Διεθνή

Νότης Μαριάς: Να επιδοθεί άμεσα διάβημα διαμαρτυρίας στην Ουκρανία για τη δολοφονία των δύο Ελλήνων Ομογενών της Μαριούπολη

Νότης Μαριάς: Να επιδοθεί άμεσα διάβημα διαμαρτυρίας στην Ουκρανία για τη δολοφονία των δύο Ελλήνων Ομογενών της Μαριούπολη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Να επιδώσει άμεσα διάβημα διαμαρτυρίας στην Ουκρανία για τη δολοφονία των δύο Ελλήνων Ομογενών της Μαριούπολης καθώς και για τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο, καλεί την κυβέρνηση με δήλωσή του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτής και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νότης Μαριάς.

Στη δήλωσή του ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι η εν ψυχρώ δολοφονία των δύο Ελλήνων Ομογενών στην Ουκρανία και ο βαρύς τραυματισμός άλλων δύο που έγινε από Ουκρανούς στρατιώτες στις 13 Φεβρουαρίου 2022 στο χωριό Γράνιτνα κοντά στην Μαριούπολη δεν πρέπει να γίνει ανεκτή. Ούτε βέβαια πρέπει να θεωρηθεί σαν μια δήθεν φυσιολογική παράπλευρη απώλεια όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν διάφοροι.

Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να επιδώσει άμεσα διάβημα διαμαρτυρίας προς τις Ουκρανικές Αρχές και να τις καταστήσει υπεύθυνες για την ασφάλεια της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Ουκρανίας που αριθμεί περισσότερες από 120.000 ψυχές.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της προστασίας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Μαριούπολης έχει τεθεί επανειλημμένα ήδη από το 2014 από τον Νότη Μαριά με αφορμή την ουκρανική κρίση τόσο στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και στην Ευρωβουλή.

Έτσι την Πέμπτη 27.2.2014 κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου (Monitoring Committee) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που συνεδρίασε στη Μάλτα παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. T. Jagland, ο Νότης Μαριάς έθεσε το ζήτημα της προστασίας των Ελλήνων Ομογενών της Ουκρανίας που τότε δεχόταν συνεχείς επιθέσεις από το νεοναζιστικό κόμμα της Ουκρανίας Δεξιός Τομέας.

Επιπλέον πριν 5 χρόνια ακριβώς στις 14 Φεβρουαρίου 2017 ο Νότης Μαριάς σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είχε για άλλη μια φορά αναδείξει την αναγκαιότητα προστασίας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Μαριούπολης στην περιοχή του Ντονέσκ της Ουκρανίας.

Όπως επισήμανε τότε στην ομιλία του ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής «ο Ελληνικός λαός τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευρύτερη Παρευξείνια γειτονιά, καθώς υπάρχουν πάνω από 100.000 Ουκρανοί πολίτες Ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι ζουν στην Ουκρανία και μιλούν την Ελληνική γλώσσα. Η Ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική κοινότητα».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Ανησυχούμε, κυρία Πρόεδρε, για την τύχη της Ελληνικής Μειονότητας στη Μαριούπολη, που ζει ειρηνικά επί αιώνες στην ευρύτερη περιοχή, στην περιοχή του Ντονέσκ. Αυτοί οι άνθρωποι, παρότι είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, συνεχίζουν να διατηρούν τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες της Πατρίδας μας. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν για μας, να διασφαλιστεί η ειρήνη στην περιοχή και για αυτό το λόγο».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Πρέπει λοιπόν και οι δύο εμπόλεμες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να προχωρήσουν στη συνεννόηση, γιατί αυτό απαιτούν τα συμφέροντα των λαών της περιοχής, αυτό απαιτεί και η Ελληνική Μειονότητα η οποία βρίσκεται στη Μαριούπολη».

Δυστυχώς ακριβώς 5 χρόνια μετά δύο Έλληνες Ομογενείς μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Μαριούπολης έπεφταν νεκροί από τα δολοφονικά πυρά των ανδρών του Ουκρανικού στρατού.

Επισυνάπτεται το βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 14/2/2017 για την προστασία της Ελληνικών Εθνικής Μειονότητας στην περιοχή της Μαριούπολης στην Ουκρανία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X