Επιλογές

Πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις, αφορολόγητο, συντάξεις – Αυτό είναι το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Πλεονάσματα, μεταρρυθμίσεις, αφορολόγητο, συντάξεις – Αυτό είναι το επικαιροποιημένο μνημόνιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες πριν το Eurogroup, στο οποίο εξέχουσα θέση στην ατζέντα της συζήτησης θα έχει η Ελλάδα, «ανέβηκε» στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το προσχέδιο της συμφωνίας για την 4η αξιολόγηση. Δηλαδή το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Στις 40 σελίδες του, το προσχέδιο της συμφωνίας για την 4η αξιολόγηση προβλέπει, μεταξύ άλλων:

– δέσμευση της Ελλάδας για πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2022
– εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για «πολλά χρόνια» (σ.σ. η χαρακτηριστική φράση είναι over many years)
– παραμένει η ρήτρα για μείωση του αφορολόγητου πριν από το 2020 κάτι που θα αποφασίσει το ΔΝΤ

Σχετικά με το τελευταίο, η ρήτρα για πρόωρη μείωση του αφορολογήτου διατηρείται αυτούσια στην Επικαιροποίηση του Μνημονίου. Κι αυτό, παρά το ότι το ΔΝΤ έχει συγκλίνει εντυπωσιακά με τις εκτιμήσεις της Αθήνας για το επίμαχο πλεόνασμα του 2019.

Έτσι, αν και τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρχε μια διαφορά περίπου 2 ποσοστιαίων μονάδων, πλέον αρμόδιες πηγές προσδιορίζουν αυτήν τη διαφορά σε 0,4- 0,5 μονάδες. Παρά ταύτα, το παράθυρο μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 μένει ανοικτό, παρά το ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί τελειωμένο το θέμα.

Κι αυτό, καθώς το Ταμείο υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται απλώς για μέτρο δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά για διαρθρωτική παρέμβαση στη φορολογία, φιλική στην ανάπτυξη, αφού διευρύνει τη φορολογική βάση. Είναι, πάντως, σαφές ότι αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ενεργά στο Πρόγραμμα, το σενάριο πρόωρης μείωσης του αφορολογήτου μένει οριστικά στο συρτάρι.

Τα δύσκολα μέτρα

Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο περιλαμβάνονται και τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

– μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019
– μείωση των νέων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης
– κατάργηση του ΕΚΑΣ
– εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών και διατήρηση του ΕΝΦΙΑ
– κατάργηση, από τον Ιούνιο του 2018, του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου όπου δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη το μέτρο
– αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές κατασχέσεις για χρέη στην εφορία

Και οι… ουρές

Επιπλέον, αποτυπώνονται και οι «ουρές» του Μνημονίου ήτοι προαπαιτούμενα που θα πρέπει να καλυφθούν μετά από τον Αύγουστο που εκπνέει το Πρόγραμμα.

Η ολοκλήρωση των αλλαγών (τοποθετήσεις Γ.Γ. και Διευθυντών) στο Δημόσιο, το ξεκαθάρισμα του τοπίου στο Ελληνικό, οι διευθετήσεις στα διόδια της Εγνατίας, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για το ΔΕΣΦΑ, οι νέοι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο, είναι μόνο μερικές από τις εκκρεμότητες, που θα αποτυπωθούν σαφώς και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στην Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report). Η οποία θα επισφραγίσει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά.

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο στην ατζέντα του Eurogroup

Η Ελλάδα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα (24.05.2018) το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Κatεβάστε εδώ όλο το έγγραφο

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών θα λάβουν υπόψη την πρόοδο με την 4η αξιολόγηση του προγράμματος του ESM. Στη βάση της ενημέρωσης από την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί η συζήτηση για τη στρατηγική αναφορικά με το χρέος.

Αναφέρεται επίσης ότι: «Στο προηγούμενο Eurogroup οι θεσμοί ανακοίνωσαν την επιστροφή των ομάδων στην Αθήνα στις 14 Μαΐου. Με στόχο να επιτευχθεί staff level agreement προ της συνάντησης των υπουργών τον Μάιο. Παράλληλα, ανταλλάχθηκαν απόψεις για κάποια κρίσιμα στοιχεία για να στηριχθεί η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Επί τη βάσει επιτυχημένης αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο όλα τα στοιχεία για να εξασφαλίσει επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον Αύγουστο». Η Ελλάδα προτίθεται να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα πριν από το Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X