Παρασκήνιο

Ο τρόμος του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία

Ο τρόμος του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ενα φάντασμα που προκαλεί τρόμο πλανάται πάνω από το Μαξίμου, θα λέγαμε παραφράζοντας την αρχή του Κομμουνιστικού Μανιφέστου του Καρλ Μαρξ. Είναι το φάντασμα των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία.

Στην κυβέρνηση αντί να προωθήσουν τα μνημόνια στο Κοινοβούλιο λένε πως τάχα έχουν πολύ δουλειά και δεν προλαβαίνουν να περάσουν από την Βουλή τις διμερείς συμφωνίες με την Βόρεια Μακεδονία. Αυτό τουλάχιστον είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη,  θέλοντας να ξεφύγει από το ερώτημα που στην πραγματικότητα δεν έχει απάντηση και αφορά τον χρόνο που οι συμφωνίες θα έρθουν στην Βουλή.

Οι ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στο κόμμα του, είναι πολύ σημαντικές, καθώς ήδη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει πως δε θα ψηφίσει τα εν λόγω μνημόνια, ενώ παραμένει ανοιχτό ερώτημα τί θα κάνουν οι βουλευτές  της επιρροής του.

Παράλληλα άλυτο φαίνεται ότι παραμείνει το θέμα για το τι ακριβώς θα κάνουν  οι βουλευτές της ΝΔ που δεν συμφωνούν με την κωλοτούμπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη  και αρνούνται να δώσουν την ψήφο τους  στην Συμφωνία των Πρεσπών, όπως για παράδειγμα ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Αλλά και το άλλο μεγάλο μέτωπο που έχει να κάνει με την στάση που θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν είναι διόλου απλό. Καθώς οι πληροφορίες λένε ότι έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου  ότι δεν αποκλείεται, ακόμα και  να παραδώσει την έδρα του  εάν πιεστεί. Και το μόνο που λείπει από το Μέγαρο Μαξίμου είναι μια κρίση με το Καραμανλικό στρατόπεδο.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που άλλη πλευρά –η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας –πιέζει για να υπογραφούν τα μνημόνια

Ο Ζόραν  Ζάεφ, μιλώντας στην εφημερίδα Αυγή  εξέφρασε  την βεβαιότητά  πως «σύντομα θα κυρωθούν τα μνημόνια από τη Βουλή των Ελλήνων», τονίζοντας πως «από την πλευρά μας έχουμε κάνει όλα τα σχετικά βήματα».

Πιέσεις στο Μαξίμου ασκεί και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία επιμένει ότι περιμένει να ακούσει από την ΝΔ «158 συγγνώμες στη Βουλή» -δηλαδή όσοι και οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Για τον λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του κάλεσε  τον πρωθυπουργό, «τώρα που τηρεί και τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών», να ξεκαθαρίσει «αν και πότε θα φέρει προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία προασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα, όπως τον καλεί άλλωστε και ο Πρωθυπουργός της γείτονος με συνέντευξή του στην Αυγή, ή θα συνεχίσει να διασύρει τη χώρα υπό το φόβο ότι οι βουλευτές του θα τα καταψηφίσουν».

Δύσκολες ώρες ακόμα και για τον…Μωυσή.

«Τορπίλη» στην κυβέρνηση η Συμφωνία των Πρεσπών! Ο εγκλωβισμένος Μητσοτάκης και οι «γαλάζιοι» νεομακεδονομάχοι

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X