Πολιτική

Ζητάει και τα ρέστα η Τουρκία! «Η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας»

Ζητάει και τα ρέστα η Τουρκία! «Η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο μας»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

126 παραβιάσεις και δεκάδες υπερπτήσεις έγιναν την Πέμπτη (27.04.2022) στο Αιγαίο, με την Ελλάδα να κάνει δυο έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας στην Τουρκία και να “παγώνει” τα ΜΟΕ, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ, ενώ το ΥΠΕΞ ενημέρωσε και Ε.Ε., ΟΗΕ, ICAP.

Και ενώ το πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας, η Άγκυρα προκαλεί ξανά, αυτή τη φορά με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία κατηγορεί την Ελλάδα πως προκαλεί και πως έκανε προβοκατόρικες πτήσεις στις ακτές της Τουρκίας!

Η αδιανόητα προκλητική ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες μετά τις αντιδράσεις της Αθήνας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, ανέφερε σε δήλωσή του πως «Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας σε Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν. Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιχειρεί να εμφανίσει την χώρα του ως «εγγυήτρια» της καλής γειτονίας, κάνοντας αναφορές και στο ΝΑΤΟ, προφανώς επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γγ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν έχει σχέση με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά.

Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους του εναέριου χώρου της, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», υποστήριξε ο Μπιγκλίτς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X