Πολιτική

Μητσοτάκης στο Boston College: Μαρέβα, Beatles και πυρά στα social media

Μητσοτάκης στο Boston College: Μαρέβα, Beatles και πυρά στα social media
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σήμερα (23.05.2022), για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, στις ΗΠΑ αλλά αυτή τη φορά στη Βοστώνη, όπου ήταν καλεσμένος στην τελετή αποφοίτησης του Boston College.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να μιλήσει για το πως η σύζυγός του Μαρέβα το 1989 αλλά και ο γιος τους, Κωνσταντίνος, το 2020, αποφοίτησαν από εκεί. Και για χάρη τους, είπε, αποφάσισε να πάει στην τελετή, ενώ θα μπορούσε να μην το κάνει.

«Πρέπει να ομολογήσω ότι παραλίγο να μην τα καταφέρω», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στο Boston College. Και εξήγησε τους τρεις λόγους που τελικά αποφάσισε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση: «Ο πρώτος λόγος είναι ότι η σύζυγός μου, Μαρέβα, σπούδασε στο Boston College αποφοιτώντας με πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες το 1989. Και ήξερα ότι θα την απογοήτευα πολύ, παρότι μπορεί να μην έλεγε τίποτα. Δεύτερον, ο γιος μου, Κωνσταντίνος, αποφοίτησε από το Boston College το 2020 με πτυχίο στην Ιστορία και ήξερα ότι αν δεν ερχόμουν, θα άκουγα πολλά!

Τρίτον, δεν υπήρχε περίπτωση να έχανα ποτέ την ευκαιρία να μιλήσω στους αποφοίτους του επιφανέστερου Αμερικανικού Κολλεγίου με ελληνικό μότο: “Αιέν Αριστεύειν”».

Κεντρικό ρόλο στην ομιλία του είχε και πάλι ο λαϊκισμός, ενώ στο στόχαστρό του βρέθηκαν και πάλι τα social media, κάνοντας αναφορά και καταγέλλοντάς τα όπως και στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα.

«Τα social media πολώνουν τον δημόσιο διάλογο. Τον μετατρέπουν σε ένα πύργο της Βαβέλ, όπου μιλάμε διαφορετικές γλώσσες και ακούμε μόνο αυτούς που έχουν τις ίδιες απόψεις με εμάς» τόνισε, αφού προηγουμένως επικαλέστηκε πως «πριν από 10 χρόνια τα υμνούσαμε ως επικοινωνιακή επανάσταση, αποθέωση του ελεύθερου λόγου, ένα θεόσταλτο εργαλείο που θα επέτρεπε σε δημοκρατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο να οργανωθούν απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα».

Για τους λαϊκιστές, ανέφερε πως σήμερα προσφέρουν εύκολες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα, προσθέτοντας πως «ο κόσμος τους ακούει λόγω της ανισότητας, γιατί πολλοί νιώθουν ότι έμειναν πίσω». Ανέφερε πως «η δική μου γενιά νομίζω πως η Δημοκρατία ήταν εύκολη», υποστηρίζοντας πως χαλάρωσε τις κοινές προσπάθειες, και λησμονώντας πως χρειάζεται συνεχή προσπάθεια. Αναφέρθηκε και στη Ρωσία και την Κίνα, σημειώνοντας πως «στην ευφορία της κατάρρευσης του κομμουνισμού νομίζαμε ότι ο οικονομικός φιλελευθερισμός θα δημιουργούσε πιο ελεύθερες κοινωνίες» σε χώρες όπως οι παραπάνω.

Νωρίτερα, «θυμήθηκε» το 1990 και τη δική του αποφοίτηση, όπου «τότε ομιλητής ήταν ο καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ , που τότε δούλευε για την επανένωση της Γερμανίας. Δεν πρέπει ούτε στιγμή να επαναπαυόμαστε για την ειρήνη. Οκτώ μήνες πριν την αποφοίτησή μου, το τείχος του Βερολίνου, έπεσε και θυμάμαι ακόμα την ανατριχίλα που ένιωσα βλέποντας τα γεγονότα. Μέσα σε ένα χρόνο τα κομμουνιστικά καθεστώτα θα είχαν ανατραπεί όλα».

«Κάναμε τότε προβλέψεις για το μέλλον και σε ένα γνωστό βιβλίο “Το τέλος της ιστορίας» του Φουκουγιάμα, φαινόταν το απόλυτα λογικό. Η Δημοκρατία ήταν το ιδανικό σύστημα και ο καπιταλισμός, η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία θα έλυναν όλα τα προβλήματα. Δυστυχώς η δική μου γενιά, πήρε το πόδι της από το γκάζι και επαναπαύτηκε. Τα σημάδια τότε δεν ήταν εύκολο να γίνουν αντιληπτά. Ο κόσμος όμως θα ήταν πολύ πιο περίπλοκα. Ο λαϊκισμός, ο εθνικισμός ήταν πράγματα που δεν βλέπαμε» ανέφερε ακόμα.

Κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στον Κωνσταντίνο Καβάφη και την Ιθάκη του αλλά και στον Νίκο Καζαντζάκη που έγραφε: «Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω».

Αναφορά έκανε επίσης στον Βάτσλαβ Χάβελ, στον Περικλή και τον Θουκιδίδη, στον Σοφοκλή και την Αντιγόνη, στον Μπαράκ Ομπάμα, στην ακαδημαϊκή Έντιθ Χάμιλτον αλλά και στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και το «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα» και έκλεισε με… Beatles: «Και στο τέλος, η αγάπη που παίρνεις είναι τόση όση και η αγάπη που δίνεις».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X