Πολιτική

Ομόφυλα ζευγάρια: Έχασε το 1/3 των βουλευτών σε μια ψηφοφορία η κυβέρνηση

Ομόφυλα ζευγάρια: Έχασε το 1/3 των βουλευτών σε μια ψηφοφορία η κυβέρνηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ομόφυλα ζευγάρια: Παρά τη μάχη των μαχών που δόθηκε στο προσκήνιο και το παρασκήνιο μέχρι την τελευταία στιγμή πριν την ψηφοφορία, το ένα τρίτο της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας γύρισε την πλάτη στο νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Μεταξύ αυτών, ένας υπουργός, ο Μ. Βορίδης, τρεις υφυπουργοί οι κ. Γιάννης Μπούγας, Σταύρος Κελέτσης και Μαρία Κεφάλα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Πλεύρης.

Αν και προεξοφλημένο, το αποτέλεσμα έχει πολιτική αξία, καθώς αποτελεί την πρώτη ηχηρή εσωκομματική αποδοκιμασία προσωπικής επιλογής του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα, ηγήθηκε της πρωτοβουλίας από την αρχή μέχρι το τέλος.

Και μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς να στρέφουν από χθες τα βέλη κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου επίσης εμφανίστηκε διασπασμένη, αλλά πολλοί είναι αυτοί – ακόμα και κάποιοι που υπό το βάρος των πιέσεων το υπερψήφισαν – που εμφανίζονται προβληματισμένοι από την παραπάνω εικόνα και από τις πιθανές συνέπειες που θα έχει στην εκλογική δυναμική της ΝΔ.

 

51 γαλάζιοι διαφοροποιήθηκαν από την γαλάζια γραμμή

Ειδικότερα, από την κυβερνητική παράταξη υπερψήφισαν το νομοσχέδιο 107 βουλευτές ενώ συνολικά 51 γαλάζιοι βουλευτές διαφοροποιήθηκαν. Εξ αυτών οι 20 καταψήφισαν και 31 επέλεξαν την αποχή.
Μέχρι λίγο πριν από την ψηφοφορία, στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο βρισκόταν σε εξέλιξη αγωνιώδης προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν κατά το δυνατόν τα γαλάζια «όχι» και όσοι δεν πείστηκαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, να κατευθυνθούν τουλάχιστον προς την αποχή. Στη μάχη, σύμφωνα με πληροφορίες ρίχτηκαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιανν. Μπρατάκος, η Γραμματέας της Κ.Ε Μαρία Συρεγγέλα κα., ενώ και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης σήκωσε το τηλέφωνο για να συνομιλήσει με βουλευτές.

Σε κάποιους από τους βουλευτές, οι πιέσεις φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, αφού οι Δημήτρης Μαρκόπουλος, Μιχάλης Λιβανός, Νίκος Βλαχάκος, Θανάσης Μπούρας και Κώστας Κατσαφάδος, οι οποίοι είχαν εκφράσει ισχυρές επιφυλάξεις τελικώς υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.

Αντιθέτως, οι Αντώνης Σαμαράς, Χαρ. Αθανασίου, Φωτ. Αραμπατζή, Β. Γιόγιακας, Γ. Γκίκας, Κ. Γκιουλέκας, Θ. Δαβάκης, Τ. Δημοσχάκης, Κ. Καραγκούνης, Αννα Καραμανλή, Θ. Καράογλου, Α. Κατσανιώτης, Κυριαζίδης, Θ. Λεονταρίδης, Μπαραλιάκος, Γ. Πασχαλίδης, Μ. Σαλμάς, Ευρ. Στυλιανίδης, Μαξ. Χαρακόπουλος και Μιλτ. Χρυσομάλλης.

Από την ψηφοφορία απήχαν οι Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανό, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Άγγελος Συρίγος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X