Πολιτική

Βουλή: Κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη – «Αυτή τη φορά ο Μητσοτάκης θα απολογηθεί»

Βουλή: Κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας από τον Νίκο Ανδρουλάκη – «Αυτή τη φορά ο Μητσοτάκης θα απολογηθεί»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε -όπως είχε προαναγγελθεί- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Παρουσιάζοντας την πρόταση που συνυπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ο πρωθυπουργός «αυτή τη φορά θα απολογηθεί» και πρόσθεσε πως και οι βουλευτές της ΝΔ θα κληθούν να απαντήσουν αν επικροτούν τις αντιθεσμικές πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου.

«Σε κάθε σκάνδαλο, η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια. Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία, πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών, είπε ότι ο τόπος της τραγωδίας αλλοιώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ η εξεταστική επιτροπή απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες. «Δικό σας ρουσφέτι ήταν ο σταθμάρχης» ανέφερε επίσης.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση δυσπιστίας

Στην πρόταση δυσπιστίας γίνεται λόγος για «εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία της κυβέρνησης», στην οποία «προστέθηκε και η ομοίως εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων», σε ό,τι αφορά την τραγωδία των Τεμπών.

Γίνεται επίσης λόγος για «απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση» που «δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Στην πρόταση δυσπιστίας γίνεται επίσης αναφορά στις υποκλοπές, αλλά και στα μαζικά emails στους ομογενείς.

Την πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να υπερψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ., «αναδεικνύοντας τόσο την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων για το έγκλημα των Τεμπών, μαζί με τις προσπάθειες συγκάλυψης, όσο και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής».

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.

  • H πρόταση δυσπιστίας, όπως προαναφέραμε, πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
  • Kατ’  εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η διαδικασία στη Βουλή

  • H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
  • H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
  • Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Νωρίτερα, πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «πάρα πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ» για την τελική διαμόρφωση του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας. «Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Έγιναν προσθήκες, έγινε διαμόρφωση του κειμένου και οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία» ανέφεραν προσθέτοντας πως «κάποια κομμάτια στην πρόταση έγιναν πιο αυστηρά, μετά από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε συνδιαμόρφωση».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X