Πολιτισμός

Η Tεχνητή Nοημοσύνη έδωσε απάντηση στο μυστήριο με το αριστούργημα του Ραφαήλ, Madonna della Rosa (βίντεο)

Η Tεχνητή Nοημοσύνη έδωσε απάντηση στο  μυστήριο με το αριστούργημα του Ραφαήλ, Madonna della Rosa (βίντεο)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ ίσως έλυσε το μυστήριο γύρω από ένα πολυσυζητημένο αριστούργημα του Ραφαήλ που κοσμεί το Πράδο της Μαδρίτης.

Η Madonna della Rosa (Madonna of the Rosa) έχει αποτελέσει αντικείμενο ζωηρής συζήτησης ανάμεσα στους φιλότεχνους και τους ειδικούς επί αιώνες.

 

Ο πίνακας απεικονίζει τη Μαρία, τον Ιωσήφ και το θείο βρέφος Ιησού, μαζί με τον, επίσης βρέφος, Ιωάννη τον Βαπτιστή. Όλο το έργο θεωρούνταν φιλοτεχνημένο από το Ραφαήλ μέχρι που τον 19ο αιώνα άρχισαν οι αμφιβολίες

Οι ιστορικοί τέχνης υποστήριξαν ότι θα έπρεπε επίσης να αποδοθεί στους βοηθούς του στο εργαστήριό του ενώ κάποιοι είπαν ότι η μορφή του Ιωσήφ έμοιαζε μεταγενέστερη και υποστήριξαν ότι δεν θα μπορούσε να είναι από το χέρι του Ραφαήλ.

 

Άλλοι θεώρησα ότι το κάτω τμήμα, με το τριαντάφυλλο, ήταν ζωγραφισμένο από άλλον καλλιτέχνη. Στην Ισπανία, ο πίνακας αποδίδεται πάντα στον Ραφαήλ.

Η τεχνητή νοημοσύνη, που αναπτύχθηκε από τον Χασάν Ουγκέιλ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, κλήθηκε να διαλευκάνει το μυστήριο. 

Το συμπέρασμά του είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του πίνακα είναι του Ραφαήλ, αλλά το πρόσωπο του Ιωσήφ είναι από άλλο χέρι. Το κάτω μέρος είναι «πιθανότατα» από τον Ραφαήλ.

 

Ο Ουγκέιλ είπε ότι ο αλγόριθμος αναπτύχθηκε αφού εξέτασε με εξαιρετική λεπτομέρεια 49 μη αμφισβητούμενα έργα του Ραφαήλ και μπορεί, ως αποτέλεσμα, να αναγνωρίσει αυθεντικά έργα του καλλιτέχνη με ακρίβεια 98%.

Στην περίπτωση της Madonna, η αρχική δοκιμή έδειξε ότι ήταν 60% από τον Ραφαήλ. Στη συνέχεια, ο υπολογιστής κοίταξε τον πίνακα ανά τμήμα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν το πρόσωπο του Ιωσήφ που δεν ήταν του Ραφαήλ.

Το εύρημα είναι μέρος μιας νέας εργασίας που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Heritage Science.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X