Παρασκήνιο

Η πορεία μιας καυτής είδησης για την πυρκαγιά στην Εύβοια

Η πορεία μιας καυτής είδησης για την πυρκαγιά στην Εύβοια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση ήταν πραγματικός κεραυνός, εφόσον είναι αληθινή. Έλεγε πως ο επικεφαλής της αποστολής του πυροσβεστικού σώματος της Ρουμανίας σε συνέντευξη σε κανάλι της πατρίδας του είπε πως «δεν ήθελαν να σβήσουν τη φωτιά στην Εύβοια».

Θα συμφωνείτε ασφαλώς πως πρόκειται για έναν κεραυνό που μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα. Η αρχή έγινε από ανάρτηση Έλληνα ο οποίος ζει στη Ρουμανία. Αμέσως διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ταχύτερα και από τη πραγματική φωτιά στην Εύβοια, η οποία θα μπορούσε να είχε σβηστεί την πρώτη μέρα, όπως είπε και ο πρώην υπαρχηγός της  Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης.

Μόλις οι άνθρωποι του eretikos.gr  εντόπισαν την ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άρχισαν να ψάχνουν για να την επιβεβαιώσουν.

Στην αναζήτησή τους εντόπισαν ένα ρουμανικό σάιτ στα αγγλικά το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, όπως έγραφε, δημοσίευε την είδηση με τις δηλώσεις του Ρουμάνου επικεφαλής του πυροσβεστικού σώματος στην Ελλάδα.

Ο eretikos.gr τότε δημοσίευσε την είδηση κάνοντας αναφορά ότι αυτές έγιναν στο κρατικό κανάλι της Ρουμανίας. Στις δηλώσεις του Ρουμάνου πυροσβέστη υπάρχει και μία σύμπτωση με δηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα και ιδίως του Ανδριανού Γκουρμπάτση ότι η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβηστεί την πρώτη μέρα. Σύμπτωση σημαντική που προσδίδει πρόσθετη εγκυρότητα στα δημοσιεύματα.

Αμέσως, όπως ήταν φυσιολογικό προκλήθηκε θόρυβος, ενώ υπήρξαν αντιδράσεις και αναρτήσεις πως δεν έγιναν τέτοιες δηλώσεις και πως οι Ρουμάνοι πυροσβέστες ήρθαν στην Ελλάδα να βοηθήσουν να σβήσουν οι φωτιές και όχι να κάνουν πολιτική.

Ο eretikos.gr ως όφειλε ξεκίνησε νέα αναζήτηση και εντόπισε δύο πράγματα. Πρώτον το αγγλόφωνο ρουμανικό σάιτ που είχε δημοσιεύσει την είδηση στη φράση σύμφωνα με πληροφορίες πρόσθεσε αρχικά τη λέξη ανεπιβεβαίωτες και λίγο αργότερα κατέβασε το δημοσίευμα.

Το δεύτερο ήταν ένα δημοσίευμα ενός κρατικού σάιτ της Ρουμανίας το οποίο είχε δημοσίευμα για τη συνέντευξη του Ρουμάνου πυροσβέστη με μία μικρή μεν αλλά τεράστιας σημασίας διαφορά. Ενώ στο αρχικό δημοσίευμα του σάιτ που το κατέβασε και στην ανάρτηση του Έλληνα που κατοικεί στη Ρουμανία αναφερόταν για τη φωτιά η φράση «σαν να μην ήθελε κάποιος να σβήσει», στο δημοσίευμα αναγραφόταν «σαν να μην ήθελε να σβήσει η φωτιά».

Τα συμπεράσματα δικά σας και αν αποδειχθεί ότι ο eretikos.gr έκανε λάθος ζητά πραγματική συγγνώμη.

Η ανάρτηση του Έλληνα που ζει στην Ρουμανία

Το πρώτο δημοσίευμα του ρουμανικού site

Το δεύτερο δημοσίευμα του ρουμανικού site

Το κατέβασμα της είδησης από το ρουμανικό site

Η συνέντευξη στο site του ρουμανικού κρατικού καναλιού

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X