Πολιτική

Βρυξέλλες: Βάζουν «στοπ» στις business της κυβέρνησης με ημέτερους επιχειρηματίες

Βρυξέλλες: Βάζουν «στοπ» στις business της κυβέρνησης με ημέτερους επιχειρηματίες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στοπ στον τρόπο που μοιράζει τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης η κυβέρνηση ΝΔ έβαλε η Κομισιόν.

Aπό όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που υπέβαλαν σχέδια για τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης, η Ελλάδα είναι η μοναδική που το έκανε στα κρυφά.

Σε αντίθεση με οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, για το ελληνικό σχέδιο δεν υπήρξε καμία διαβούλευση, καμία ενημέρωση, καμία συζήτηση. Έφυγε εν κρυπτώ για τις Βρυξέλλες και μόνο μια μικρή περίληψη δόθηκε στη δημοσιότητα.

Αυτό που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει στο εσωτερικό της χώρας το υπέστη τελικά από τους Ευρωπαίους.

Η Κομισιόν παρατήρησε ότι, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο, 13 δισ. δανείων θα κατευθυνθούν μέσω των ιδιωτικών τραπεζών σε μεγάλες επιχειρήσεις που είναι ήδη πελάτες τους – δηλαδή έχουν ήδη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Αυτό, όπως επισημάνθηκε από τους Ευρωπαίους, δεν είναι η λογική του ταμείου.

Σκοπός τής χρηματοδότησης είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν δυσκολία πρόσβασης σε πιστώσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες.

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, έχοντας κανονίσει τα ευρωπαϊκά χρήματα να μην μοιραστούν δίκαια, αλλά να πάνε στις τσέπες των πανίσχυρων πολιτικών της φίλων.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να τροποποιήσει το σχέδιό της, αλλά φυσικά, όπως δεν ξέρουμε τι έλεγε το αρχικό κείμενο, έτσι δεν έχουμε ιδέα και για τις τροποποιήσεις.

Παραμένει φυσικά ως δεδομένο ο τρόπος που σκέφτονται. Μπίζνες με τους κολλητούς τους κάνουν την ώρα που ο τόπος υποφέρει. Και τους πήραν χαμπάρι ακόμα και στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε καμία ενημέρωση ούτε συζήτηση με τα άλλα κόμματα και τους επιχειρηματικούς φορείς για το σχέδιο που υπέβαλε στην Κομισιόν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να σταματήσει την επιχείρηση πλιάτσικου στα δισεκατομμύρια του ταμείου ανάκαμψης τα οποία χρεώνεται το Ελληνικό Δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι».

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η Ελλάδα θα λάβει και 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X