Την επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και την χρονική συγκυρία όπου πραγματοποιείται σχολίασαν το πρωί της Κυριακής μιλώντας στο Mega ο Κώστας Λάβδας, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο Γιάννης Μπαλτζωής, αντιστράτηγος εν αποστρατείας και πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα.

 

«Όταν πας σε μία κορύφωση του πολιτικού διαλόγου πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα. Τώρα, στο ερώτημα αν είναι καλή η συγκυρία της συνάντησης, θεωρώ ότι δεν η κατάλληλη συγκυρία», σχολίασε ο καθηγητής Eυρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, κ. Λάβδας.

«Η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε μία πολύ ιδιαίτερη θέση απέναντι στην Δύση, προσπαθεί να εκπροσωπήσει μερίδα του πολιτικού Ισλάμ παγκοσμίως. Είναι μία Τουρκία που θέλει να δείξει ότι συζητάει με τις Νατοϊκές χώρες, έτσι από την πλευρά της Τουρκίας καταλαβαίνω τον λόγο της επίσκεψης», πρόσθεσε.

 

Στην συνέχεια και ο Γιάννης Μπαλτζωής, αντιστράτηγος εν αποστρατείας συμφώνησε με τα λεγόμενα του κ. Λάβδα προσθέτοντας:

«Θα έλεγα μάλλον κι εγώ ότι είναι άκυρη αυτή η επίσκεψη τώρα. Όταν ο Ερντογάν έχει έρθει σε αντίθεση με όλη τη Δύση με τον τρόπο που χειρίστηκε τον πόλεμο στην Γάζα θα είχαμε πολύ καλό λόγο αναβολής. Παράλληλα, θα έπρεπε να πούμε να μην ‘τορπιλίζουν’ τον διάλογο με δηλώσεις ‘ η πόλη της καρδιάς μας είναι η Θεσσαλονίκη’. Επιπλέον γιατί δεν απαντάμε στον αρχηγό του ναυτικού που λέει ότι τα μισά νησιά του Αιγαίου είναι δικά μας; Αν πετάξει μία ‘βόμβα’ στο Μέγαρο Μαξίμου τι κάνουμε;».