Παρασκήνιο

Το “καυτό” παρασκήνιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία

Το “καυτό”  παρασκήνιο της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Προβληματίζει η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέτουν το ερώτημα  προς τι η εμμονή του κ. Μητσοτάκη με τον κ.Ζελένσκι; Ακόμη και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του Ουκρανού προέδρου, ακόμη και οι πιο ακραίοι κατήγοροι του Πούτιν δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν τις αποφάσεις και τις κινήσεις του κ.Μητσοτάκη στο θέμα της Ουκρανίας, ειδικά αυτή την περίοδο που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι όσα σχεδίαζε η Δύση «δεν βγαίνουν». Κι αν οι αποφάσεις και οι κινήσεις του κ. Μητσοτάκη είχαν επιπτώσεις μόνο στον ίδιο τότε το κακό θα ήταν μικρό. Το θέμα είναι ότι με όσα κάνει και λέει έχουν επιπτώσεις στην χώρα. Κι αυτές μπορεί να μην είναι καθόλου ευχάριστες…

Ακόμη πιο επικίνδυνο είναι να αληθεύουν οι εκτιμήσεις όσων υποστηρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ασκεί προσωπική πολιτική σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, όχι γιατί πιστεύει ότι αυτό είναι καλό για την χώρα, αλλά επειδή είναι χρήσιμο για τον ίδιο!

Η Έλλη Τριανταφύλλου γράφει στο ieidiseis.gr :

Μπορεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή, άπαντες να ασχολούνται με τις επιδόσεις κομμάτων και υποψηφίων στις επερχόμενες ευρωεκλογές αλλά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τα δίνει όλα για μια ευρωπαϊκή θέση κορυφής και υλοποιεί βήμα-βήμα τον προσωπικό του στρατηγικό σχεδιασμό: Να προβάλλει, όταν έρθει η ώρα, στα μέσα του καλοκαιριού, ως το μοναδικό φαβορί απέναντι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.

Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί, είναι βέβαιοι ότι όλες οι τελευταίες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη εντάσσονται στον παραπάνω σχεδιασμό. Από την εμμονή στην υπερψήφιση, πριν από τις Ευρωεκλογές, του νομοσχεδίου που ήταν βέβαιο ότι θα φέρει διχασμό και αναταράξεις στην παράταξή του – αλλά δεν τον απασχολεί – μέχρι τη χθεσινή επίσκεψή του στην Οδησσό, τη συνάντησή του με τον Ουκρανό Πρόεδρο και τις διαβεβαιώσεις, σε μία φαινομενικά άσχετη συγκυρία, στον κ. Ζελένσκι για τη διαρκή στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα των Ουκρανών έναντι της Ρωσίας, ώρες πριν από τη μετάβασή του στο Βουκουρέστι για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (6-7 Μαρτίου).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ως ένας εκ των ηγετών που έχουν ισχυροποιήσει τη δύναμη των κομμάτων τους και ετοιμάζονται για νέα εκλογική νίκη στις ευρωκάλπες, θα αξιοποιήσει τη διήμερη παρουσία του στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας για να μπει δυναμικά στο «παιχνίδι δύναμης» που θα εξελίσσεται στους διαδρόμους του Romexpo για τα ευρωπαϊκά οφίτσια που θα μοιραστούν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και θα αφορούν στην επόμενη πενταετία στην Ε.Ε. Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας του Συνεδρίου τη στήριξή του στην πρόεδρο της Κομισιόν για μία ακόμα θητεία. Στήριξη που θα επικυρωθεί, άλλωστε, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ωστόσο, όπως και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι γνωρίζουν καλά ότι το σενάριο να μην «αντέξει μέχρι τέλους» η υποψηφιότητα της κ. φον ντερ Λάιεν, λόγω της εμπλοκής του ονόματός της σε διάφορες ύποπτες υποθέσεις, είναι παραπάνω από υπαρκτό. Γι’ αυτό και ο ίδιος θέλει να είναι έτοιμος. Και στο πλαίσιο αυτό, θα επιχειρήσει σήμερα να καταγραφεί ως ένας ηγέτης, που σε περίοδο διεθνούς και ευρωπαϊκής ρευστότητας, μπορεί να λειτουργήσει ως εγγυητής της μετάδοσης των μηνυμάτων της Κεντροδεξιάς σε ευρύτερα ακροατήρια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει συνυπογράψει τη στήριξη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δι’ αυτής έχει αποκτήσει ρόλο στο μετεκλογικό «παιχνίδι» για τα ευρωπαϊκά οφίτσια.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένει ότι στις αρχές του καλοκαιριού θα κλείσει και δικαστικά η υπόθεση των υποκλοπών, η οποία ταλαιπώρησε την κυβέρνηση και έφερε τον ίδιο απολογούμενο στην Ευρώπη και πλέον θα μπορεί, αν οι συνθήκες και οι πολιτικές ισορροπίες το επιτρέψουν, να διεκδικήσει τον στόχο του.

Για το ίδιο θέμα στην ιστοσελίδα tovima.gr υπογραμμίζεται: Σε κάθε περίπτωση και όσο στις Βρυξέλλες το όνομα του Πρωθυπουργού εξακολουθεί να συζητείται για κάποιο πιθανό ευρωπαϊκό ή διεθνές πόστο, η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του με την επίσκεψη στην Ουκρανία, ερμηνεύτηκε και ως μία υπενθύμιση για το δικό του ενδιαφέρον, ασχέτως του timing στο οποίο θα μπορούσε αυτό να εκδηλωθεί.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X