Πολιτική

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Πήρατε αγκαλιά τον Φουρθιώτη – Ούτε αναφορά στα sms Γεραπετρίτη

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Πήρατε αγκαλιά τον Φουρθιώτη – Ούτε αναφορά στα sms Γεραπετρίτη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όπως ο Αλέξης Τσίπρας, έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του ευχόμενος περαστικά στην Μαριέττα Γιαννάκου. «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω και εγώ εκφράζοντας τη συμπαράστασή μου στην Μαριέττα η οποία θα βγει νικήτρια», είπε και στη συνέχεια απάντησε στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τη δική του ομιλία κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.

«Ανακοινώσατε κ. Τσίπρα ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι ότι είναι τόσο ακριβής αυτή η εκτίμηση όσο όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε αρχικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Έδωσε “μισή” στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Μένιο Φουρθιώτη, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως ο υπόδικος παρουσιαστής μεγαλούργησε επί των ημερών του, έκανε πως δεν ξέρει καν το όνομά του, κάνοντας αναγραμματισμό στην αρχή για να… πείσει ότι δεν το ξέρει, αλλά τα τα sms του Γιώργου Γεραπετρίτη και άλλων υπουργών και βουλευτών δεν είπε κουβέντα…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για απελπισμένη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα και χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας αμήχανη και αδιέξοδη. «Γιατί θυμήθηκε τώρα τις εκλογές αν όχι για να κλείσει εσωκομματικές πληγές», συνέχισε.

«Άκουσα να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει πολύ καλά. Να διαστρέφει την αλήθεια. Το ξεπεράσατε όμως σήμερα κ. Τσίπρα. Κάθε πρόταση δύο ψέματα. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου να αποδομήσουμε ένα – ένα τα ψέματα τα οποία είπατε σήμερα», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν παραλείψατε να επιτίθεστε με το γνωστό οργισμένο ύφος σε εμένα με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και να εκτοξεύετε διχαστικά διλήμματα. Η αληθινή ζωή δεν χρειάζεται ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλη τοξικότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «θέλετε εκλογές για να κυβερνήσει ποιος; Αυτός που επί 2,5 χρόνια δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του. Αυτός που δεν έχει αλλάξει ούτε ένα από τα ηγετικά στελέχη του που νικήθηκαν κατά κράτος στην κάλπη; Δεν είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί την κοινοβουλευτική διαδικασία για να εξάγει τα εσωκομματικά της προβλήματα. Σηκώνουμε το γάντι για να μιλήσει στους πολίτες και να πει που βρίσκεται η χώρα σήμερα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα για περί προσχηματικής συγγνώμης είπε πως «Λυπάμαι που η συγγνώμη μου δεν έγινε αντιληπτή από αυτούς που ποτέ δεν την έμαθαν και ποτέ δεν τη διατύπωσαν. Η συγγνώμη δεν είναι μία απλή λέξη. Είναι μία πολιτική πράξη με ειδικό βάρος. Η συγνώμη μου απευθύνεται σε όσους ταλαιπωρήθηκαν. Όσοι δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές θα πρέπει να μάθουν ότι η συγνώμη ενός πρωθυπουργού είναι πολιτική πράξη με ειδικό βάρος και ξεχωριστή σημασία».

Και κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον ΣΥΡΙΖΑ πως… υπερασπίζεται την Αττική Οδό! «Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι σήμερα και χθες χτυπήθηκαν από κακοκαιρίες οι ΗΠΑ και η Δανία και η Σουηδία. Έμειναν δεκάδες χιλιάδες χωρίς ρεύμα». Αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα η εργαλειοποίηση μιας φυσικής καταστροφής, συνέχισε. «Κάνουμε τα διδάγματα προτάγματα και τα υπηρετούμε. Και όχι με βάση τις κραυγές ενός κόμματος που δεν έχει πει ούτε μία κουβέντα για την ευθύνη της ιδιωτικής εταιρείας. Τι είναι αυτό που σας κάνει να υπερασπίζεστε τις Αττικές διαδρομές; Κάνετε πρόταση δυσπιστίας γιατί έμεινε ανοικτή η Αττική Οδός όταν πέρσι εγκαλούσατε την κυβέρνηση γιατί έκλεισε την Αθηνών – Λαμίας», συμπλήρωσε.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε στην… κακοτυχία το επιτελικό μπάχαλο σε κάθε κρίσιμη στιγμή. Και για να το δικαιολόγησε, επικαλέστηκε μέχρι και τον Λένιν! «Είναι αλήθεια ότι όλες οι δράσεις μας αναπτύχθηκαν σε συνθήκες πρωτοφανών κρίσεων χωρίς να υπάρχει πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο. Αναφέρομαι στη χειρότερη παγκόσμια πανδημία, στην δευτερογενή κρίση στην αγορά ενέργειας, στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στους σεισμούς, στον καύσωνα και τις πυρκαγιές, στην υβριδική επίθεση που δέχτηκε η χώρα μας στον Έβρο και στα γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Λένιν, που τόσο σας αρέσει, έλεγε ότι υπάρχουν χρόνια που δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες που χωράνε χρόνια. Αυτές οι εβδομάδες κρατάνε κοντά δύο χρόνια επί της δικής μας διακυβέρνησης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «εμείς μπορούμε να πούμε ότι καταφέραμε να περάσουμε με τις λιγότερες απώλειες μέσα από αυτές τις θύελλες».

Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αστοχίες, αλλά είπε πως αυτές «δεν μηδενίζουν το τεράστιο έργο που έχει γίνει. Υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης» είπε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στην πανδημία. «Δεν ξεχνάμε ποιοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες».

Σε εκείνο το σημείο υπήρξε ένα μικροεπεισόδιο με τον Παύλο Πολάκη, που αντέδρασε στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αναγνώρισε ο κ. Πολάκης χωρίς να τον αναφέρω τον εαυτό του σε αυτό που είπα», σχολίασε ο πρωθυπουργός όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φώναζε από τα έδρανα, με τον Κ. Μητσοτάκη να ενοχλείται και να ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα να τον… συγκρατήσει!

Ο Φουρθιώτης

Αν και χρειάστηκε να φτάσει σχεδόν στο τέλος της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και για τον Μένιο Φουρθιώτη. Μάλλον δεν απάντησε. Δεν είπε τίποτα για τα sms και της κλήσεις υπουργών και βουλευτών στον υπόδικο παρουσιαστή. Προσπάθησε όμως να στρέψει στις κατηγορίες στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως πήρε “αγκαλιά” τον Φουρθιώτη, ο οποίος «μεγαλούργησε επί δικών σας ημερών και μπήκε φυλακή επί δικών μας ημερών».

«Γι’ αυτό κάνατε πρόταση μομφής; Είναι τόσο σημαντικός ο κ. Φουρθιώτης στο πολιτικό στερέωμα; Βρήκα ενδιαφέρον ότι είναι τόσο σημαντικός στον πολιτικό διάλογο που κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός δεν έκανε αναφορά, μόνο εσείς. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε; Πόσο πιο απελπισμένος θα γίνετε;» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Εγκάλεσε δε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ζήτησε συγγνώμη από τους 10 πολιτικούς που κατηγορήθηκαν για το σκάνδαλο Novartis, προτείνοντας μάλιστα να διακόψει την ομιλία του για να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας συγγνώμη από τους πολιτικούς οι διώξεις των οποίων μπήκαν στο αρχείο. Αναφερόμενος δε στους δημοσιογράφους, Κώστα Βαξεβάνη και Γιάννα Παπαδάκου που διώκονται για την υπόθεση, είπε πως δεν διώκονται για τις ιδέες τους.

«Τα γεγονότα αρκούν. Δεν έχω να πω πολλά περί Δημοκρατίας με αυτούς που στοχοποίησαν συστηματικά δέκα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, όχι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έλεγε ο διαβόητος Ρασπούτιν της εποχής, αλλά για την αθλιέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis. Κατέρρευσε με πάταγο. Οι πρωταγωνιστές είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ο ένας στο δικαστήριο, οι άλλοι κατηγορούμενοι. Όχι για την άποψή τους, αλλά για δημοσίευση ψεύτικων στοιχείων να στηθούν ψεύτικές κατηγορίες. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αυτό λέγεται συμμορία. Δε λέγεται ελευθεροτυπία, αυτό λέγεται ελευθεροδολοφονία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ψεύτικη πραγματικότητα για την πανδημία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην πανδημία, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να παρουσιάσει μια ψεύτικη πραγματικότητα. Ανέφερε ότι σήμερα το 84% των ενηλίκων Ελλήνων είναι πια θωρακισμένο. «Αν ήμασταν σε αυτό το ποσοστό το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα είχαμε γλιτώσει χιλιάδες συμπολίτες μας», τόνισε ενώ είπε ότι αργά αλλά σταθερά τα κρούσματα υποχωρούν.

«Δεν τελειώσαμε με την πανδημία», συνέχισε, τονίζοντας πως οι όποιες αστοχίες δεν μηδενίζουν το έργο που έχει γίνει και είπε επ’ αυτού, ότι υπερδιπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ και έχουν προσληφθεί 12.000 νέους επαγγελματίες υγείας.

«Αναρωτιέμαι αν μπορούν να τα ακούσουν εκείνοι που διαλαλούσαν ότι δήθεν δεν υπάρχουν τα εμβόλια και στη συνέχεια ότι ξεστοκάρονται. Βάζατε νάρκες και τώρα υποκρίνεστε ότι τάχα βάζατε πλάτη. Δεν ζητάμε ποιοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες. Αναγνώρισε ο κ. Πολάκης τον εαυτό του. Εσείς που καταψηφίζατε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ενώ σε συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Πολάκη, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να τον συγκρατήσει.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Κουβέντα δεν είχατε να πείτε για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα εμφανίσει μέσα στο 2021 ανάπτυξη πολύ πάνω από το 7%. Για το γεγονός ότι μέσα στην πανδημία η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η οικονομία

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος δείχνει ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σημειώνουν ρεκόρ 20ετίας.

«Στην εικόνα καταστροφής που παρουσιάζετε απαντάει το γεγονός ότι οι ελληνικές καταθέσεις έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ. 50.000 άνεργοι βρήκαν δουλειά πέρσι και άλλοι 80.000 φέτος. Και φυσικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει σημαντικά για δεύτερη φορά φέτος τον κατώτατο μισθό την 1η Μαΐου. Πρόκειται για την εφαρμογή μόνιμων μέτρων με κοινωνική και αναπτυξιακή στόχευση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στη μείωση των φόρων.

«Όλα αυτά έγιναν κ. Τσίπρα από τη σημερινή κυβέρνηση. Η προηγούμενη αύξησε όλους τους φόρους. Επιβάλλοντας 29 νέους φόρους. Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε και να συγκρινόμαστε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ μιλώντας για την ακρίβεια τόνισε πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενο φαινόμενο που πριονίζει τα εισοδήματα. Επ’ αυτού μίλησε για τη στήριξη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Αυτές οι έκτακτες παρεμβάσεις θα συνεχιστούν. Δεν πρέπει να αμφισβητήσουν τη δημοσιονομική ισορροπία σε καμία περίπτωση. Αυτά ισχύουν για όσους αντιλαμβάνονται πως λειτουργούν τα δημόσια οικονομικά και όχι για όσους εκτοξεύουν εύκολες εξαγγελίες. Οι μαθητευόμενοι μάγοι και τα λεφτόδεντρα ανήκουν πια σε άλλες εποχές. Σήμερα είναι η εποχή της αλήθειας και της ανάπτυξης για όλους», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα είναι στην πρώτη δεκάδα των ελκυστικότερων χωρών για την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων. «Η χώρα μας γίνεται έδρα διεθνών τεχνολογικών κολοσσών. Φαντάζομαι ότι δεν θα έρχονταν στην Ελλάδα αν ήμαστε στα πρόθυρα της καταστροφής κ. Τσίπρα», συνέχισε.

Συνέστησε μεταξύ άλλων να επισκεφτεί το κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη όπου εργάζονται πολλά παιδιά τα οποία επέστρεψαν στην Ελλάδα επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.

«Όλα αυτά σας είναι αδιάφορα έτσι; Αλλά για τους εργαζόμενους δεν είναι καθόλου αδιάφορο και δεν ακούνε καθόλου αυτά τα οποία είπατε σήμερα και την εικόνα καταστροφής που παρουσιάσατε», συμπλήρωσε ενώ για το έργο Πάτρα-Πύργος είπε πως σήμερα το έργο προχωρά και πρόσθεσε: «Μη θυμηθούμε αφού μιλήσατε για θέματα διαφάνειας πως πετσοκόψατε το έργο στα οκτώ για να το δώσετε στους αγαπημένους σας εργολάβους».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ηλεκτρονική κάρτα εργασίας με την οποία οι εργαζόμενοι, όπως είπε, θα έχουν εγγύηση για τα ωράρια και την υπερεργασία της. Μίλησε επίσης για το θεσμό του πρώτου ενσήμου και για τα προγράμματα για τους νέους αλλά και για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

«Στο μέτωπο των πιο αδύναμων μιλούν τα ίδια τα δεδομένα», συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις όπως για παράδειγμα στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

«Πρόκειται για όψεις ενός κράτους που διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη», σημείωσε και αναφέρθηκε στη ψηφιοποίηση του. Αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα γίνονται ψηφιακά και τόνισε πως «όλα αυτά αφορούν αυτούς που μπορούν να εκτιμήσουν την αληθινή φροντίδα για τον εργαζόμενο και όχι αυτούς που συνομιλούσαν μόνο με εργατοπατέρες και κρατούσαν τους πολίτες όμηρους με προεκλογικά αντίδωρα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X