Παρασκήνιο

ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμα για τις εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα-Τι λένε στελέχη για τις αλλαγές

ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμα για τις εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα-Τι λένε στελέχη για τις αλλαγές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό γραφείο και η Πολιτική Γραμματεία στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ήδη τα στελέχη έχουν αρχίσει να τοποθετούνται δημοσίως για τη χάραξη της «επόμενης μέρας» μετά και από την εκλογική ήττα του κόμματος. Για την ώρα, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας «κρατά κλειστά τα χαρτιά του».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θεωρούνται κρίσιμα τα επόμενα εικοσιτετράωρα για τη διαμόρφωση και τη δρομολόγηση των εσωκομματικών διεργασιών στο ΣΥΡΙΖΑ.

Εν αναμονή κατάθεσης του πλαισίου αποφάσεων και προτάσεων από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος στις μοναδικές έως τώρα δηλώσεις του από την Κυριακή έχει “φωτογραφήσει” τολμηρές αλλαγές για τη στρατηγική και την πορεία του κόμματος, αλλά και μία διαδικασία εκλογής επανεκλογής ή επαναβεβαίωσης της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του- οι συζητήσεις συνεχίζονται ανάμεσα στα στελέχη για την ταχύτητα που πρέπει να λάβουν αυτές οι διαδικασίες.

Πολλά στελέχη βλέπουν ότι είναι μονόδρομος να τρέξουν όλα με πολύ γρήγορους ρυθμούς μέσα στις επόμενες ημέρες προκειμένου το κόμμα απερίσπαστο να προετοιμαστεί για τις εκλογικές μάχες της αυτοδιοίκησης και φυσικά του ορόσημου -όπως το έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας- των ευρωεκλογών.

Και δείχνουν την κατεύθυνση διαρκούς συνεδρίου το οποίο λένε πληροί αυτές τις προϋποθέσεις “fast track”. Άλλα στελέχη όμως, θεωρούν ότι πρέπει να γίνει εκτενής συζήτηση να προηγηθεί προσυνεδριακός διάλογος και «δείχνουν» έκτακτο συνέδριο μετά την αυτοδιοικητική κάλπη.

Κάποια στελέχη συμφωνούν μεταξύ τους στο ότι στην οποία εκλογική διαδικασία -ανεξάρτητα από το άλλο- ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι είναι αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος. Στο εσωκομματικό παιχνίδι θα πρέπει να υπάρξει, λένε, και άλλη υποψηφιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στελέχη αναμένουν το σήμα από τον Αλέξη Τσίπρα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και να μη μπει το κόμμα σε κύκλο εσωστρέφειας.

Αποτιμούν το εκλογικό αποτέλεσμα – Αντιδράσεις για τοποθετήσεις στελεχών

Στην επόμενη δύσκολή μέρα για το ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται η συζήτηση εν αναμονή του οδικού χάρτη που θα οδηγήσει το κόμμα σε μια νέα εποχή.

«Χώρο έχουν πάρα πολλά στελέχη και το κόμμα μας εκτείνεται από το προοδευτικό κέντρο ως την Αριστερά. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα δεδομένο, θα πρέπει όλοι μας να αναπροσαρμόσουμε και τον τρόπο που πολιτευόμαστε δημοσίως, να προστατεύουμε το κόμμα αλλά δεν υπάρχουν βαρίδια» σημειώνει ο Νίκος Παππάς.

Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τις οργανώσεις μέχρι την ηγεσία θα γίνει όπως τονίζεται με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Ταυτόχρονα υπάρχουν αντιδράσεις για τις τοποθετήσεις στελεχών.

«Έχουμε υποστεί μια μεγάλη ήττα μια βαριά ήττα και οι αναλύσεις και τοποθετήσεις όλων θα έπρεπε να ναι πιο προσεκτικές. Να περιμένουμε πρώτα να συνεδριάσουν τα όργανα. Είναι απαραίτητη η πολιτική ανανέωση- αυτό δεν αφορά βεβαίως τον Αλ. Τσίπρα- στο βαθμό που μας φέρνει σε επαφή με κοινωνικές διεργασίες που γίνονται στην κοινωνία προκειμένου και να ανακτήσουμε και ένα σημαντικό κεφάλαιο πολιτικής αξιοπιστίας το οποίο έχουμε χάσει» ανέφερε ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Την ίδια ώρα τη συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ενόψει των αυτοδικοικητικών εκλογών προκρίνει ο ίδιος, σημειώνοντας: «Και η Αριστερά και η Κεντροαριστερά με πρώτο σημείο καμπής τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να μην επιτρέψουμε η ΝΔ και αυτή η συντηρητική κυβέρνηση να μπορεί να βάλει πιο γερά θεμέλια. Όποιος δεν το συμμερίζεται αυτό (σ.σ. για κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές) πραγματικά δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή.

Σε ότι αφορά τη διεξαγωγή του συνεδρίου υπάρχουν διάφορα σενάρια: Στα κομματικά όργανα θα ξεκαθαριστεί αν θα έχει χαρακτήρα διαρκούς ή έκτακτου συνεδρίου, με τον Νίκο Φαραντούρη να επισημαίνει:

«Η άποψή μου είναι ότι η ανανέωση και η ανασυγκρότηση πρέπει να γίνει με γοργά βήματα. Άλλωστε αυτό διεφάνη και με την πρώτη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα. Και αφουγκράζομαι ότι κάπως έτσι θα γίνουν τα πράγματα (…) Οι διαδικασίες από δω και μπρος θα είναι γρήγορες και μεστές εξελίξεων».

Βασική προτεραιότητα για την Κουμουνδούρου είναι να σπάσει ο κύκλος της εσωστρέφειας που έχει δημιουργηθεί μετά και την βαριά εκλογική ήττα. «Όσο και προσωποπαγές να είναι ένα κόμμα που δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσεται σε αυτού του είδους τα κόμματα, για να υπάρξει και να προχωρήσει πρέπει εκ των πραγμάτων να εκφράζει ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες» αναφέρει ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Πρόεδρο έχουμε, εμείς χρειαζόμαστε CEO εν προκειμένω, γιατί πρέπει το κόμμα κατά την προσωπική μου άποψη να λειτουργήσει με έναν πιο σύγχρονο τρόπο, στην επικοινωνία, στον εμπλουτισμό πολιτικού περιεχομένου» λέει από την πλευρά του ο Γιώργος Καραμέρος.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο και η Πολιτική Γραμματεία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X