Πολιτική

Νίκη Κεραμέως: Να μην χαθεί η ευκαιρία για μία γενναία συνταγματική αναθεώρηση

Νίκη Κεραμέως: Να μην χαθεί η ευκαιρία για μία γενναία συνταγματική αναθεώρηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για την Συνταγματική Αναθεώρηση, αφού ανέδειξε τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης πίσω από το εγχείρημα αυτό και στηλίτευσε το περιεχόμενο της πρότασής της, παρουσίασε τις βασικές αρχές που σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία οφείλει να υπηρετεί το Νέο Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε λεπτομερώς και για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος και την δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων.

«Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί ύψιστη στιγμή κοινοβουλευτισμού. Και είναι γεγονός πως η νέα Ελλάδα που οραματιζόμαστε χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα», είπε ξεκινώντας την παρέμβασή της.
«Ωστόσο, οι συνθήκες υπό τις οποίες επιλέγει η Κυβέρνηση να φέρει το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος στην επιφάνεια, δείχνει και τις αληθινές της προθέσεις, την πραγματική της διττή στόχευση:
Αφενός, η Κυβέρνηση θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την ζοφερή πραγματικότητα την οποία η ίδια έχει δημιουργήσει με αποκλειστική της ευθύνη»
, αναφερόμενη στην δεινή κατάσταση στην οικονομία, στα εθνικά θέματα, στην επιδείνωση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης, αλλά και στις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις σκανδάλων.
«Στόχευση πρώτη, λοιπόν, της Κυβέρνησης: η εργαλειοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης σε όπλο αντιπερισπασμού, μιας αναθεώρησης που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό πριν από 2,5 χρόνια, και όλως τυχαίως εκκινεί εν τέλει τώρα, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και προβλέπεται να διαρκέσει μόλις 2 μήνες» και συνέχισε, «Μόνο και μόνο αυτή η fast track διαδικασία που προτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ συνιστά έμπρακτη απόδειξη της περιφρόνησής του προς τους θεσμούς και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στην μεταπολιτευτική μας ιστορία πάντα οι εργασίες των σχετικών επιτροπών διαρκούσαν πολλούς μήνες, καθώς σε μια τέτοια κορυφαία θεσμική διαδικασία απαιτείται να γίνονται ουσιαστικές κοινοβουλευτικές ζυμώσεις και να εξαντλούνται τα περιθώρια συναινέσεων».

«Αφετέρου, η Κυβέρνηση θέλει να μπλοκάρει για τα επόμενα 10 χρόνια μία πραγματική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του Συντάγματος από τη Νέα Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην κυνική ομολογία του κ. Κατρούγκαλου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη προ 2 εβδομάδων, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η μη συναίνεση σε συγκεκριμένα άρθρα γίνεται προκειμένου να εμποδίσουν την αναθεώρησή τους για 10 χρόνια.
«Η Κυβέρνηση επιχειρεί επί της ουσίας να ματαιώσει για μια δεκαετία κάθε γενναία αλλαγή του Συντάγματος. Επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ακόμη και αυτήν την ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία μόνο και μόνο για να εμποδίσει έναν γνήσιο εκσυγχρονισμό του Συντάγματος».

Ως προς την ουσία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, είπε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «Ένα αναχρονιστικό κείμενο με προτάσεις επικίνδυνες, προτάσεις ατελέσφορες, προτάσεις θεσμικά διαλυτικές», και συνέχισε,«Μία πρόταση χωρίς ούτε αναφορά στις μεγάλες θεσμικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα στη Δημόσια Διοίκηση, στην Εκπαίδευση, στην Ανάπτυξη, στη Δικαιοσύνη, στην καλή Νομοθέτηση, στη Δημοσιονομική Σταθερότητα».

«Αντέχουμε ως χώρα να χάσουμε άλλη μια δεκαετία για να έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα νέο σύγχρονο Σύνταγμα; Όχι, δεν αντέχουμε» και συνέχισε, «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει κανέναν αναθεωρητικό λαϊκισμό που εν τέλει θα υπονομεύσει το ίδιο το Πολίτευμά μας».
Προχώρησε αναφερόμενη στις τρεις κεντρικές αρχές, στις οποίες βασίζεται η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το νέο Σύνταγμα:
1. Το νέο Σύνταγμα οφείλει να είναι λιτό, χωρίς περιττές και αναχρονιστικές διατάξεις.
2. Το νέο Σύνταγμα οφείλει να εξασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, ως προϋπόθεση κοινωνικής κινητικότητας και ευημερίας.
3. Το νέο Σύνταγμα οφείλει να εγγυάται το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη της χώρας.

«Και στο πλαίσιο αυτό, της επιδιωκόμενης ανάπτυξης της χώρας, επιτρέψτε μου να αναφερθώ διακριτά στην πρότασή μας για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Στόχος είναι να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα να λειτουργήσουν και στη χώρα μας, μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής υψηλού κύρους. Κυρίες και κύριοι, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία υπάρχει συνταγματική απαγόρευση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Και τούτο, ενώ τα οφέλη από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα είναι πρωτοφανή». Προχώρησε απαριθμώντας 6 ενδεικτικά οφέλη:
1. Θα περιορίσει δραστικά το brain drain καθηγητών και φοιτητών.
2. Θα περιορίσει τη φυγή πόρων στο εξωτερικό.
3. Η χώρα μας θα προσελκύσει φοιτητές από όλον τον κόσμο, με σημαντική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και άμεσα οικονομικά οφέλη για τη χώρα. Η χώρα μας πολύ σύντομα θα αναδειχθεί σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.
4. Θα συμβάλλει σε έναν υγιή συναγωνισμό με τα δημόσια πανεπιστήμια προς την βελτίωση του επιπέδου παρεχόμενης εκπαίδευσης για όλους, αλλά και στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας.
5. Θα δώσει στους φοιτητές τη δυνατότητα επιλογής ιδρύματος φοίτησης, όπως ισχύει διεθνώς.
6. Θα τερματίσει το παράδοξο που ισχύει στη χώρα μας, στην οποία επιτρέπεται η αναγνώριση στην Ελλάδα πτυχίων μη κρατικών πανεπιστημίων του εξωτερικού, αλλά δεν επιτρέπεται η ίδρυση τέτοιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

«Ας μπει επιτέλους ένα τέλος στην οπισθοδρόμηση και την αντιμεταρρύθμιση. Αρκετά μείναμε πίσω εξαιτίας των ιδεοληπτικών αγκυλώσεων. Ας μην χαθεί ακόμη μία ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά, κλείνοντας.

Εδώ το πλήρες κείμενο της ομιλίας.

Ακολουθεί το βίντεο από την Ολομέλεια της Βουλής:

ktb

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X