως σημαντικότερα ζητήματα – απειλές (Prorata) την πανδημία, την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται, συνάμα, για το τετράπτυχο της γαλάζιας αποτυχίας, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να κόψει και να ράψει την πραγματικότητα στα μέτρα του Μαξίμου. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν λείπει η ανησυχία έναντι του ενδεχόμενου να στραφούν οι αναζητήσεις των πολιτών σε θετικές – προοδευτικές λύσεις όπως η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ή αύξηση του κατώτατου μισθού ή η ανασυγκρότηση του εργασιακού χάρτη. Η λασπολογία του πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κλιμακωθεί. Στη Βουλή έφτασε στο σημείο να ταυτίσει τον Αλ. Τσίπρα με τους “Θεματοφύλακες του Συντάγματος” με σκοπό να ανακόψει τη διεισδυτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ στον μετριοπαθή μεσαίο χώρο.

Παρατηρητές του χώρου της Κεντροδεξιάς σημειώνουν ότι το φλερτ του κ. Μητσοτάκη προς τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα ενταθεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το σύντομο τυχαίο τετ-α-τετ που είχαν έξω από την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών προβλήθηκε δεόντως από τους επικοινωνιολόγους του Μαξίμου.

Το ΚΙΝΑΛ δεν προκαλεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Προεξοφλούν μάλιστα ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αποφύγει να προκαλέσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο – ώστε να μην απολέσει το θετικό κλίμα που απολαμβάνει με ευνοϊκές κριτικές και θετικές δημοσκοπήσεις.

Ήδη χθες ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Παναγιώτης Κατρίνης, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του κ. Τσίπρα να ζητήσει εκλογές, είπε ότι δεν γνωρίζει αν αυτή η υγειονομική συγκυρία επιτρέπει να γίνουν εθνικές εκλογές. Επεσήμανε μάλιστα ότι τις εκλογές θα τις αποφασίσει ο πρωθυπουργός “όταν και εφόσον πιθανώς θεωρήσει ότι οι συνθήκες γι’ αυτόν είναι καλύτερες». Υιοθέτησε δε το πανηγυρικό κλίμα που καλλιεργεί ο φιλοκυβερνητικός Τύπος με αφορμή τις δημοσκοπήσεις μιλώντας για ατμόσφαιρα συσπείρωσης, συμμετοχής, επιστροφής αρκετού κόσμου, ο οποίος αρκετά χρόνια είχε αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και απογοητεύτηκε από Ν.Δ. -ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτημα για εκλογές απέρριψε και ο γραμματέας Επικοινωνίας Π. Βλάχος.

Ευχολόγια του συγκροτήματος Μαρινάκη

Παράλληλα, το χθεσινό κύριο άρθρο της εφημερίδας Τα Νέα είναι πολύ ενδεικτικό του πήχη που θέτει ο δημοσιογραφικός όμιλος Μαρινάκη στη νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. / ΠΑΣΟΚ. “Οι δημοσκοπήσεις λένε πως ενδεχομένως βρισκόμαστε μπροστά σε μια παρόμοια ανατροπή, αυτή τη φορά από την ανάποδη. Για πρώτη φορά, στον δείκτη της πρόθεσης ψήφου, το Κίνημα Αλλαγής πλησιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ σε απόσταση αναπνοής. Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για ενθουσιασμό της στιγμής για τον άγνωστο ακόμα Νίκο Ανδρουλάκη, το συμπέρασμα δεν παύει να είναι το ίδιο. Αυτή είναι η πιο σημαντική ευκαιρία της ελληνικής Κεντροαριστεράς να ανακαταλάβει τη θέση της στον πολιτικό χάρτη” είναι το ευχολόγιο της εφημερίδας. Σε ανάλογα μηνύματα ενθάρρυνσης προβαίνουν και άλλοι αρθρογράφοι που συνέβαλαν τα τελευταία χρόνια -μέσω της πένας τους- στη συγρότηση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Τέσσερις ενδείξεις επιτελικής νευρικότητας

1. Ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι ο Τσίπρας ζητάει εκλογές μπροστά στον φόβο να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα

2. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να απαξιώσει την κυβέρνηση Σοσιαλιστών – Podemos

3. Υπερπροβολή από το κυβερνητικό επιτελείο του τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη

4. Το μιντιακό σύστημα πλασάρει το αφήγημα της ιστορικής ευκαιρίας για αλλαγή των συσχετισμών στην προοδευτική παράταξη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X