Παρασκήνιο

Μαξίμου: Φτιάχνει “μαύρη λίστα” με βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Μαξίμου:  Φτιάχνει “μαύρη λίστα” με βουλευτές που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Να δίνεις στους βουλευτές σου το δικαίωμα στην αποχή σε ένα νομοσχέδιο (οποιοδήποτε νομοσχέδιο) αλλά να τους “φακελώνεις” και να τους τιμωρείς, συνιστά το λιγότερο ανέντιμη πολιτική πράξη. Τη στάση αυτή θα τηρήσει το Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, καταρτίζοντας μία “μαύρη λίστα”  με όσους βουλευτές δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη στάση που θα τηρήσουν στο μείζον και πολύ σοβαρό για τη συνοχή της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας στο θέμα με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών εξαρτάται για πολλούς βουλευτές η προοπτική να μπουν κάποια στιγμή στην κυβέρνηση και ειδικά στον περίπου βέβαιο ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές.

 

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει κάνει αναλυτική χαρτογράφηση της κοινοβουλευτικής ομάδας και η προσπάθεια που θα καταβάλει ώστε οι επιφυλάξεις και οι διαφωνίες πολλών βουλευτών να καμφθούν θα είναι σε ευθεία συνάρτηση με την προοπτική (ή και υπόσχεση) για υπουργοποίησή τους σε περίπτωση που τελικά στηρίξουν το κυβερνητικό νομοθέτημα.

Με άλλα λόγια, όποιος καταψηφίσει το νομοσχέδιο πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν πρόκειται να… δει θέση υπουργού ή υφυπουργού όσο είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά και όσοι προτιμήσουν την αποχή δεν πρόκειται να είναι σε κάποια λίστα προτεραιότητας, έστω κι αν δεν θεωρηθούν εσαεί «κομμένοι».

Βέβαια όλο αυτό το σκηνικό λειτουργεί και από την… ανάποδη.

 

Βουλευτές που θεωρούν ότι είναι έτσι κι αλλιώς για διάφορους άλλους λόγους «κομμένοι» από την κυβέρνηση δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να καταψηφίσουν. Υπάρχει δηλαδή μία πολυάριθμη ομάδα γαλάζιων βουλευτών καραμανλικής, σαμαρικής ή άλλης προέλευσης, που έχουν εισπράξει το μήνυμα εδώ και καιρό ότι δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα και νιώθουν απελευθερωμένοι να εκφράσουν και με την ψήφο τους την αρνητική τους άποψη στο θέμα με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Στη μαύρη λίστα, είτε προσωρινά, είτε οριστικά, καθώς πρόκειται για αρνητές του νομοσχεδίου και σχεδόν με απόλυτη βεβαιότητα καταψηφίζουν οι συντριπτικά περισσότεροι, είναι μέχρι τώρα βουλευτές όπως ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Θάνος Πλεύρης, η Άννα Καραμανλή, ο Κώστας Βλάσσης (το Μαξίμου προωθεί στην Αρκαδία την… Ιωάννα Λυτρίβη), οι σκληροί σαμαρικοί Ανδρέας Κατσανιώτης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Φώντας Μπαραλιάκος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Περικλής Μαντάς, και άλλοι.

 

Επίσης, στη μαύρη λίστα μπαίνει ο Συμεών Κοτρωνιάς, που καταψηφίζει το νομοσχέδιο, ως επιρροή άλλωστε του μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών, αλλά και ο Χρήστος Μπουκώρος, που είδε να παρακάμπτεται σε αλλεπάλληλους ανασχηματισμούς από άλλους της Μαγνησίας.

Ακόμα, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Μάριος Σαλμάς, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Γιώργος Καρασμάνης, καθώς και ο Μάνος Κόνσολας κατά τα φαινόμενα, ίσως και ο Κώστας Καραγκούνης, πιθανόν και ο Γιώργος Βλάχος. Αλλά και ο Μιχάλης Λιβανός, ενώ αν καταψηφίσει το νομοσχέδιο θα μπει στη μαύρη λίστα και ο Γιάννης Καλλιάνος.  

 

Με δεδομένο ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο – εκτός κι αν κάνουν «τούμπα» και οι δύο, καθώς δεν είναι εύκολο να διαφοροποιήσει ο ένας τη στάση του από του άλλου – στη μαύρη λίστα μπαίνουν και οι δύο βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός.

Στο «όχι» για το νομοσχέδιο – και αποτελεί ερώτημα εάν κάποιοι από αυτούς επιλέξουν τελικά την αποχή – είναι επίσης βουλευτές όπως ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Στράτος Σιμόπουλος, η Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο Βασίλης Υψηλάντης, ο Θόδωρος Καράογλου, ο Γιάννης Πασχαλίδης, ο Μακάριος Λαζαρίδης, η Ασημίνα Σκόνδρα, η Μαρία Αντωνίου, ο Στέφανος Γκίκας και η Κατερίνα Μονογυιού.

 

Πέρα από το θέμα του γάμου και ασχέτως του τι θα κάνουν στη σχετική ψηφοφορία, θεωρούνται κομμένοι και βουλευτές, όπως ο Γιάννης Τραγάκης (έχει πενήντα χρόνια στη Βουλή!), ο Νικήτας Κακλαμάνης, που ολοκληρώνει το μεγάλο πολιτικό κύκλο του, ο Γιώργος Γεωργαντάς, που δεν εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του στο υπουργείο Γεωργίας, ο Γιάννης Ανδριανός και άλλοι.

Εκτός αυστηρής αξιολόγησης, αλλά σαφώς στο μικροσκόπιο του Μαξίμου μπαίνουν και οι περισσότεροι νεοεκλεγέντες βουλευτές.

 

Εάν καταψηφίσουν μάλλον ναρκοθετούν την όποια προοπτική υπουργοποίησης με τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό.

Αλλά δεν θα σημαίνει ότι η αποχή θα είναι καταδικαστική για το μέλλον. Σίγουρα όμως δεν… ξεκινούν καλά, με βάση την οπτική του Μαξίμου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X