Θέμα

Τρικυμία στην κυβέρνηση με το γάμο ομόφυλων και την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Τρικυμία στην κυβέρνηση με το γάμο ομόφυλων και την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πρώτα ο Μάκης Βορίδης, ύστερα ο Νικήτας Κακλαμάνης και το κακό για το Μαξίμου τρίτωσε με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώτος δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και αν τεθεί θέμα πειθαρχίας θα παραιτηθεί από υπουργός. Ο δεύτερος επισήμανε ότι υπουργός που διαφωνεί με νομοσχέδιο οφείλει να παραιτηθεί και ο Αντώνης Σαμαράς έριξε ομοβροντίες τόσο για τα ομόφυλα ζευγάρια, όσο και για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι δεν συνομιλούμε με “πειρατή”.

Ετσι  ξαφνικά η ΝΔ απόκτησε πολλά προβλήματα και η ενότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας απειλείται. 
Οι παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά δείχνουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ένας συνασπισμός παραγόντων και τάσεων, που έχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές αφετηρίες και διαφορετικά πιστεύω. Τους ενώνει όμως η εξουσία και γι’ αυτό δεν απειλούν την κυβερνητική σταθερότητα.
Ούτε και τώρα υπάρχει ενδεχόμενο να απειληθεί η σταθερότητα της κυβέρνησης, ειδικά από τον Α. Σαμαρά. Η μη ψήφιση ενός νομοσχεδίου από έναν αριθμό βουλευτών, αυτομάτως δεν οδηγεί σε μια μεγάλη κυβερνητική κρίση.
Είναι όμως φανερό πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να φαίνεται πως υπάρχουν διαφωνίες. Γι’ αυτό και όσες φορές προκύπτει ζήτημα, κάποιο πρόβλημα, προτιμά να σπρώχνει τα θέματα στην επόμενη φάση. Συμβαίνει αυτό με τα Πρωτόκολλα που συνοδεύουν την Συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία η κυβέρνηση δεν φέρνει στην Βουλή. Για την χώρα αυτό είναι ζημιογόνο, διότι έτσι δεν κλείνουν κάποιες ρυθμίσεις με την Βόρεια Μακεδονία.
Και μπορεί να συμβεί και με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ένα νομοσχέδιο που εξαιτίας των μεγάλων αντιδράσεων από την κοινοβουλευτική μάδα της ΝΔ (κάποιοι μιλάνε ακόμα και για 100 βουλευτές που δεν θέλουν να το ψηφίσουν). Μπορεί λοιπόν το σχέδιο νόμου να έρθει στα θερινά τμήματα της Βουλής.

Ομως, υπάρχει και το πρόβλημα του διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, του κυρίου Πατέλη, ο οποίος με δηλώσεις του δεσμεύτηκε ότι αν το νομοσχέδιο δεν κατατεθεί στη Βουλή ως τα Χριστούγεννα θα παραιτηθεί. Μένει να δούμε αν θα τηρήσει τη δέσμευσή του,γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπρωξε το νομοσχέδιο βαθιά στο συρτάρι.
Ειδικά σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, η παρέμβαση Σαμαρά που δεν είναι ούτε χθεσινή ούτε πρόσκαιρη. Οι απόψεις του είναι γνωστές, επισημαίνει ο εφημερίδα Κυριακάτικη Kontra σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο: . Οταν ο γάμος φέρνει διχασμό: Στα δύο η κυβέρνηση!

Η εφημερίδα επισημαίνει ακόμα πως οι διαφωνίες για τον κ. Μητσοτάκη μπορεί να αποτελούν πονοκέφαλο στο εσωτερικό, αλλά και άλλοθι στο εξωτερικό. Διότι μπορεί να υποστηρίζει σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους πως έχει πρόβλημα εσωτερικής συνοχής, άρα δεν μπορεί να αποδεχθεί όποιες λύσεις του προτείνουν.
Αλλά ακόμα και στο εσωτερικό ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε πάντα να αξιοποιεί τις όποιες διαφοροποιήσεις για λόγους ψηφοθηρικούς. Η ΝΔ έχει και αυτές τις απόψεις, άρα ας μην αναζητούν οι ψηφοφόροι δεξιότερες της ΝΔ απόψεις και επιλογές.

Περισσότερα στην Κυριακάτικη Kontra


Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X